Šta je novo?

Kako kupiti preko interneta putem "ceka"??

BOOK

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
619
Pazario sam na amazon.co.uk nesto sto kosta 42 funte i rekao na sajtu da hocu da uplatim preko ceka (postoji naravno podrazumevana opcija za uplatu putem kreditne kartice, ali ja je nemam).

Dakle: bio sam u banci, dao im odstampan "auto-confirm e-mail" koji sam primio nakon narudzbe, oni su klimali glavom i rekli da im treba ziro racun banke kojoj uplacujem, a to nije tacno.

Ako je na slican nacin neko odavde kupovao preko interneta, neka mi pojasni:

Sta je to "cek" (cheque), tj. po cemu se razlikuje od standardnih cekova
(koje koristimo u svakodnevnoj kupovini uzivo). Da li to ima veze sa bankom ili samo sa postom?

Sta je to "postal money orders", sto takodje dolazi u obzir kao nacin
uplate? (vidi dole).

Sledi deo auto-confirm e-maila koji sam dobio nakon narudzbe:

---------------------------------------------------------------------
Thank you for ordering from Amazon.co.uk

Your order will be processed once we receive and clear your cheque.

Please:

1. Make your cheque payable to Amazon.co.uk. // sta im ovo znaci????

2. Write your e-mail address on the back of your cheque.

3. Post your cheque to:

Amazon.co.uk
Customer Accounts
1-9 The Grove
Slough
Berkshire, SL1 1QP
United Kingdom

A special note to customers outside the United Kingdom:

PLEASE NOTE that currently we are only able to accept postal money
orders denominated in GB Pounds or cheques denominated in GB Pounds
and drawn on a UK bank. Your business is very important to us and
we are working on increasing the number of payment options
available to you.

Don't forget to put your e-mail address on the back of your cheque
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^We use your e-mail address to identify your order and
to contact you if there are any difficulties.

Your order information appears below. If you need to get in touch
with us about your order please send an e-mail message to
[email protected]

Thanks again for your order!

-- Amazon.co.uk Customer Service

Your order information appears below. If you have questions about
your order, please visit our Web site at:

http://www.amazon.co.uk/your-account

Where among other things you can:

* check the status and cost of orders
* cancel items which have not entered the dispatch process
* change e-mail address, customer name or password
* change delivery and invoice address on open or future orders
* change payment method on open or future orders
* change dispatch option on an open order

Please note: an "open" order is any order that has not yet
entered the dispatch process. An order is considered to have
entered this process once we have started packing your items
and preparing them for dispatch from our warehouse.

-------------------------------------------------------
Your purchase reads as follows:

E-mail Address: [email protected]
Invoice Address: xxxxxxxxx
XXXXXXXXXXX
xxxxxxxxxxxxx
Yugoslavia

Telephone: +381XXXXXXXX

Subtotal (VAT Incl.): GBP 36.00
Giftwrap (VAT Incl.): GBP 0.00
Postage & Packaging (VAT Incl.): GBP 5.94
Promotional Gift Certificates: -GBP 0.00
----------
Total before VAT: GBP 41.94
VAT: GBP 0.00
----------
Total: GBP 41.94
Gift Certificate: -GBP 0.00

----------
Purchase Total: GBP 41.94

Delivery method:
Air Mail
----------------------------------------------------------------------------

Dakle, posto sam totalno neupucen, bicu konkretan:

GDE I KAKO TREBA DA IZVRSIM UPLATU?

Svaka pomoc dobrodosla. Pozdrav svima.

Valjda si trebao da proveris sve te stvari oko uplate PRE nego sto narucis.

I, naravno, zaobilazis da pitas one koji ti mogu dati najbolju informaciju - sam amazon.

dobar fazon :) cheque je neka vrsta cheka kao kod nas i najbolje objashnjenje je da je to u odnosu na nash chek isto shto i master card u odnosu na BK karticu :D:D:D

ne znam samo odakle ti ideja da chekirash to, jer mi jedva da imamo i kreditne, a kamoli takve chekove :)

silverglider je napisao(la):
Valjda si trebao da proveris sve te stvari oko uplate PRE nego sto narucis.

Zasto? Mislio sam da ce sve da ide lako.
Uostalom, moze se otkazati kad god hoces.

I, naravno, zaobilazis da pitas one koji ti mogu dati najbolju informaciju - sam amazon. [/quote]

??!! A zasto "naravno"? Ja sam njih jos prekjuce kontaktirao.

Cek je cek, u svakoj zemlji isti, znaci imas racun u banci, banka ti daje cekove da sa svog racuna placas njima umesto gotovinom, to je valjda sve jasno.

