Šta je novo?

kako kompresovati fajl?

Levčanin

Cenjen
Učlanjen(a)
28.09.2009
Poena
169
imam tv karticu Leadtek WinFast TV2000XP Expert
i ona snima ripove u razlicirim formatima , ja sam izabrao da mi snima u DVD format profilu jel koliko vidim on je najkvalitetniji. Media info kaze za jedan fajl :

Format : MPEG-PS
File size : 5.30 GiB
Duration : 2h 12mn
Overall bit rate : 5 707 Kbps
Writing library : MPEG-2 DVD PAL

Video
ID : 224 (0xE0)
Format : MPEG Video
Format version : Version 2
Format profile : Main@Main
Format settings, BVOP : Yes
Format settings, Matrix : Default
Format settings, GOP : M=3, N=12
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 5 369 Kbps
Nominal bit rate : 8 000 Kbps
Width : 720 pixels
Height : 576 pixels
Display aspect ratio : 4:3
Frame rate : 25.000 fps
Standard : PAL
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.518
Stream size : 4.98 GiB (94%)
Writing library : MPEG-2 DVD PAL

Audio
ID : 192 (0xC0)
Format : MPEG Audio
Format version : Version 1
Format profile : Layer 2
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 224 Kbps
Channel(s) : 2 channels
Sampling rate : 48.0 KHz
Video delay : 491ms
Stream size : 213 MiB (4%)

E sad jel moze ovaj ogromni fajl dodatno da se kompresuje da se ustedi na prostoru u velicini izlaznog fajla a da se ne izgubi na A/V kvalitetu?
i koji konverter mi treba za to u windows 7 x64 jel moze to npr Avidemux ? i sta treba namestiti u programu da se ne izgubi A/V kvalitet ripa?

Свако ново компресовање доводи до губитка квалтета. Ако снимаш неки канал са телевизије, AutoGordianKnot i компресија у xvid.

Sto u xvid a ne u x264 ?

Lakša eventualna kasnija obrada i kompatibilnost na standalone uredjajima koji su kod nas rasprostranjeni na uštrb većeg fajla.

To ko kad bi rekli : ajmo da prozivodimo samo SUper Mb95(olovni) benzin jer vecina voze stare automobile :)

Um, pa sem fiće, juga, keca i lade, svi automobili u poslednjih 20-25 godina su pravljeni da troše bezolovni...

Avi kodeci i sam kontejner su mnogo bolje i šire podržani od strane programa za obradu i uredjaja za puštanje. Uostalom, reč je o snimanju našeg analognog TV signala u, u startu preteranoj rezoluciji. Razlika izmedju XviD i x264 je nevidljiva, a veličina fajla bezmalo zanemarljiva. Dok sam imao istu tu TV kartu, snimao sam i obradjivao snimke u svemu i svačemu i na kraju došao do zaključka da je XviD (ili DivX) najbolje rešenje. Kome naknadna manipulacija snimcima ne treba, on neka ih sabije sa što štedljivijim kodekom, ali mi je iskustvo pokazalo da ću kad-tad da radim nešto sa nekim od tih snimaka u "arhivi".

Poslednja izmena:
Jok.. Ima gomila autombila od 90ih sto je pravljena za olovni , sto onih sto im je pri uvozu skidan katalizator(jer kod nas tada nije bilo bezolovnog) pa moze samo na olovni ...
No nije to tema to uzeh samo kao primer ;)

Poslednja izmena:
Ja pišem iz ličnog iskustva sa baš kartom o kojoj je reč i kompresujući u divx, xvid, mjpeg, h264, mpeg2 i wmv materijal sniman njom. Ne tvrdim da sam neki stručnjak, ali ovo sam istestirao nadugačko, jer mi je trebalo i želim da prenesem čoveku iskustvo da on ne bi gubio vreme kad je neko to već sve isprobao. Akademska rasprava o opštim tehnikalijama kodeka nije cilj ovde. Znam šta pričam i to sam izneo. Što se mene tiče, koristite šta god hoćete, imam sad pametnija posla.

P.S. Što se tiče "zastarelih uredjaj", to su svi savremeni telefoni koji ne puštaju MKV dobro i naširoko rasprostranjeni DVD plejeri sa podrškom za DivX, ali ne i za MKV i H264.

Poslednja izmena:
I ti si jedna od onih sto misli da je x264=mkv ? .... :facepalm:

Po 120 put za obdaniste ne za akademiju : MKV JE KONTEJNER ... TO je flasa plasticna a x264 je coca cola ..... Znaci coca cola moze i u staklenu i u kristalnu a u plasticnu moze i pivo i sok od jabuke ...

To sto vecina piratskih filmova se pakuje u mkv kao sto i vecina coca cole se nalazi u plastici ne znaci da je coca cola = plastika niti da je plastika = coca cola

x264 moze i u mp4 i u jos 50 kontejnera...
U mkv moze i xvid i divx i x264 i jos 200 encodera

... Pri isom bitrateu x264 je jedno duplo kvalitetniji od xvid-a odnosno EIFKASNIJi JE MNOOOGO..
A pri velikom bitrateu svaki encoder ce dati dobru sliku pa i xivid ..

