Šta je novo?

Kako napraviti dobre stereo dvosistemske zvucnike?

E pa Pirate ne moze to tako! Pazi ti njega, ima lepak. Pa znas ti posto je lepak bre? :D
Salu na stranu, ako hoces da poredis cene, onda uracunaj lepo sav materijal i to tako da dobijes isti finish kao ja pa se onda javi sa cenom. Mogao sam i ja da kupim obican medijapan i da ga farbam bojom za skolske table (btw, znam za taj fazon jos odavno) ali mi je to malko neozbiljno. Ipak furnir, crni bajc i mat lak cine klasican finish.

Drugo, rekao sam ti vec da ti zivis u drugoj drzavi i da je kod vas sve jeftinije. Ja tu nista ne mogu, ne isplati mi se da dolazim u NS da bih kupio nesto za 200-300 din jeftinije kad cu toliko da puknem na prevoz. Takodje, raspitaj se da li je DT 94 i dalje 1064 din koliko je bila stara cena i u ITC-u do juce.

@Delija:
Pa i ja dobijam Alto II na tacni za 235 EUR (100 EUR bas/visoki/cevi/konektori, 55 EUR furnirani medijapan, 80 EUR stolar). Skretnice me ne kostaju nista (osim kondenzatora).
 
@audiofreak:
Vidard-ove kutije su 15-ak (bukvalno) puta skuplje od Visaton-a koji ti hoces da pravis i izgledaju fenomenalno i apsolutno profesionalno sa tom bojom za table. Toliko o neozbiljnosti. ;)

BTW, baci na papir proracun za moje kutije, i veruj mi, izadje "malo" vise.
 
Kad je vec dao tolike pare za kutije mogao je da se otvori i za finish :d
 
Kad bi ih video, odmah bi promenio misljenje. ;)
 
Znam kako to izgleda, moj cale je pre 15-tak godina radio sa tom bojom za table. Ja samo zelim da moje kutije izgledaju kao da su od drveta, a ne od plastike.
 
Problem: skretnica za Alto II je na sajtu fino i detaljno nacrtana. U visatonovoj papirnoj brosuri isto tako fino i detaljno. Pa? Pa nisu iste! Zna li neko sta o tome?
 
Vidim da ovde ima dosta ljudi koji se razumeju oko pravljenja kutija i tome sličnih audio stvari. Naime kod mene je situacija ovakva. Planirao sam da iskorisitm stare zvučnike sa kasetofona, ali sam se ipak opredelio za kupovinu novih. Odmah da napomenem da ne planiram da pravim profi Hi-Fi zvučnike, nego neke koji će raditi posao a neće koštati preko 110e par, tj 2 komada. Danas sam bio u jedinoj prodavnici zvučnika u Sr. Mitrovici (EI Niš) i tu mi je radnik, ćaletov poznanik, preporučio da uzmem zvučnike domaće radinosti (predpostavljam njihove). U kompletu bi kupio 2 visokotonca od 900din komad, 2 srednjetonca 1300din kom, i 2 basa 1400din komad. E sad ja postavljam mnogo pitanja. Dali su mi potrebni srednjetonci ili bi mogao da uradim kao što je lik sa ovog linka uradio? Ovi zvučnici koje mi je lik predložio su snage 80W (tako lik kaže) a njih pi pokretalo pojačalo 2x60w, koje ću kupiti od druga. Izvor zvuka bi bio komp sa SoundStorm-om, ali bi i isprobao zvuk sa SB Live karticom, pa ako se pokaže bolje, ostaće izvor SB, ali to sad nije bitno. Što se kutija tiče imam čoveka koji će mi reći kolika mi zapremina treba za ovakve zvučnike. Što se tiče namene, ona je sledeća. Ja slušam R'n'B, Hip-Hop i sve što ima dosta jak ritam i bass, pa mi je i stalo do toga da mi bass bude dubok, tj ne da gruva, ali da se oseti da ga ima. Osim basa bitni su mi naravno i visoki tonovi, dok se srednji mogu malo zapostaviti, i samim tim sam se više okrenuo ka izgradnji, tj više mi se sviđaju ovi dvosistemski zvučnici, od ovih kakve ja planiram da napravim. Naravno volim da odgledam i po koji film.
E sad što se zapremine tiče naleteo sam na dva zvučna sistema i sad mi ništa nije jasno. U pitanju su sledeći modeli: Yamaha NS100 i Yamaha NS200 . Ono što meni nije jasno kod ovih zvučnika je zapremina kutija. Golim okom se vidi da su upotrebljeni isti zvučnici, i da je zapremina NS200 mnogo veća od zapremine NS100. Šta se ovim dobija? Da li je zapremina kutija od presudne važnosti prilikom izrade kutija?
Što se skretnica tiče, ako bi uzeo onaj komplet od 6 zvučnika, lik bi mi nabavio i skretnice za ceo sistem po ceni od 900din po kutiji, dok ako bi se opredlio za varijantu sa linka od gore, napravio bi ga po postavljenoj šemi. Znam da ću se napatiti da pronađem sve kompnente, ali imam vremena.

