Šta je novo?

Kako napraviti bootabilan CD

marzzo

Čuven
Učlanjen(a)
30.08.2000
Poena
604
Hocu da napravim bootabilan CD za win98 na kom ce biti i par mojih programa. Probao sam pomocu Nera ali mi nisu jasne opcije.
Da li se neko bavio sa ovim?

marzzo je napisao(la):
Hocu da napravim bootabilan CD za win98 na kom ce biti i par mojih programa. Probao sam pomocu Nera ali mi nisu jasne opcije.

ako imas vec jedan bootabilni disk 98-ice napravi mu ISO fajl uz pomoc winiso programa,... zatim otvori taj iso fajl u istom tom winiso progamu i tamo imas opciju da dodajes ili brises fajlove iz tog ISO fajla

marzzo je napisao(la):
Uh, da krenemo. Nije tako komplikovano. Prvo treba da napravis image boot diskete. Za to koristim Winimage. Stavi sistemsku disketlu u flopi i napravi njen image: meni "disk", opcija "read", zatim selektuješ fajlove koje želiš i u "file" pod "save as" izabereš "Image file *.IMA". U Nero-u ideš na opciju CD-ROM (boot). Pređeš na tab "Boot". U stavci "Source of boot image" čekiraš "Image file" i sa "Browse" nađeš putanja napravljenog image-a diskete. U stavci "Enable expert settings" za emulaciju izaberes "Floppy emulation 1.44Mb". Tu ću malo da zastanem. Imaš opciju i za emulaciju 2.88Mb diskete. Ja to koristim pošto na taj način može da se natrpa više softvera za butovanje. Kako se pravi image veće diskete - pa jednostavno. Winimage ima opciju da u već napravljeni image (u ovom slučaju 1.44) dodaješ fajlova koliko želiš, meni "image" opcija "injekt" (ili taster injekt), samo treba biti umeren - do 2.88Mb. Kada završiš sa boot tabom klikneš na taster "New", dodaj softvera na cd koji/koliko želiš i na kraju sa "Burn" završiš posao :)

Winimage imaš na www.winimage.com . Jako koristan program :)

Najbrza varijanta ti je da ubacis boot floppy od 98-ce koji je odlican, a onda u opcijama za boot selektujes kao source A:
I to je to.

marzzo je napisao(la):

Pa sto ne kazes da ti treba to... em smo u komsiluku, a nista ne pricas...

Ok, to je za 98-icu al kakav je postupak za Win2000 obzirom da on ima 4 boot diskete?

Bane-Nis je napisao(la):
Ok, to je za 98-icu al kakav je postupak za Win2000 obzirom da on ima 4 boot diskete?

Ili mozda XP?

za XP nije problem ima fora da se bootuje sa obicnom win98 disketom

btw: XP ima 6 boot disketa koje se moraju preuzeti sa microsofta

Startup disketa win98 radi na winxp ali se problem javlja ako je disk ntfs a ne fat32, tako da se onda ne vidi hard disk.

Nazad
Vrh Dno