Šta je novo?

Kako iskoristiti CMS i ubaciti ga u svoj sajt...

Midgard

Čuven
Učlanjen(a)
13.08.2002
Poena
649
Imam jedan trenutno ne resiv problem, radim za jednu domacu firmu sajt i oni pored svega ostalog sto ide uz sajt traze od mene da ubacim CMS da bi oni mogli sami da pisu vesti... Znam da radim php/mysql, cak sam u proslim projektima pravio nesto slicno CMS ( mali sistem za pisanje vesti gde se korisnici koji pisu vesti loguju na posebnoj stranici i onda tu mogu da pisu vest koja se sastoji od naslova, kratke vesti, duge vesti i dodavanja slika i to sve radi ok). Ja sam preko tog mog sistema vadio podatke iz baze i ispisivao/pokazivao na stranicama na kojima su bili predvidjeni.
Da ne smaram, moj problem je u tome sto ne znam kako da iskoristim CMS za pisanje vesti i da te vesti ubacim na odredjenoj strani tamo gde ja hocu. Npr. na prvoj strani hocu da mi budu vesti u koje bi spadao naslov, kratak opis (20-30 karaktera) i recimo dugme/link ka strani gde pise opsirnije ta vest sa slikama itd.
Svaka pomoc je pozeljna.
Hvala.

Hm,mislim da si malo pobrkao loncice...CMS je obicno iznad sajta u hijerarhiji. Ti kreiras sajtove iz CMS (uopsteno govoreci), potom ukljucujes odgovarajuce module za pojedine sajtove (npr jednom sajtu dodas vesti) itd.

Sad, da gotovom sajtu prikljucis neki modul iz nekog cms-a, mislim da ne moze. Bar ne na CMSovima baziranim na ASP.NET

Po meni, mozes da sednes i odradis sajt iz nekog CMSa (cujem da je Joomla ok izbor za php-programere) i da iskoristis gotov modul za novosti, ili da odradis 'modul' za vesti za taj sajt...

Pa meni u sustinu treba CMS da bi "olaksao" posao ljudima koju bi pisali te vesti, mada sam im ja nudio da im uradim sistem za pisanje vesti i sta jos zele (mailing listu, vote i sl.), ali oni su trazili gotov CMS i koji bi samo sluzio da se u pojedinim delovima sajta pojave te vesti sa nekom slikom, npr. na home page-u postoje aktuelnosti (4 ili 5 najnovijih) i vesti, koje sam mislio da preko CMS razvrstam u dve razlicite kategorije i da oni to pisu kolko hoce :)
Ali mi je problem u tome kako da editujem home page od recimo Joomle i da iskoristim samo ono sto mi treba a da umesto postojece strane stavim svoju. Raspitivao sam se na netu i rekli su mi da je to moguce ali niko ne kaze kako :p

Bojim se da ti ne mogu pomoci bas sa Joomlom - sa njom nisam radio.

Ja radim u rainbow-u i evo kako tamo radi...
Kreiras portal u okviru rainbowa, otvoris ga, dodas module koji ti trebaju. Odradis lejaut, css, napravis strane koje ti trebaju i to je to...

Kazem ti - neces moci da tek tako iskoristis jedan modul iz nekog CMS-a na nezavisnom sajtu...Ili odradi sajt u Joomli ili uradi neko nezavisno resenje

Pa ako im CMS treba samo da bi se olaksalo *pisanje* vesti, sto ne preuzimas tekst direktno iz baze i prikazujes ga onako kako tebi pasuje?

To sam i planirao da uradim iako je to mozda malo ne profesionalnije resenje :p

Zasto bi bilo neprofesionalno? Njima treba gotov editor i da se te unesene stvari "u pojedinim delovima sajta pojave vesti sa nekom slikom" - meni zvuci kao klasicna primena za RSS feed. Em ne moras ti da preuzimas kompletne forumulare CMS-a, em su putem syndicationa te vesti dostupne ne samo tu na tom sajtu, nego korisnici mogu da to otvaraju u browserima, mail klijentima (tipa thunderbirda), raznim desktop programima itd. Trebalo bi da shvate prednosti takvog pristupa.

Poslednja izmena:
Uzmes lepo Expression Engine i bude super.
Moze fino da se preradi, imas i gotove templejtove da skines sa njihovog sajta, mada mozes i sam da napravis - nije tesko, a vrlo je lak za upotrebu - jednostavan za instalaciju i pritom fino izgleda.

Nazad
Vrh Dno