P.S. Znam da sam sve smorio, ali jednostavno nisam hteo da otvaram novu temu, pošto ovo je tema oko izgradnje zvučnika.
Molim vas oprostite mi.
 
Poslednja izmena:
audiofreak je napisao(la):
Drugo, rekao sam ti vec da ti zivis u drugoj drzavi i da je kod vas sve jeftinije. Ja tu nista ne mogu, ne isplati mi se da dolazim u NS da bih kupio nesto za 200-300 din jeftinije kad cu toliko da puknem na prevoz. Takodje, raspitaj se da li je DT 94 i dalje 1064 din koliko je bila stara cena i u ITC-u do juce.

Izgleda da bas zivim u drugoj drzavi :d .Eto napokon sam dobio drajvere za ALTO II i to sve po straoj ceni, bas 1940 i visoki 1060 ,).
 
@/NEO\

Prema onome sto si napisao u prethodnom postu ,preporucio bi ti ,dobronamerno, na batalis pevljenje zvucnika ili ako vec zelis da pravis onda pravi neki sto jeftiniji projekat,
cisto da se malo ucis u da upoznas problematiku ;) , a za to ti savrsena prilika onaj Drax-ov projekat.
Te zvucnike sam slusao gomilu puta (imam ih moj drugar) i kao sta sam mnogo puta rekao za te pare (izanje sve oko 80-90 evra,mozda i manje) super reda posao.
Problem moze biti,za tebe, zvuk basa koji je suvise mekan,trom (ali ima lep zvuk) tako da mu vise odgovara neki pop,jazz,akusticna muzika nego tvrdji rok, tehno itd
Pozdrav
 
Poslednja izmena:
Još jedno pitanje. Hteo bi da predlju masku tapaciram, a da se ništa nevidi, tj da se nevide vezovi sa kojima je materijal kojim bi tapacirao vezan za drvo. Dali ovo sme da se radi i dali ovo može da utiče na zvuk kutija.

@Pirate
A dali bi mogao da nađem neke bass zvučnike sa izraženijim basom i da umesto ovih stavim te. Dali bi tu izgubio mnogo na srednjim tonovim.
 
Za te pare tesko (koliko se secam AZ880 kosta oko 900-1000 din.) moze da se nadje nesto dobro.U tu klasu spadaju SAL, M'N'C,RTO ... ,neznam, mozda se tu moze naci nesto sto bi ti odgovaralo.
Preporuka = drzi se DRAX-ovog projekta
"Dali bi tu izgubio mnogo na srednjim tonovim."
Bi, ali pogledaj cenu projekta ;) ,tako da....
 
OK hvala puno na informacijama, ovih dana kupujem AZ880 4ohm, i AZ011 4ohm. Te imaju ovde.
 
smladen je napisao(la):
Problem: skretnica za Alto II je na sajtu fino i detaljno nacrtana. U visatonovoj papirnoj brosuri isto tako fino i detaljno. Pa? Pa nisu iste! Zna li neko sta o tome?

Pa navedi delove ako ti nije tesko iz papirne brosure posto je ja nemam. Voleo bih da uporedim.

