It takes a village to raise a child
Neko lepo spomenu u ovoj temi, šta misliš kako će onda deca kasnije reagovati? Roditelji su iovako na lošem glasu, ako im ideš ovako u kontru neće lepo da se završi... (govorim nešto i iz ličnog iskustva). Neke stvari jesu neophodne, ali i roditelji ne trebaju da idu u krajnost....
Nisam mislio na sud, već deteto poimanje poverenja, to ti je najgori sud koji postoji. Svaki roditelj ako ima "gram" (mislim da obraća pažnju na svoje dete, a to je danas u našem okruženju i stanju u zemlji i porodici sve teže...) mozga može mnogo više da vidi svojim očima, nego na ovaj način.....
Ako je dete pogazilo tvoje poverenje, nema pravo da se ljuti sto mu nisi verovao i sto si ga "spijunirao", a ako je sve u redu, ne mora nikad ni da zna da je bilo proveravano. Software za kontrolu sta deca rade na racunaru, kamere, bubice, GPS odasiljaci itd. nisu tu da rese problem niti to mogu, vec im je svrha da roditeljima pruze kompletniju sliku, pa da keva i cale mogu mirno da spavaju zadovoljni svojim detetom i njegovim ponasanjem ili reaguju ako je to potrebno.
Bubice i nadzor tog tipa je po meni opravdan iskljucivo ako se u celu sliku umesa droga.
Ali gomila roditelja ne postane toga svesna dok problem ne eskalira, plus sto i genetika ima ulogu u bolestima zavisnosti, bilo da su u pitanju cigarete, alkohol, droga, TV, racunari ili nesto deseto.
za decu su (kad treba) od mind-fucka daleko zdravije stare , dobre batine .
Dzabe da ga bijes ako ne razume zasto ga bijes - samo ces vecu stetu napraviti... Ako je dete planirano i zeljeno, a ne napravljeno od strane pijanih i maloumnih turbo folkera iz 90-ih, i ako se dete pravilno usmerava, nadzire i koriguje od rodjenja, nikad nece biti potrebe za batinama i traumama.
Najbolja kontrola dece je sam razgovor sa njima. Deca se ne smeju lagati i ne smeju da znaju da postoji ta opcija u vasem odnosu sa njima inace ce i oni pribeci tom resenju i onda se javlja potreba za dodatnom kontrolom. Po mom misljenju veci je problem, ako se vec tezi ka kontroli/proveravanju, kontrolisati dete dok je napolju jer vecina losih stvari koje moze da uradi je tamo. To ne moze da se kontrolise i zato je bitno imati iskrenu komunikaciju i odnos sa detetom. Svakako nemoguce je sacuvati dete od loseg uticaja ali bitno je da ono shvati razliku izmedju onog sto je dobro tj lose i samo napravi izbor. Vecina nas nije imala nikakvu kontrolu tog tipa, pretpostavljam, pa je opet nasla pravi put i zna da razlikuje dobro od loseg.
Moze tehnicki da se nadzire i van kuce, ali je mnogo skupo i komplikovano. S druge strane, postavlja se pitanje da li ce dete vise verovati vama i prihvatati i uvazavati vasu pricu, ili ce oponasati svoje vrsnjake, i upijati i prihvatati gluposti iz skole, sa ulice i televizije. Razliciti ljudi/deca razlicito definisu sta je dobro a sta lose, i tu je koren problema. Mi nismo imali nikakvu kontrolu, ali nismo imali ni kladionice, ni igraonice, ni turbo folk, ni drogu...