Šta je novo?

Kako izgleda kupoprodaja (preprodaja) domena?

Roy Batty

Poznat
Učlanjen(a)
01.05.2021
Poena
35
Zdravo,

Nisam siguran da li sam izabrao ispravan podforum/sekciju za ovo pitanje, izvinjavam se ako nisam :)

Interesuje me kako izgleda procedura kupoprodaje domena koji su već zakupljeni od strane fizičkih lica. Video sam dva mesta gde se domeni mogu preprodavati:
  • kupujemprodajem.com (KP)
  • strani sajtovi poput sedo.com
U vezi KP nije mi jasna jedna stvar: Recimo da je domen zakupljen kod Beotela ili Euneta, i neko ga prodaje na KP. Kako izgleda sama procedura, da li kupac prvo treba da uplati prodavcu, a onda prodavac kontaktira Beotel ili Eunet da promene vlasnika? Ako je tako, to je onda rizično jer nakon uplate prodavac uopšte ne mora da uradi to. S druge strane, ne može ni prodavac prvi da prebaci domen na drugog vlasnika pa da se nada da će mu ovaj uplatiti nakon toga... To mi nije jasno u vezi kupoprodaje domena na KP.

Što se tiče drugih sajtova poput sedo.com, tu se još nisam puno udubljivao ali koliko sam razumeo, prodavac mora prvo da dokaže da je vlasnik domena (DNS podešavanjima), a onda kada neko hoće da kupi domen - uplati ne direktno prodavcu već posredniku (sedo.com) koji onda, kada se potvrdi da je promenjeno vlasništvo i da je sve OK, taj novac dalje prosledi prodavcu (valjda na njegov PayPal ili bankonvni račun... nisam siguran da li sedo.com podržava Srbiju tj. da li postoje nekavka ograničenja po pitanju transfera novca?)

Na kraju, ostaje i pitanje plaćanja poreza, kako se to vodi, kako se plaća itd., ali pretpostavljam da to nisu pitanja za ovaj podforum.

Ne znam kako je na KP i domacim, ali pozeljno je uvek imati posrednika odnosno trece lice (escrow) koje drzi pare dok se ne zadovolje uslovi iz ugovora. Ne znam da li postoje domaci servisi koji to rade, stranih ima. A ako se kupuje preko poznatih marketplace-ova tu uslugu pruzaju oni.
Kao sto si naveo, jedan je Sedo, ali ima ih dosta. Na Sedo moze da se doda nas racun, pare salju wire transferom. Godaddy je takodje jedan od starih, najvise sam prodavao preko njih, ceo proces je jednostavan i logican, korak po korak. Domen ili listujes na market ili te kontaktira njihov broker ako ima zainteresovanog klijenta, pa nakon pregovora dalje agenti preuzimaju i kasnije sistem korak po korak.
Porez se placa kao i za bilo koji drugi prihod.

Nazad
Vrh Dno