Šta je novo?

kako linux (ubuntu) gleda na prebacivanje sa integrisane graficke na neintegrisanu?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 30833

Guest
kako linux (ubuntu) gleda na prebacivanje sa integrisane graficke na neintegrisanu i obrnutu?

gledam neki lap i on ima sandy bridge i3 sa integrisanom grafikom intel hd 3000 i neintegrisanu nvidia.

koristicu ubuntu i hteo sam da pitam da li postoji caka da se nekim programom prebaci sa neintegrisane graficke na integrisanu kako bih ustedeo bateriju a kada je lap prikljucen na struju da koristim neintegrisanu?

unapred hvala!

p.s.

ili je najbolje da gledam da kupim lap samo sa integrisanom? (do sada sam koristio na desktopu sempron 1400 am3 i ati integrisanu 3200 i morao sam da iskljucim efekte, memorije je bilo dovoljno-4 giga, tako da ne znam zasto mi je bagovalo sa ukljucenim efektima-da li je do grafe ili procesora).

kocilo je kada na primer koristim docky i programi su se jedva otvarali sve je bagovalo ali procesor nije bio na 100% vec na nekih 70-80%.

efekte sam morao iskljuciti tako sto sam pri logovanju birao ubuntu classic-no effect i tada je sve radilo sjajno.

edit: vidim da taj lap ima integrisan bluetooth 3.0 i wireless 802.11 b/g/n. da li ce biti na ubuntu problem to iskljuciti ?

Za grafičku nisam siguran kako će se ponašati ali ako kupuješ neki namenski laptop za isključivo korišćenje na ubuntu linuxu onda bi neki od dellovih modela koji već ima instaliran ubuntu bio idealna varijanta. Najveći problem linuxa na laptopu pored problema nekompatibilnosti pojedinog hardvera (najčešće bežična mrežna) je zagrevanje tj. čobani koji rade kernel nikako da ga srede za linux na laptop računarima.

Što se tiče isključivanja to nije nikakav problem mada se i pored isklučenog plavog zuba i bežične desi da lampica za njih svetli a i to se može rešiti. Ovde imaš pojašnjenje: http://asusn71.blogspot.com/p/test-notebook-asus-n71-komentari.html

Sto se tice grafike, najbitnija ti je drajverska podrska.
Po meni Intel ima najbolju podrsku na linuxu, a novije Intel integruse imaju sasvim solidne performanse.
Ako bas neces Intel grafiku, onda uzmi neki lap sa Nvidia grafikom, jer ATI/AMD ima najlosiju podrsku.

Poslednja izmena:
evo ubuntu na i5 + NVIDIA GeForce GT 435M (dell xps l701x)
1. ne mozes da iskljucis intel grafiku nikako
2. mozes da instaliras bumblebee koji ce ti omoguciti da za nvidiu pokrenes za pojedinacne aplikacije
3. bumblebee moze i da disable-uje nvidiu (stedi struju dosta)
4. ne mogu da koristim HDMI out (jer je on iskljucivo vezan za nvidia-u) - sto znaci ext monitor samo na miniDP (a i tu se borim nesto na jednom monitoru radi kako treba na drugom nece)

Nvidia naravno jos i ne pominje podrsku za Optimus na linuxu tako da od toga nema leba (ko prati zna koliko kasne nvidia developeri za linux :))
Tako da ako mene pitas, bolje bi mi bilo bez nvidia-e.

Ovo sto ti je Miha rekao je u sustini to to. A sto se tice pregrevanja, instaliras cpufreq i podesis lepo, i koristis integrusu za obican rad u desktopu i miran si.

Nazad
Vrh Dno