Šta je novo?

kako namestiti mrezu izmedju dva compa

c3

Čuven
Učlanjen(a)
05.04.2003
Poena
649
znaci ovako treba mi uputstvo step-by-step
kako namestiti mrezu izmedju dva compa odnosno kompjutera i lap topa

evo nesto sam danas probao sa drugom ali nikako
neko mi je rekao da je mozda do kabla.
e sad neznam kod mene zice idu pravo neukrstaju se

Znaci zice treba da ti se ukrstaju - kabal gde se zice ne ukrstaju radi sa HUBom (iz nekog mog manjeg iskustva sa mrezama)

Kada isknjucis kompove i povezes ih kablom gde se zice ukrstaju odes na START/settings/network connections/ pa na mreznu desno dugme misa (odnosno na Local Area Connection)

potom ides na properties pa u generalu nadjes Internet Protocol TCP/IP pa klik na njega i onda propreties

tu je kljucan korak - kazes mu ne da sam uzima IP vec da koristi 192.168.0.xx gde je xx nesto sto ces dati individualno svakom kompu - vazno je samo da se razlikuje. Submask 255.255.255.0
Ovo je vazno jer inace kompovi ocekuju od servera da dobiju IP a naravno servera nema :)

takodje mozes pratiti kako ide prenos sa control alt del na networking jezicak TaskManagera

Hope this helps
pozdrav, I.

dobro znaci u kablu je problem sumnjao sam.
posto mi je sve vec bilo tako podeseno.....
uzecu u mon kabl koji se ukrsta.
vajda treba da workgrup bude isti na oba dva compa jesam li u pravu.
i sta treba da se podesi da bi se video sadrzaj hdd jednog compa na drugom jer mi je to najbitnije

inace ILIJA tnx a lot

upravu si
mislim da je potrebno da bude work group

za hdd da bi se video radis sledece
my comp/ desni klik na taj hard pa propreties pa jezicah sharing. Onda kliknes da razumes rizike i stikliras oba u network sharing & security i to je to :)

BTW kako se stavlja sifra za share u XPu? Cuo sam da je tako bezbednije od napada sa neta

Pozdrav!

Ako postoji hardverski problem (kabel), zelena lampica na karticama nece svetleti. Ako svetle, sa hard strane je sve ok, u suprotnom je do software-a

joj nice sad si me zabunio jer svtiljke su upaljene.ali zasto kad kabl nevaja.jedan kraj kabl je utaknut u komp koji je ugasen a drugi u jedan koji radi i na tom gori lampa.
za ILIJU.......udjes u my computer odes na neki hdd>tools>Folder options>view(prikaz je je kod mene langu..pack na srp)>pa tu zadnju opcija je otkacena ti je ponisti pa ces moci to da cackas

I_L_I_J_A je napisao(la):
BTW kako se stavlja sifra za share u XPu? Cuo sam da je tako bezbednije od napada sa neta

Folder Options\View i odchekiraj Use simple file sharing

Posle ovoga kad budes kliknuo na sharing and security ce ti se sve samo kazti :D
Pozdrav

bio sam tu negde :?

c3 je napisao(la):
joj nice sad si me zabunio jer svtiljke su upaljene.ali zasto kad kabl nevaja.jedan kraj kabl je utaknut u komp koji je ugasen a drugi u jedan koji radi i na tom gori lampa.
za ILIJU.......udjes u my computer odes na neki hdd>tools>Folder options>view(prikaz je je kod mene langu..pack na srp)>pa tu zadnju opcija je otkacena ti je ponisti pa ces moci to da cackas

Ako gore lampe, onda je sve u redu sa kabelom i sa karticama verovatno.

Dok je ovaj racunar ugasen, na ploci i dalje postoji napon (ako je ploca novije generacije) pa samim tim i mrezna kartica, sto rezultira sijanjem lampice na kartici. Izvuci kabel iz neke od kartica, i na suprotnoj sigurno nece svetleti lampica.

Pozdrav, i pisi razumljivije molim te. ;)

OK
a onda u cemu je problem?
podesio sam sve i ip i net mask.Ali nikako ne ide.

neznam sto onda nice tera svoju teoriju :confused:
idem onda sutra da uzmem pa javjam :p

samo da napomenem da u XPu imas ukljucenu lokalnu polisu koja zabranjuje pristup kompu preko mreze sa PRAZNIM passwordom

Filo je napisao(la):
samo da napomenem da u XPu imas ukljucenu lokalnu polisu koja zabranjuje pristup kompu preko mreze sa PRAZNIM passwordom
objasni malo bolje

ovako;
1. Zaboravi na sve. Kreni od pocetka.

2. Da te ne bih davio brojkama i slovima idi na ovu adresu http://www.homenethelp.com/web/howto/net-update.asp gde ces naci uputstvo za povezivanje. Veruj odlicno je (sam sam ga koristio pri svom prvom povezivanju (2xXP) racunara).

3. Kabl ti je najverovatnije u redu! Takodje sam imao problem sa istim i cim mu je sinulo (led diode) mreza je startovala. Naravno prvo odradi sve po uputsvu za umrezavanje sa navedene adrese.

Ajd' u zdravlje. cheers

dejandj je napisao(la):
...

Moras da upises neki pass. Ne moze nista, esc, return, enter i tako to...

te ksad mi je sve jasno :confused:
jel treba da ima password za windows na svakom kompjuteru???

Vrh Dno