Šta je novo?

Kako instaliratu UBUNTU

milan999

Slavan
Učlanjen(a)
06.12.2008
Poena
345
Da li mogu da ga is=nstaliram na C particiju i da radi kao [to sam do sada milion puta instalirai windowse. Do sada sam ga uvek pokretao kroz live verziju - sada bih hteo da ga baš roknem na HDD i formatiram C ali da ne napravim džumbus sa particijama.

Imas dosta, ali kad kazem dosta mislim na doooooooosta uputstava kako mozes smestiti linux particije.

Ukratko:

Ne znam koliko particija imas, i koliki je hard disk...ali nemoj da brines, posto prilikom instalacije mozes bez mnogo muke rasporediti sve sto ti treba kako treba i da znas gde se sta nalazi...posto ubuntu instalacija pruza jasne grafike i jednostavnu proceduru.

...a sto se tice samih particija...pre je trebalo da napravis posebnu za root, posebnu za usr, posebnu za boot, posebnu za bin, posebnu za swap bla bla bla [i ovo ti sve pise tokom instalacije ubuntu-a, ali ja cu da ti napisem u 4-5 redova da se ne bi mucio :) ] ...sa novijim verzijama potrebne su dve particije: jedna za root (home) i druga za swap...ekstenzije se razlikuju...prva je ext, a druga swap...
...zvuci komplikovanije nego sto jeste...

...veruj mi, najveci je problem odrediti sta zelis i gde...a instaliranje je najmanji problem...

...a da...i kompatibilnost sa ntfs i fat particijama se podrazumeva, tako da ako vec imas neku gde drzis odredjene podatke, NECE postojati problem da je ocitas...

pozz

OK, imamhard podeljen na dve particije 80+420 GB. Kad dodjem do pitanja oko instalacije hvata me frka - da li da idem na automatsko instaliranje ili da delim C particiju ručno ?

Pitanje broj 1:

Jel Windows ostaje na kompu?

Ako ćeš dual boot onda odaberi particiju na kojoj se ne nalazi Windows i pri instalaciji u partition manageru napravi 3 particije:

/ iliti root particiju na koju ćeš instalirati sistem
swap koja bi trebala biti oko gigabajt možda dva najviše
home na kojoj ćeš čuvati svoje fajlove i zahvaljujući kojoj ćeš moći lako da pređeš na novu verziju Ubuntua a da ne izgubiš podatke

Ako ćeš isključivo koristiti Ubuntu onda možeš odabrati i automatic opciju.

Kao što kaže čovek root i home su ext4 tipa dok je swap je tipa swap. Jako je jednostavno, samo se čini komplikovano.

Poslednja izmena:
...Okeeeeeeeej...idemo malo skolice :)

posto ti je gore G@W napisao kako bi otprilike izgledala instalacija za dual-boot, u kombinaciji sa ovim citanijem, bice ti jasnije sta da radis u obe situacje..

dakle "cista instalacija":

...ne znam ni koliko iskustva imas sa instalacijom Ubuntu-a [ ali kazes da si koristio live verziju ]

1. Izdvoji 5 minuta i sa razumevanje procitaj ovo: http://seogadget.co.uk/the-ubuntu-installation-guide/

-to je odlicno uputstvo za instalaciju Ubuntu-a { pocevsi od download-a instalacionog diska i njegovog nabacivanja na disk, pa do zavrsetka instalacije }

2. Na gore navedenom linku instalacija se vrsi preko "wizarda" odnosno sve ide kao i instalacija obicne aplikacije na Windows-u, uz automatsko prepustanje particionisanje diska koje radi carobnjak.
Ja uvek sam particionisem hard, sto mi je mnogo lakse nego da prepustim to racunaru, jer znam sta imam i gde imam...

~ukratko: particionisanje diska:
...tokom instalacije dobices u jednom trenutku ovakav screen:
ubuntu-install-partitions-thumb-550x412-87956.png

...kao sto vidis, ovaj gore progress bar predstavlja ceo hard disk, i podeljen je bojama particija, koje mozes videti na listi ispod. Kod tebe ce lista pri instalaciji verovatno izgledati ovako:

/dev/sda1 ntfs 80GB
/dev/sda2 ntfs 420GB

...e sad...posto ti nisi napisao da li treba neka particija, ili ne...ja cu tebi napisati ovako:
~ukoliko ti treba particija od 80GB, nju ne diraj, vec obrisi ovu od 420GB, i napravi potrebne particije za instalaciju: root, home i swap
~ako ti ne treba nista od postojecih particija { nemas podataka na njima koji su ti neophodni } pobrisi obe, i particionisi ponovo potrebne za instalaciju: root, home i swap

Napomena:

a) ukoliko ti bude trebala neka dodatna particija to mozes uraditi sa alatom kada podignes ubuntu.

