Šta je novo?

Kako iz worda u exel

Don54

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
619
Imam tabelu sa brojevima u Wordu. Hocu da tabelu sa tim brojevima prebacim u Exel.

I to uspem sa Copy ali sada nastaje problem. Kako da tabelu obradim.
Izgleda da su brojevi prestavljeni kao tekst dako da nece nijedna matematicka operacija da funkcionise.

Ne podudaraju ti se decimalni separatori (ta tabela i sistem)

za FROGMAN-a to sto mi predlazes prveri na na nekom malom primeru. To nefunkcionise.

za VIA-a Nisam dobro razumeo. Da li to znaci da je to nemoguce ili nesto treba podesavati i sta i kako.

Ako je u sistemu za decimalni separator podešena tačka, a u wordu piše 3,14 (zarez kao separator) i to iskopiraš u excel, ovaj će to prihvatiti kao tekst. Potrebno je promeniti (find & replace) separator za hiljade nisačim (tada bi recimo 1.024,15 postalo 1024,15) i nakon toga promeniti zarez sa tačkom (1024,15 -> 1024.15) Pri ovoj drugoj promeni excel će sve tekstove pretvoriti u brojeve.
Kada iz nekog drugog razloga u excelu imaš brojeve koje on vidi kao tekst, možeš u neku ćeliju uneti br. 1 i iskopirati je, pa je kroz Paste Special, Multiply paste-ovati preko tih "tekstualnih" vrednosti i time ih pretvoriti u brojeve (za očuvanje formata ciljnih ćelija potrebno je u tom dijalogu overiti i Values dugme).

Hvala VIA-a.
Potpuno si upravu. Sada sve funkcionise.

Pokusaj kao FROGMAN pa se javi. A mozda nisi svatio problem.

Moguce je da nisam shvatio problem ali sam (naravno) proverio pre nego sam prethodno postovao, da li se opisani problem resava na nacin kako frogman rece.

Sledece sam uradio:
Otvorio word, kreirao 2x3 tabelu, uneo neke sitne brojeve, selektovao celije&copy, otvorio excel&paste, selektovao celije pa desniklik na selekciju i postavio na Number, a onda sam uradio SUM za par celija - i to radi, korektno.

E sad, kada cujem za neki bizaran problem u ms office paketima uglavnom mi se nametne pitanje koja je verzija office-a, mislim dal`je zakrpljen sa poslednjim SR odnosno SP-ovima.

Gore opisano je probano uz Office XP zakrpljenim sa SP3 (Word Excel su verzija 2002 [10.6612.6626]), pod winXP i w2K (sa vecinom poslednjih update-ova)

Poslednja izmena:
Verzija office-a nema veza sa "problemom". Jednostavno, Excel nije Ljubiša Dragovčević pa da mu se "javi" kakve mu podatke dostavljaš. Znači, ako je u windowsu podešeno da tačka odvaja cele brojeve od decimala, a ti Excelu paste-uješ podatak u kojem su zarezom odvojene decimale Excel će to videti kao tekst i nikakvo formatiranje ćelija ti ne može pomoći (koje i nije potrebno da bi SUM funkcija odradila posao - "General" je sasvim dovoljno). Jednostavno, podaci koje kopiraš moraju biti ispisani u skladu sa sistemskim podešavanjima,a tada čak i Word može sasvim pristojno da ih, recimo sabere (Ctrl+F9 =SUM(ABOVE).

Ne unosi neke SITNE BROJEVE nego decimalne sa separatorom (tacka)"."pr. (23.94).
Pa onda to prebaci u EXEL i OBRADI. A onda sve to ponovi sa zarezom, pa se onda javi.

Doduse, mozda si upavu, sto se tice zakrpa. Ja imam Windows ME i neki ofis XP (neznam koja verzija).

U pravu ste, sa separatorima se identicno ponasa i kod mene.
E sad, ako neko npr. ima tabelu u kojoj su brojevi tipa 123.065,89 zar mu nije zgodnije samo da promeni format sistemskog decimalnog simbola u regional options, i u excelu pod Tools>Options>International, umesto find&replace.

Hvala VIA

E sad je to vec druga prica, kako to podesiti.

Pa cini mi se da je VIA u sustini dao odgovor i na to - odnosno u regional options za "decimal separator" postaviti zarez, a za "digit grouping symbol" ( ako se ne varam ova opcija se u excelu zove thousands separator) tacku, dakle da bude format onako kako je u toj tabeli u wordu. Eventualno isto postaviti i u opcijama excela Tools>Options>International), pa mi se cini da bi excel kopiranu tabelu iz worda numericki pravilno tumacio.

Ja sam zavrsio ono sto je trebalo. Trenutno nemam vremena da ekspermentisem. Javicu se za koji dan. Pa cemo da vrtimo dog ga ne ubodemo. Jedino ako se VIA javi, i prekrati nam muke, pa da objasni kako da se generalno podese i Word i Exel.

Nema tu mnogo filozofije. Excel radi onako kako je podešen (bilo preko sistemskog podešavanja, bilo preko svojeg. Kako god, ako u tekstu koji mu se daje ne prepozna te i te, podešene separatore, brojevi ostaju tekst. Pitanje je ličnog afiniteta kako preveslati razlike. Lično koristim find&replace, odnosno VB makro koji to odrađuje u većini slučajeva, DS9 se čini lakše promeniti Excelova podešavanja, pa nakon odrađenog posla vratiti nazad (ako ne zaboraviš).

Dobo i hvala, ja mislim da smo temu lepo elaborirali. Mislim da je sada sve jasno.

Nazad
Vrh Dno