Šta je novo?

Kako ispolirati monitor

z_m00n

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2005
Poena
619
Pre odredjenog vremena nekako sam uspeo da izgrebem monitor, i to me strasno nerviralo, pa sam odlucio da ga ispoliram.Uzeo sam neku polir pastu za metal(posto za staklo nisam uspeo da nadjem),nabavio sam ceonu slajfericu(sta god to bilo), i bacio sam se na posao.Posle par minuta poliranja, ostecenje sa monitora je polako pocela da nestaje,ali sam naravno skinuo anti reflex sloj.

E sada posto taj sloj nikako ne mogu da vratim, interesu je me kako da ga skinem
sa celog monitora i cemu taj sloj uopste sluzi???

Telo za poliranje na ovoj alatki koju sam nabavio je suvise malo tako da bi mi sa njom trebalo jedo 2-3 dana da ga ispoliram.

evo resenja za tvoj slucaj:

http://www.displex.de/

samo nije mi jasno kako vam padaju na pamet sulude ideje!!!
inace antirefleks sluzi da bi ublazio odsjaj sa povrsine ekrana od svetla iz prostorije, sto smanjuje ostrinu slike, manje zamara oci i estetski izgled monitora je bolji.

I kada bih nekako uspeo da nabavim ovu polir pastu, mislim da ne bi puno pomogla jer su displeji telefona od plastike.
Sto se tice ideje slazem se da je suluda.

mani se displexa i pc monitora...
displex je u sustini dobar samo za mobilne...
ja sam uzeo naocari za sunce da poliram istim i sad mogu da ga bacim... antirefleks se cak skida i malo grubljom krpom i temeljnim trljanjem...

Probao sam magicnom krpom i polir pastom za metal, ali ne ide mi bas,
a bojim se da uzmem grublju krpu, da ne bih jos vise izgrebao monitor.

mozda je lgupo ,ali ja sam displey na mob polirao sa pastom za zub ,polako ako je malo mesot probaj.

posle kupi onaj filter, zastitu za oci i stavi na monitoru

A cime i kako cistite prasinu i one fleke od prstiju sa minitora?
Meni je monitor pun tih "otisaka" prstiju i nema sanse da ih skinem obicnom krpom...
Monitor je Samsung SynMaster 765MB

Poslednja izmena:
Kupicu posle filter, ali ne znam da li toga jos ima da se nadje, pogotovo
za 21" monitor.
Sto se tice paste za zube, nije losa ideja, ali ima onih pasti koje u sebi sadrze
sodu, pa ne znam da li bi to mozda jos vise izgrebalo monitor.

urospo je napisao(la):
Meni je monitor pun tih "otisaka" prstiju i nema sanse da ih skinem obicnom krpom...
Pa pritisni malo jače (vlažnom) krpom :d

z_m00n je napisao(la):
Kupicu posle filter, ali ne znam da li toga jos ima da se nadje, pogotovo
za 21" monitor.
Sto se tice paste za zube, nije losa ideja, ali ima onih pasti koje u sebi sadrze
sodu, pa ne znam da li bi to mozda jos vise izgrebalo monitor.
Uzmi nitro razredjivac, a ako ne ide uzmi PVC samo pazi onda na plastiku monitora, "jede" kao ludo.

Poslednja izmena:
Ovo je pravi 'He who dares Wins' thread ...

sa CRT-a sam skidao mekanom krpom bez icega na sebi, ali sam malo jace pritiskao, a TFT ko pipne, skidace fleke sopstvenim suzama :)

Poslednja izmena:
Masterchief je napisao(la):
Pa pritisni malo jače (vlažnom) krpom :d

Ma nece...vec sam probao tako, prasinu ocistim al uvek ostane ta fleka od prstiju:crash:

urospo je napisao(la):
Ma nece...vec sam probao tako, prasinu ocistim al uvek ostane ta fleka od prstiju:crash:
Ako nece vlazna krpa i malo jaci pritisak onda je jasno da je na tim mestima usled delovanja "hemije znoja" iz otisaka prstiju doslo do ostecenja premaza na monitoru. Tuzno ali istinito.

Brate ne mozesh da operesh monitor. Hm zaista teshko.
Uzmi od mame sredstvo za chiscenje stakla i njime poprskaj, a zatim i obristi chistom krpicom monitor i to je to.
Nije monitor ukras za jelke pa da se ofuca.

urospo je napisao(la):

sve fleke, na plastici, metalu i staklu, koristim cist apotekarski alkohol i rezultati su zadovoljavajuci. obicno hemije koje se kod nas prodaju nisu bas adekvatni za racunare.

Hvala na savetima, al izgleda je je kod mene ipak doslo do ostecenja tog premaza na monitoru ili kako se vec to zove...ali nije strasno, ne smeta mi dok je monitor upaljen.

GoranM je napisao(la):
Uzmi nitro razredjivac, a ako ne ide uzmi PVC samo pazi onda na plastiku monitora, "jede" kao ludo.

Ok probacu sa nitro razredjivacem,
a ako ne ide probacu i sa PVC samo jos kad bih znao sta je to :d

Poslednja izmena:
bansek je napisao(la):
A, sta kazete za ekran mobilnog telefona, kako se polira???