b) velicine diskova:
- root ( minimum 4GB )~ekstenzija: ext4,
- home (~koliko hoces)~ekstenzija: ext4,
- swap (duplo od velicine RAM-a)~ekstenzija: swap

c) kako ih podesiti? ...kada kliknes na "New partition" otvori se:

ubuntu-install-pic7.png

podesi prema stavki b)

...posle toga samo zavrsi instalaciju... :guitar: :guitar: :guitar:

Poslednja izmena:
Da to "pravilo" nije malo zastarelo?

istina :D
...to je jos iz vremena okupacije :p ...ali sam se rukovodio default vrednostima :) nagadjao sam koliko ima RAM-a, mada je sve preko 2GB previse...

ok, obrisa ću C gde mi je sada W7 i instaliratu UBUNTU 10.10. Interesuje me kakav će mi izgledati HDD ako sutra hoću da se vratim na windowse. Koliko ću onda imati particija ?

ako posle budeš želeo da se vratiš na windows prvo trewba da znaš da ćeš ga pregaziti ako preko njega instaliraš ubuntuz i da ćeš imati particija koliko ih budeš formirao prilikom intaliranja ubuntu linuxa.
pošto si početnik nema potrebe da izdvajaš zasebno home paarticiju, a ako imaš dovoljno memorije netreba tri ni swap koji uzgred možeš i kasnije formirati a to je omoguće.
ali da ovde svako ne bi iznosio različite predloge odgovori svima na sledeća pitanja
- koliko je velik hdd
- koliko imaš memorije
- želiš li da zadržiš windows koji je sada na računaru i ako je odgovor potvrdan kako ti je disk sad particionisan

Mnogo je prosto, imam HDD od 500 GB - 80 je Cdisk a ostatak su privatni podaci koje ako obrisem dobijam razvod braka. Ja sad hocu dA tih 80 zamenim za UBUNTU ali da se sutra mogu vratiti na windows ako me zena sprci
ovo sprci znaci smrt od zene u najgorem smislu te reeci

Poslednja izmena:
Znaci - mogu da probam bez pravljenja dodatnih home i swap particija

Znaci - mogu da probam bez pravljenja dodatnih home i swap particija

...ovu od 420, ne diraj...ako ti je vec tako bitna po zivot. Kao da ne postoji...

kada zapocnes instalaciju, radi samo sa onih 80GB, odnosno C: particijom. Gore sam ti napisao kako ce ti otprilike pisati:

/dev/sda1 ntfs 80GB
/dev/sda2 ntfs 420GB

...jedino sto ces uraditi, to je: obrisati particiju od 80GB ( Delete partition ), a onda ces dobiti Unpartitioned space na spisku...markiraj taj nepariticionisan prostor, kliknes New partition i napravis particije ovako:
Mount point: swap ekstenzija: swap, velicina: 2GB
a onda opet kliknes na New partition i kreiras:
Mount point: root ( u listi pise "/", ali to je root ) ekstenzija: ext4, velicina: sve sto ti je preostalo od GB...
...i normalno zavrsisi sa Next, Next...Finish.

ako ovo uradis sto sam napisao, Ubuntu ce uraditi sledece: Obrisati particiju sa Windowsom, Instalirati Ubuntu [on moze da radi i bez swap-a, ali moja preporuka ti je da sve to napravis lepo]. Kada podignes Ubuntu, moci ces da pristupis onim 420GB bez problema...

@milan999
Možeš bez pravljenja swap particije ako imaš 2 GB memorije onda ti swap i ne treba.
Dejan990 ti je opisao postupak ali pošto instalacija nekad zna da krene kako netreba bilo zbog loše rešenog particionisanja (recimo to se dešavalo sa brazilskim Dreamlinux) ili zbog buga koji poremeti particije (slučaj koji se dešavao sa Sabayon Linuxom) ili zbog korisničkog previda umora, straha, przopletosti preporuka ti je OBAVEZAN BECKUP svih bitnih podataka pre bilo kakvog instaliranja Linuxa pogotovu jer si početnik (a i zbog žene:)

Posto sam i ja nov u linux vodama,do sada sam probao samo live distribucije,imam par pitanja.
Ok,taj deo sa particijama mi je jasan,ja doduse hocu da zadrzim W7,ali s obzirom da bi svaki OS bio na zasebnom hardu (+ 3 x 500GB sa podacima) ,znaci koristim ceo hard disk.
Ono sto me interesujeje,na root ide OS i instalirani programi ,ili ne?
Home su samo podaci ?
Imam 4 Gb rama,znaci swap od 2 Gb je ok?
Ako bih kasnije odradio upgrade na neku noviju verziju,recimo sa 10.10 na neku sledecu,da li se ona samo prepise preko root particije,uz ponovo instaliranje i podesavanje svega,ili se to odradi kroz update ili nesto slicno?

Vrh Dno