Šta je novo?

Kako konfigurisati ovu mrezu?

I'm no good

Slavan
Učlanjen(a)
06.10.2007
Poena
309
Imam problem oko konfiguracije cele mreze.
Sema mreze je data na slici.

Poslednja izmena:
Za pochetak, neki ruter umesto AP-a. Posle mozesh da zabodesh switch u router, imash 1Gbit LAN izmedju rachunara i postavish gateway onima koji treba da izlaze na net. Rachunari koji treba da imaju samo LAN nemaju gateway i resheno.

Za pochetak, neki ruter umesto AP-a. Posle mozesh da zabodesh switch u router, imash 1Gbit LAN izmedju rachunara i postavish gateway onima koji treba da izlaze na net. Rachunari koji treba da imaju samo LAN nemaju gateway i resheno.

I ubodes SBB-ov modem u router, ne moze u switch.

sve je uredu sa mrezom kako je na slici za funkcionisanje lan-a, ali net nece moci ako je taj sbb "device" samo modem, odnosno ako nije ruter, zameni ga sa ruterom (ili ga zakaci na ruter) i radice ti i net.

Hvala na odgovorima.
Ali me muci sledece u kom segmentu mreze bi trebao da se stavi ruter.
Da li da on sam ide u svic ili sa modemom ili kako vec.

EDIT: Kako se podesava gateway to ne znam ako moze kratko upustvo.

Poslednja izmena:
Koaksijalni kabl u SBB modem, LAN izlaz na modemu na WAN port rutera, LAN izlaz na ruteru na switch, rachunari na switch.

Gateway se podeshava gde i IP adresa. Control Panel/Network Connections/desni klik na tvoju LAN konekciju na rachunaru (obichno se zove "Local Area Connection"). Odaberesh Internet Protocol (TCP/IP) i klik na Properties.

Otvorice ti prozor gde treba da odaberesh "Use the following IP address". Tu upisujesh IP, masku i gateway. Ja bi za taj broj rachunara na svima ruchno dodelio IP adrese.

na primer:

Ruter(LAN interface) 192.168.1.1 MASK 255.255.255.0 < maska je apsolutno svuda ista ova!
rachunari 192.168.1.x gde je "x" 2,3,5,6,7...

Tamo gde treba da ima NET-a stavish za Gateway 192.168.1.1 Isto stavish i za DNS polje. Na ostalim rachunarima jednostavno izostavish ove podatke i nece imati izlaz na Internet.

Javi se kad uzmesh ruter za pomoc u podeshavanju.

Poslednja izmena:
Covek puno puno hvala.
Od velike si mi bio pomoci ;).
Hvala za detaljno objasnjenje podesavanja mreze.

Ako sam dobro razumeo mreza bi trebalo da izbleda kao na ovoj dole slici.

Sa podesavanjima koje si mi dao.

Kada budem uzeo ruter javi cu ti.

Nadam se da ce biti u skorije vreme :).

Nazad
Vrh Dno