Ja sam moje (a i tudje) polirao pastom za zube, i to non-fancy pastama tipa kolynos i azulyn, ovo vazi i za satove sa plastikom (ko je rekao swatch?) i na mom Irony-ju sam puno puta skidao ogrebotine pastom za zube. Ovo mi je rekao dobar drugar, sajdzija po zanimanju inache.

Inache, kome treba displex, danas sam ga video u novom Merkatoru, cena 518din, upakovan by Hama u plastichno providno pakovanje ali unutra je tubica Displexa i maramica. Mislim da je to bacanje para ali ajde...

Poz

Da li neko zna da li i gde mogu da nadjem neki filter kojim bi
posle skidanja antireflex sloja mogao malo da potamnim monitor,
i smanjim refleksiju spoljasnjeg svetla?

Danas mi je pod ruke došao 959NF koji je u jednoj firmi čistačica obrisala lepo kao prozor sa sredstvom za čišćenje stakla a onda galantno obrisala sa novinama !
Monitor je tako korišćen neko vreme sa poprilično ružnim linijama svih debljina u svim pravcima, mada to i ne upada toliko u oči dok se monitor ne ugasi.

Nestrpljivo sam po sećanju našao ovu temu da vidim čime bi bilo najpametnije očistiti ceo reflex sloj i odlučio sam se za varijantu magična krpa + Colgate Herbal White , pasta koja je već bila na izdisaju :d

Posle samo 10 minuta "poliranja" kružnim pokretom kažiprsta - monitor je izgledao kao NOV.
Uopšte ne smeta za gledanje, poklonio sam ga šveci , čak joj je i pozicija u sobi odgovarajuća nema refleksije.

Sve u svemu - kao što je i "nadimak" predložio - ako već dođe do toga da moraju ogrebotine da se eliminišu - još jedan veliki glas za zubnu pastu !

ako hoces da skines antirefleksivni sloj moze to lepo da se odradi i da rezultat bude extra , tj da se nista neprimeti ja sam skinuo preko 500 komada :D,

Sta sve treba
Monitor
Slajferica
bela kremasta polir pasta bez grumuljica (mislim da je pompa)
i mekana podloga za slajfericu (onako lici na vatu ali je od poliestera i malo je grublja)

Znaci morate ceo monitor da rasklopite
da skinete prednju masku i da ga stavite na stolicu (npr)
namazati pastu preko celog ekrana i krenuti sa slajfovanjem uz blagi pritisak jedno 10 min

Garantovano cist ekran necete verovati kao nov , jedino na nekim modelima moze biti svetao kad se ugasi
i malo veca refleksija nego inace

A ako je flat onda je to jos lakse posto svi crt flat monitori imaju zastitni film koji je kao ona folija za rendgenske snimke, pa kad vam se flat zagrebe samo ga otvorite i odlepite foliju isti efekat kao i kod poliranja kod obicnih crt-a

Poz

ako hoces da skines antirefleksivni sloj moze to lepo da se odradi i da rezultat bude extra , tj da se nista neprimeti ja sam skinuo preko 500 komada :D,

Sta sve treba
Monitor
Slajferica
bela kremasta polir pasta bez grumuljica (mislim da je pompa)
i mekana podloga za slajfericu (onako lici na vatu ali je od poliestera i malo je grublja)

Znaci morate ceo monitor da rasklopite
da skinete prednju masku i da ga stavite na stolicu (npr)
namazati pastu preko celog ekrana i krenuti sa slajfovanjem uz blagi pritisak jedno 10 min

Garantovano cist ekran necete verovati kao nov , jedino na nekim modelima moze biti svetao kad se ugasi
i malo veca refleksija nego inace

A ako je flat onda je to jos lakse posto svi crt flat monitori imaju zastitni film koji je kao ona folija za rendgenske snimke, pa kad vam se flat zagrebe samo ga otvorite i odlepite foliju isti efekat kao i kod poliranja kod obicnih crt-a

Poz

Molim za pomoc.Imam samsung 757NF kome sam brisanjem skinuo delimicno antirefleks sloj.
Koju tacno pastu da upotrebim,kakvu slajfericu(kruznu ili klasicnu sa pravougaonom podlogom),da li kod ovog monitora moze da se jednostavnije to uradi otvaranjem monitora?Svaki savet bi mi dobrodosao.Hvala!

Ako si procitao moj gornji post videces da se i sa obicnom mikrofiber krpom dobijaju odlicni rezultati.
Nema potrebe za shlajfericama ako je vec ne posedujes...

Mislim da ti je bolje da to pitas u ovlascenom servisu da ti urade nego da sam gulis :crash:

Kao što je rekao to3a: uzmite sredstvo za pranje stakala i masni otisci prstiju nestaju. Svoj CRT uvek tako čistim: naprskam sredstvo na ekran, obrišem papirnim maramicama i sija se. Čini mi se da koristim Mer Glass, ne sećam se tačno, a mrzi me da pogledam...

Ja sam uspeo relativno brzo (sat vremena) da skinem antireflektujuci sloj sa monitora, koji je takodje bio izgreban, pomocu Cif-a (sredstvo za ciscenje kucarija :d ) i neke mekse krpe, moze i mikrofiber.

Arf,Cif....su abrazivna sredstva,imaju sitne gromuljice pa neznam dali ostju ogrebotine na staklu?Magicnom krpom sam skinuo sto se moglo skinuti ovo osalo nece pa sam iz tog razloga hteo da upotrebim slajfericu.
Kako Aceton deluje na antirefleks sloj?

Vrh Dno