E sad lepo ti ljudi kazu:
A special note to customers outside the United Kingdom:

PLEASE NOTE that currently we are only able to accept postal money
orders denominated in GB Pounds or cheques denominated in GB Pounds
and drawn on a UK bank. Your business is very important to us and
we are working on increasing the number of payment options
available to you.
Sto u prevodu znaci da zasada cekovi mogu biti samo u GBP, a cekove u GBP mozes naravno da izdajes samo ako imas racun u GBP, to jest u nekoj UK banci. Lepo kazu da rade na tome da to ogranicenje prevazidju, ali zasada je tako.

Prema tome zaboravi na cekove i trazi neki alternativni metod.
Transferi na primer rade normalno za pravna lica, raspitaj se kako stoje stvari sa fizickim licima, i to u nekoj od stranih banaka, RaiffeisenBank ili Societe Generale na primer.
U svakom slucaju ces mislim trebati da otvoris racun kod njih, i da, po novom zakonu, platis to u dinarima a oni ce transferisati devize.
Ili naravno karticom, mislim da sada vec mnoge nase vaze u inostranstvu...

Pazi, meni je sasvim svejedno koliko ces ti to da ukomplikujes - ne odgovaram za tebe, a ni za amazon :)

Meni je samo bilo cudno da si se odlucio za cekove (posto nemas kreditnu karticu) i ocekivao da ce sve biti lako, a prema tvom prvom postu se vidi da se u cekove bas i ne razumes previse ?

Kao prvo, cek je bezgotovinsko platezno sredstvo - generalni opis. Kod nas ima uglavnom ulogu kratkorocnog odlozenog placanja; to znaci da ti izdajes cek primaocu na odredjenu cifru i time dajes toj organizaciji pravo da taj iznos skinu sa tvog ziro/tekuceg racuna. Dakle, to je ujedno i vrednosni papir "od poverenja". Zbog toga odredjeni cekovi imaju vrednost (tj. vazeci su) samo na odredjenom (ogranicenom) podrucju. U EU su se do sada koristili EuroCheque cekovi, koji su imali istu funkciju kao da si platio EC karticom - odmah ti se skida doticna suma. Naravno da takav cek i nije imao neku funkciju u US ili na Filipinima, jer tamo ne postoji vazeci EC sistem. Tako i nasi cekovi vaze samo kod nas (zbog pomenutog poverenja), pa i kod nas ne primaju svi sve (poznati izraz "cekovi bez pokrica").
Zato se u medjunarodnom platnom prometu koriste kartice umesto cekova, jer se status moze proveriti svuda i odmah i tako izbegava potencijalni problem pokrica.
U ovom mailu, ljudi su napisali da im se posalje popunjen cek na tu-i-tu adresu. Ti nemas i, verujem, ne mozes ni da nadjes kod nas cek koji bi Britanci primili, tako da nemas sta da im posaljes postom. Tu se sad uklapa deo price koji si dobio u banci; cek glasi na primaoca (tacan naziv osobe/firme i ostalo). Posto su i u banci znali da ne mozes da dobijes cek koji bi oni tamo primili, moguce je izvrsiti uplatu "elektronskim" putem, ali za to ti treba broj ziro-racuna primaoca i maticni broj njjihove banke.

Nasa zabit odavde je odavno u zapecku finansijskih tokova; sav platni promet (devizni) je toliko klimav, da niko ne bi primao spolja ikakve garancije. Pa ni nase banke to ne rade - ne posluju na bazi poverenja sa malim poveriocima, jer je poverenje (oko para) kod nas misaona imenica - vidis da se cak i za ove kreditne kartice (visa, mastercard, diners, etc) traze depoziti i slicno - a trebalo bi da imas pravo na njih ukoliko imas racun u nekoj finansijskoj ustavovi (banka, stedionica, itd).
Zato sam i mislio da su ljudi sa amazona najmerodavniji da ti kazu kakvu bi opste uplatu primili sa brdovitog balkana. Veruj mi da ima puno ljudi iz YU koji bi do sada narucili svasta, samo kad bi ti finansijski putevi bili prohodni - ali to je veci problem cak i od visine cena. Dok ti je porudzbina kod amazona "u obradi", jos uvek mozes da promenis nacin uplate prema onome kako od njih dobijes odgovor. Ukoliko ne moze nikako, onda uradi kako su do sada ljudi kod nas i radili - nadji nekoga napolju ko moze da uplati na bilo koji nacin, a ostavi svoju adresu isporuke kao vazecu.

silverglider je napisao(la):
Ukoliko ne moze nikako, onda uradi kako su do sada ljudi kod nas i radili - nadji nekoga napolju ko moze da uplati na bilo koji nacin, a ostavi svoju adresu isporuke kao vazecu.

Hvala na iscrpnom objasnjenju. Upravo sam uradio ovo poslednje (posto sam se raspitao i u nekim bankama i ustanovio da ne moze NIKAKO).

Dakle, sin od ocevog brata muza drugarice moje majke zivi u Londonu i resice mi stvar.

Vrh Dno