Šta je novo?

Kako intalirati XP na RAID

• Začetnik teme Začetnik teme Jurke
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jurke

Čuven
Učlanjen(a)
01.03.2005
Poena
650
Ovako:
2x160 Segate SATA2 (jumper za SATA1 zbog NF4X)
Napravljen RAID0, XP ih vidi kao jedan HDD, Basic 298 Gb (nvidia stripe 298 G), napravljena jedna primarna particija C, 30Gb
U BIOS-u podeseno da je prioritetni HDD RAID, First boot je CDROM
Medjutim, kad krene instalacija XP (F6 u medjuvremenu), taj disk je prikazan kao 2 diska, a prethodno kreirana particija je na drugom disku. Ako nastavim instalaciju odredjuci C na tom drugom disku za OS, sve kao radi do prvog restarta i nakon toga "NTLDR is messing" ... pa restart i opet isto ...

Gde gresim:
u kreiranju RAID0 (radio sam ga po uputstvima ovde sa foruma i po uputstvu za plocu),
u odredjivanju Basic ili Dynamc disk,
u procesu instalacije

Neka sugestija u kom pravcu da razmisljam, bila bi dragocena
Hvala unapred

Tvoj chipset je uzas po pitanju driver za RAID.
Naime postoje dva POTPUNO istoimena drivera za RAID na njoj - jedan radi kako treba drugi j*** kako se tebi desilo.
Na CD-u imas dva 32-bit drivera koji ce proci za nvRaid kontroler na tvojoj ploci (mislim da je jedan PATA drugi u SATA folderu). Probaj sve moguce, sve dok Windows ne vidi jedan disk, nije pravi (a ne znam koji bese).

Ovo vrlo dobro prikazuje kako rade onboard kontroleri (potpuni software u driveru, RAID BIOS samo upise nesto na diskove da bi driveri prepoznali diskove kao postojeci RAID).

Uspelo je

Ako nekome zatreba,
evo postupka po kome sam ja instalirao XP na RAID HDD, na ploci Epox 9NPAI NF4-4X:

1.- Podrazumeva se da je prethodno kreiran RAID niz
2.- Kad krene instalacija, priticnuti F6, naravno
3.- Kada instalacija ponudi "S" opciju (pored F* itd ...), pritisnuti S
4.- Zatim ubaciti disketu sa drajverima u flopy. Da bi flopy odradio svoju ulogu na NF4X plocama, potrebno je iz nekog drugog XP-a na disketu kopirati fajlove:
- nvcchflt.sys
- nvraid.sys (iz nekih razloga XP ga ne cita sa diskete, pa ga replicirati sa novim iz XP-a)
5.- Na Enter se tada prikaze meni:
- NVIDIA RAID CLASS DRIVER
- NVIDIA NFORCE STORAGE CONTROLER
6.- Enter na prvu opciju, a zatim ponovo na S i Enter na drugu opciju
7.- Posle toga instalacija vidi vas RAID kao jedan disk, i postupate sa njim po vec ustaljenoj proceduri instaliranja XP

Vrlo vazno je da na disketu kopirate gore navedene fajlove, jer bez njih sistem nece da se butuje i vraca vas na NTLDR i restart.
Takodje, disketu stavite tek posto ste pritisli na S. Ako bude u flopiju od pocetka instalacije, nema nacina da vam XP vidi oba diska kao jedan. Provereno vise od nekoliko puta :d dok nisam probao kao sto rekoh. Barem je tako bilo na ovoj ploci.

Bice mi drago ako ovo sto ispisah nekome pomogne da skrati muku

Nazad
Vrh Dno