Pirate je napisao(la):
Izgleda da bas zivim u drugoj drzavi .Eto napokon sam dobio drajvere za ALTO II i to sve po straoj ceni, bas 1940 i visoki 1060 .

Pa lepo ti ja kazem, a ti mi ne verujes.

Svi koji kukaju sto nisu u Beogradu nemaju pojma kakvo je sr@nje ovde.

Ovde tako :whip: sa cenama da se covek prosto :zgran:.
U pocetku se :wall: ali vremenom se ili naviknes i ,) ili te sahrane.
 
Ja napravio Alto II !! I nije to neka filozofija :), drzis se uputstva, malo smirglas, jos malo smirglas, jos malo.... Sad bih pravio Alto 3c ali prvo da prodam ove.
 
Aj baci koju slicicu. Poz :wave:
 
smladen je napisao(la):
drzis se uputstva, malo smirglas, jos malo smirglas, jos malo....

Ovo mi se svidja. Ako je tako lako evo odma se bacam na pravljenje. Samo jos da nadjem uputstvo i sve sto mi je potrebno. :( Ako neko zna, a verujem da zna, link ka uputstvima, neka slobodno okaci.
 
hvala n brzom odgovoru. odoh da vidim kakva su njihove seme. Jedino sto me brine gde cu naci njihove zvucnike, ako se odlucim za iradu njihovih.
 
Mislim da je Mladja pazario u ITC-u.

BTW, Visaton rula :), ovi moji ne prestaju da me iznenadjuju. U pozitivnom smislu, naravno. ;)
 
smladen je napisao(la):
Ja napravio Alto II !! I nije to neka filozofija :), drzis se uputstva, malo smirglas, jos malo smirglas, jos malo.... Sad bih pravio Alto 3c ali prvo da prodam ove.

Super :) .Jesi drajvere uspeo da nadjes u ITC,znam da je bilo probelma?
Pozdrav i uzivaj :)
 
ITC je dobio drajvere neki dan (samo 6 DT94), sheme su na www.visaton.com a slike cu okaciti sutra kad mi sestra vrati aparat. Eee i hvala svima na pomoci! Deliji posebno. Ne mogu da verujem da sam ovo rekao...Grobar Do Groba
 
Poslednja izmena:
Jel' zna neko da li moze da se nadje kod nas Visaton G20 FFL?
 
Delija je napisao(la):
Jel' zna neko da li moze da se nadje kod nas Visaton G20 FFL?

Ja ga vidoh u ITC na policama izlozen, pre nekih 10 dana.
 
Poslednja izmena:
Da se ne secas mozda slucajno i cene? :)
 
Poslednja izmena:
To su tzv. full kataloške cene. Nju plaćaš napolju u radnji kada kupuješ nešto sa police. Kada u istoj toj radnji naručuješ i čekaš, dobiješ za 60-70% od kataloške cene, a kada odeš sa 10-15.000 Evra dobiješ sve za oko 30-35% od kataloške cene. Tako valjda kupuje ITC, pa dodaš transport, carinu, maržu i dobiješ 210/330=63,64% od kataloške cene. Što je povoljno.
 
Mislim da ITC cenovnik nije azuran :(...dodaj 20-30%. Sa novom isporukom su stigle i nove cene...Visaton je digao cene na sajtu koliko sam ja shvatio pre oko ...2 meseca. 'Oce neko da kupi Alto II? [NS]
 
Na Visatonovom sajtu su cene sigurno iste otkad se preslo sa marke na euro, a i tad su formirane prostom konverzijom.
 
Sorry, ja sam to negde procitao, a za ITC sam proverio, visokotonci za Alto su sada 1300 nesto. Kad nam stize Delija iz VS?
 
Skoro sam gotov, zezam se oko skretnica.

Problem koji imam je:

Koje su prelomne frekvencije u originalnoj skretnici za Alto II?
Koja je vrsta filtera (Butterworth, Linkwitz, Bessel)?

Nekako mi se racunice ne uklapaju.

Ajde neko ko ima papirnu shemu da mi to kaze lepo (Notax, Pirate).
 
Nazad
Vrh Dno