Šta je novo?

Kako kablovski ISP ogranicavaju brzinu (64k, 128k...)?

WiseBit

Čuven
Učlanjen(a)
12.12.2003
Poena
604
Na koje nacin kablovski provajderi kod nas (SBB,PTT...) i u inostranstvu ogranicavaju max brzinu ka korisniku i onda daju pakete tipa 64Kbit/s, 128Kbit/s...? Da li se to radi hardverski, softverski; kod korisnika, na serveru; da li je to max brzina samo za internet ili je tolika i u mrezi provajdera...?

hmmm... najbolje je reci hardversko softverski :) modem kada se ukljuci salje zahtev na mrezu za ip adresom i pristupnim parametrima. medju tim parametrima je i ogranicenje upload/download i eto, to je to :)

e vidis to je interesantno... ogranicenje se radi softverski, ali ga izvrsava sam modem na osnovu skripta koji dobija od servera. e sad, modem nije *specijalno* pametna stvar pa server i ne mora da bude server nego "server"... ;)

Bahati, mislim da ipak nije tako :D
Ipak bi to bilo previse naivno. Ogranicavanje se vrshi preko jednostavnih RAS bandwith limitera.

Sorry ako gresim.

ne, kod kablovskih modema ogranicenje se izvrsava unutar samog modema...

sta znam... ja sam tako procitao na netu kad je mene interesovalo. ;)
zaista zvuci idiotski, ali nije nemoguce. naravno da cela stvar nije tako jednostavna kako izgleda (ima tu i neke enkripcije, nekih proveravanja itd), al' kad se podvuce crta - sve se desava lokalno.

tip: uncap je kljucna rec. ;)

Prosto i jednostavno softwerski na ruteru podesi protok recimo ako koriste linux moze cak i u squidu da se podesi protok mislim ono moze na sto miliona nacina da se to uradi ali najlaksi je softwerski ogranicenje po ip adresama i kraj
za dodatne informacije citajte tutorijal :))
inace verat radi softwersko ogranicavanje protoka na 64,128,256 i 512k
pozdrav

IronSERB je napisao(la):
Prosto i jednostavno softwerski na ruteru podesi protok recimo ako koriste linux moze cak i u squidu da se podesi protok
znas? ili ti je tako logicno?

IronSERB je napisao(la):
Prosto i jednostavno softwerski na ruteru podesi protok recimo ako koriste linux moze cak i u squidu da se podesi protok mislim ono moze na sto miliona nacina da se to uradi ali najlaksi je softwerski ogranicenje po ip adresama i kraj
za dodatne informacije citajte tutorijal :))
pozdrav

Hm, kako god bilo, namena squid-a nije traffic shaping i nije mu mesto tu da zbunjuje narod. Sasvim je izvesno da kablovski provajderi koriste odgovarajuci ruter, recimo Cisco. Nemam nista protiv budzenja linuxa, ali sve ima svoje.

Bahati [SiD] je napisao(la):
...

znas? ili ti je tako logicno?

Znam znaci 100 posto mzoe softwerski i nije nikakav problem , a inace squid sam naveo kao primer da cak i tu moze da se ogranici i da koristite proxy mislim zanci ruter pa bio on realizovan hardwerski ili softwerski moze da se ogranici veza, e sad softwerski se vise koristi iz mnogo razloga da nenabrajam mada koristi se i hw
nebitno zanci 100 posto moze softwerski. za linux sam siguran da moze ,a nevidim razlog sto nebi moglo i u winu
pozdrav

IronSERB je napisao(la):
Znam znaci 100 posto mzoe softwerski i nije nikakav problem , a inace squid sam naveo kao primer da cak i tu moze da se ogranici i da koristite proxy mislim zanci ruter pa bio on realizovan hardwerski ili softwerski moze da se ogranici veza, e sad softwerski se vise koristi iz mnogo razloga da nenabrajam mada koristi se i hw
nebitno zanci 100 posto moze softwerski. za linux sam siguran da moze ,a nevidim razlog sto nebi moglo i u winu
pozdrav
znaci neznas, nego ti je logicno. :D pitanje nije bilo "kako se ogranicava protok", pogledaj naslov treda. ;)

pa ja ti kazem softwerski kod verata recimo u to sam siguran imaju linux ruter i softwerski po ip adresama rade ogranicavanje
pozdrav

Nazad
Vrh Dno