Šta je novo?

kako iskljuciti pipeline

Neša

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2002
Poena
630
Radi se o grafickoj kartici PowerColor Ati x850XT. odmah nakon ukljucivanja kompjutera, na ekranu se pojavljuju crvene tackice, nakon podizanja windovsa vidljivi su uvek isti artifakti. Vrlo retko se desi da nestanu i da slika bude kako treba.

Citajuci strane forume, otprilike sam zakljucio da se ista stvar desava kada "crkne" neki od pipe-linova, odnosno da se isti artifakti javljaju kada se kod nekih kartica softverski ukljuce fabricki iskljuceni pipeline-ovi koji nisu ispravni.

dakle moje pitanje je, dali postoji neki program kojim bih mogao da iskljucim problematicni pipe-line na mojoj kartici ili imatenki drugi predlog?

Kod te kartice nema fabricki iskljucenih pajpova posto je vec XT, bar tako mislim. Pa je verovatno otisla u vecna lovista, no ako jeste samo jedna grupa kriva (a da nije do memorije) pokusaj ici obrnutim redosledom nego sto su oni:
http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/vidcard/127
Pa rucno izmeni bios da ih iskljucis, i to ako se iskcljuce bas oni koji su defektni!?

Pozz'

Mozes probati sa Riva tunerom, ali proveri da se tebi kojim slucajem ne greje puno kartica pa moze da se desi i da zbog previsoke temberature pojavljuju artifakti?!

update:
Prateci savet sa stranih foruma graficku sam stavio 15-ak minuta u zamrzivac i odmah nakon vadjenja iz zamrzivaca u pc. Radila je kratko bez probelma, ali cim je temperatura pa ati ccc presla 35 stepeni, opet su se javili pomenuti artifakti. Znaci, ima veze sa temperaturom. E sad mene zanima kako da nateram ventilator da se vrti brze na ovoj temperaturi, da mi skine par stepeni. Ako skinem original powercolor-ov hladnjak, kolike suu sanse da cu moci da ga vratim posto mi srafovi i sve oko hladnjaka ne deluje ni malo ubedljivo, mada kartica uopste nije vrela, naprotiv, memorija vrlo je mlaka - jedva da se oseti neka toplota, za procesor mi ostaje jedino da verujem ocitavanju temperature iz ati ccc-a.

Interesuje me nešto: da li se anomalije javljaju na celoj površini ekrana ili na određenim segmentima - poljima?

grubo opisano, anomalije se odmah po ukljucenju racunara pojavljuju kao vertikalne isprekidane linije crvene boje na medjusobonom rastojanju od oko 1,5 cm, pri svakom ukljucivanju na apsolutnoisti nacin. Kada se Windows podigne bilo Xp. bilo Vista ili SUSE, onda imam 5-6 debelih vertiklanih traka koje imaju teksturu sahovske table, i svaki put se apsolutno isto iscrtaju.

Elem, problem je za sada resen postavljanjem 8-cm ventilatora na karticu za sada bez ikakvog pricrscivanja tako da duva direktno u metal kojihladi memoriju i mesto koje se greje od procesora. Odigrao sam COD2 jedno pola sata, kartica je stigla do 60 stepeni i radila bez problema.
Nakon provizornog postavljanja vetilatora kartica vise ne pokazuje artifakte, tako da je problem u temperaturi memorijskih cipova, a ne pipeline-u kako sam prvobitno mislio, mada nije iskljuceno da se na ovaj nacin i procesor bolje hladi.

U svakom slucaju videcemo kako ce se kartica ponasti narednih dana, ali sam prilicno siguran da ima veze sa pregrejavanjem necega na kartici, cak i onda kad je temperatura kartice oko 37 stepeni, a temperatura u kucistu isto toliko. Cak sam i ventilator na kartici rucno poterao na maksimalni brojobrtaja na nekoliko minuta, ali mi ni to nije resilo problem, ocigedno je da se pregreva neki deo koji nije direktno obuhvacen glavnim hladnjakom (najverovatnije na poledjini kartice), pa ga provizorno nabaceni 8-ica ventilator za sada dovoljno hladi da kartica radi stabilno.

va_milose izgleda da si u pravu, svima se zahvaljujem na odgovrima.

Imao sam jednom priliku da vidim artefakte u vidu šahovskog polja na Radeon X800 GTO kartici koji su se javljali u 3D igrama. Menjao sam drajvere, ništa nije pomagalo. A onda probam da izvadim karticu, rekoh možda je stao ventilator ili je prašnjava, međutim kartica je bila nova i prilično čista. Ajde, uklonim to malo prašine i vratim karticu u slot i ona proradi bez greške! Da ne poveruješ.

To cupanje-vracanje i proradi, pomaze kada su kontakti prljavi bilo na grafickoj ili u AGP slotu a isto vazi i za memoriju kada izgleda kao da je crkla. Tu treba ocistiti slot i kontakte gumicom-izopropil alkoholom i sve proradi!

No moguce je da se memorija pregreva ili naponska jedinica na karti, proveri da li je ona topla? Jer 35 za to jezgro je nista, a steta sto nema monitoring za memoriju.

Vrh Dno