Poslednja izmena:
Jooooj... Pocelo je izvlacenje zakljucaka o tome ko sta zna i ne zna... Ajde, u redu je, neka covek sam odabere sta ce da koristi.

Sent from my Nokia X6 using Opera Mobile 10

Slazem se ;) nhf

RazbolNick i Weasel hvala lepo ali nema potrebe za raspravom..., pitam i program koji da koristim, probao sam ovaj MeGUI al je dosta komplikovan, i Avidemux i Virtual Dub. i svi su komplikovani jako i obicno mi ostavi zakasnjenje u zvuku... Jel ima neko jednostavno programce, lepo odredim format bitrate, pritisnem play i kraj price, sta ce mi ova cuda pa bez upustva nista ne mogu da odradim kako treba... Hvala

uzgred da ne otvaram novu temu , mislim da je ovo manje vise isto pitanje :
Imam neki DVD. na njemu je gomila onih kratkih VOB fajlova i par duzih itd...
I ja bi sad sve to da konvertujem u neki fin format (npr AVI il MKV) da zadrzim kvalitet koliko je to moguce i smanjim gabarite, tj nabijem sve u jedan fajl. Koji program da koristim , pocetnik sam po ovom pitanju, ja bi samo da sve to odradi bez muke i da fajl bude sinhronizovan lepo... nema prevod , tako da to nije problem.
Uputite me na neku temu ili mi dajte predloge ovde,sa cim se i kako to radi.

RazbolNick i Weasel hvala lepo ali nema potrebe za raspravom..., pitam i program koji da koristim, probao sam ovaj MeGUI al je dosta komplikovan, i Avidemux i Virtual Dub. i svi su komplikovani jako i obicno mi ostavi zakasnjenje u zvuku... Jel ima neko jednostavno programce, lepo odredim format bitrate, pritisnem play i kraj price, sta ce mi ova cuda pa bez upustva nista ne mogu da odradim kako treba... Hvala
Ima samo reci u sta oces u x1264 ili xvid

oooo pa ne znam sad :D da me nebiste stavili u top obadvojica , odlucih se za x264 , i sve to cu zapakovati u neki kontejner (posto se fajlovi pustaju na mom compu samo , reci mi koji da izaberem, ne znam , jel ima razlike između njih).
e sad koji program, neki jednostavan jer se lose snalazim koliko vidim,(naveo sam sta sam koristio) jer ja pojma nemam koje parametre treba da stavim da bi zadrzao kvalitet ? i da koji bitrate mi preporucujes za optimalni kvalitet tj da nema gubitka na kvalitetu ako je to moguce?
Jel moze Format factory???

Poslednja izmena:
ovaj Format factory je super. lepo radi H264... zapakovao sam sve u MP4.

Samo se pitam jel mogu u programu da namestim nekako da ukljuci i resurse graficke karte kako bi ubrzao konverziju... jer koliko vidim koristi samo CPU ili za tu mogucnost moram da koristim neki drugi program, i koji ?

Moze Format Factory ...

Graficku za encodovanje ? E stvarno bi bilo lepo da moze. ali ne moze bar ne sa x264
Ima Cuda encodera ali niti rade kako treba niti valjaju...Jendo 10 x su gori od x264.. Encodovanje i odredjeni njegovi delovi su suvise komplikovani da bi se pisali za hardware..

Ako bude nekih novosti tipa da su uspeli da podignu kvalitet encodovanja preko graficke, hoces li nas blagovremeno obavestiti, weasel ? Ja to cekam ko ozebao sunce :)

Ako bude nekih novosti tipa da su uspeli da podignu kvalitet encodovanja preko graficke, hoces li nas blagovremeno obavestiti, weasel ? Ja to cekam ko ozebao sunce :)

Na tvom mestu, ne bih se nadao u skorije vreme.

GPU motion estimation

While porting x264 entirely to CUDA or OpenCL is an insane task, there are three possible methods that could be used to offload some work to the GPU:

* High-complexity motion search designed to get useful predictors to be used by the main motion search.
* Massively parallelized lookahead motion search, designed to do a lot of the work normally done in the lookahead thread. May also improve B-frame decision and other parts of the lookahead.
* Motion search designed to completely replace x264's main motion search: would require a lot of threading trickery to sync it perfectly with the main encoder threads.

The general algorithm that has been agreed on after a great deal of discussion is the hierarchical search method. If you have a better idea, feel free to propose it, of course. More description of this method is in the Qualification Tasks section.

This project is not recommended unless you have a very significant amount of experience with CUDA or OpenCL.

* Difficulty: Very High
* Amount of work: Medium
* Skill required: Very High

Sto znaci da x264 nece portovati na GPU. A ako je toliko tesko u potpunosti portovati x264 na GPU, sumnjam da ce se kvalitet sadasnjih GPU enkodera drasticno poboljsati i pribliziti x264 enkoderu. Vecina softverskih paketa za obradu videa koji koriste CUDA tehnologiju u stvari koriste GPU za dekodiranje i filtriranje.
Za utehu, novi Intelovi procesori bi trebalo da sadrze poseban cip za H.264 kompresiju.

Poslednja izmena:
Damn ! :(

Nazad
Vrh Dno