...Okeeeeeeeej...idemo malo skolice
posto ti je gore G@W napisao kako bi otprilike izgledala instalacija za dual-boot, u kombinaciji sa ovim citanijem, bice ti jasnije sta da radis u obe situacje..
dakle "cista instalacija":
...ne znam ni koliko iskustva imas sa instalacijom Ubuntu-a [ ali kazes da si koristio live verziju ]
1. Izdvoji 5 minuta i sa razumevanje procitaj ovo:
http://seogadget.co.uk/the-ubuntu-installation-guide/
-to je
odlicno uputstvo za instalaciju Ubuntu-a { pocevsi od download-a instalacionog diska i njegovog nabacivanja na disk, pa do zavrsetka instalacije }
2. Na gore navedenom linku instalacija se vrsi preko "wizarda" odnosno sve ide kao i instalacija obicne aplikacije na Windows-u, uz automatsko prepustanje particionisanje diska koje radi carobnjak.
Ja uvek sam particionisem hard, sto mi je mnogo lakse nego da prepustim to racunaru, jer znam sta imam i gde imam...
~ukratko: particionisanje diska:
...tokom instalacije dobices u jednom trenutku ovakav screen:
...kao sto vidis, ovaj gore progress bar predstavlja ceo hard disk, i podeljen je bojama particija, koje mozes videti na listi ispod. Kod tebe ce lista pri instalaciji verovatno izgledati ovako:
/dev/sda1 ntfs 80GB
/dev/sda2 ntfs 420GB
...e sad...posto ti nisi napisao da li treba neka particija, ili ne...ja cu tebi napisati ovako:
~ukoliko ti treba particija od 80GB, nju ne diraj, vec obrisi ovu od 420GB, i napravi potrebne particije za instalaciju:
root, home i swap
~ako ti ne treba nista od postojecih particija { nemas podataka na njima koji su ti neophodni } pobrisi obe, i particionisi ponovo potrebne za instalaciju:
root, home i swap
Napomena:
a) ukoliko ti bude trebala neka dodatna particija to mozes uraditi sa alatom kada podignes ubuntu.
b) velicine diskova:
- root (
minimum 4GB )~ekstenzija:
ext4,
- home (
~koliko hoces)~ekstenzija:
ext4,
- swap (
duplo od velicine RAM-a)~ekstenzija:
swap
c) kako ih podesiti? ...
kada kliknes na "New partition" otvori se: