Šta je novo?

Kako instalirati Windows 10 na oba HDD

zikapn

Slavan
Učlanjen(a)
14.02.2023
Poena
225
Pozdrav, imam jedno mozda vama smesno pitanje al eto ne znam o cemu se radi, nisam toliko strucan da provalim. Naime, imam jedan stari PC, na njemu je obican HDD od 1TB podeljen na dve particije, jedna za operativni sistem a druga za podatke i to sve radi kako treba. Imam jos jedan HDD u kucistu koji mi sluzi za bekap i na kome je jedna particija i koji kad se prikaci na sistem uredno se sve vidi i sve radi. E sad, zeleo bih da taj drugi HDD napravim da bude isti kao ovaj prvi, znaci da ima dve particije, jednu za operativni sistem a drugu za podatke, da u slucaju kad ovaj prvi crkne mogu samo da ga otkacim a ovaj drugi da prikacim i nastavim da radim, pa kad stignem da kupim nov HFD. Ali, javlja se problem da kad instaliram Windows 10 na taj drugi, i kad ga posle otkacim od sistema, i prikacim ovaj prvi, ovaj prvi bukvalno kao izgubi Windows, nema ga, ondam na njega moram ponovo da instaliram Windows da bi radio sam u sistemu a onda pak ovaj drugi izgubi Windows, i tako sve u krug, nikako da oba imaju po dve particije na kojim je jedna sa funkcionalnim Windowsom koji normalno radi, nego samo jedan moze da ima Windows a ovaj drugi ne. O cemu se radi, zasto ne mogu da imam Windows na oba HDD nego samo na jedan 🙄. Hvala..

Bilo bi praktičnije da napraviš bekup tog diska sa windowsima i da ga stalno održavaš, Druga opcija ja da jednostavno kloniraš prvi na drugi sa svim particjama. Ako nisu mnogo veliki, za 15ak minuta mođeđ da se vratiš na staro.
Ako želiš da instaliraš windowsna na taj drugi, prvo otkačiš prvi, instaluiraš windows pa ponovo prikaćiš kada se završi instalacija. Onda možeš iz biosa da biraš koji da butuje. Nikako obadva u isto vreme dok traje nova instalacija jer windows pomešaju boot sektore i ostave samo noviji.

Upravo to i radim. Prvo otkacim fizicki ovaj prvi HDD, zakacim drugi, instaliram sve normalno, ostavim tako dan dva da radi i kad ovaj drugi otkacim i prikacim prvi HDD nece da butuje i da pokrene Windows, kao da Windows ne postoji, pa moram ponovo da instaliram Windows na taj prvi. Posle kad otkacim prvi pa prikacim drugi sad ga nema Windows na tom drugom, i tako u krug, ne znam gde gresiim, ispada da ne mogu da imam Windows na dva zasebna HDD, sto je nemoguce. Da li su mi postavke Biosa pogresne ili sta li je ne znam, sve je po default-u..

Da li kačiš na isti SATA port ?

Ne, jedan ide na br 2 a drugi na br 3 ili 4.
Da li ima veze kako su particije formatirane, da li je u MBR ili GPT formatu..ili nesto drugo pravi problem. U svakom slucaju, kad pokrenem Windows samo svitka na ekranu jedna crtica i tako stoji, kad ubacim butabilnu flesku onda ulazi u meni za instalaciju windowsa moram da instaliram novi windows iako windows postoju vec

RAID sistem je za to. Samo vidi kako je kod tebe u biosu podešeno, to jest koji ti broj odgovara. U slučaju da ti jedan crkne ili ga otkačiš, drugi se ponaša kao klon i kao da ti ovaj prvi nije crkao. Kada nakačiš drugi novi umesto tog koji je crkao, opet imaš backup.

Ima sve veza, zavisi na kom računaru. Ako je disk u MBR formatu mora BIOS da bude CMS/legacy a ako je GPT onda treba BIOS da bude UEFI. Format NTFS. To važi samo za BOOT particiju, ostale mogu u bilo kom formatu.
PS. sada se setih nečega, kada radiš novu instalaciju windowsa, da li izbrišeš sve particije na disku pa pustiš windows da naprave šta treba ? Ne moraš da deliš disk na particije odmah, može to i posle instalacije.
Druga stvar je da moraš da izvadiš USB posle prvog restarta ili u BIOSu da prebaciš boot na HDD.
Hajde napiši bar koja ploča i processor-

Raid mi ne treba iskreno.
Oba HDD su mi u GPT formatu.
Bios mi je UEFI ne moze drugacije.
Format NTFS.
Kada radim instalaciju, obrisem sve particije., formatiram ceo disk, napravim dve particije, opet ih posebno formatiram i onda pokrenem instalaciju.
E sad ovo sto mi kazes da moram da izvadim USB posle prvog restarta to nisam znao, u biosu mi je postavljeno da butuje sa HDD, ne sa fleske.
Ploca Asus F1A75-V PRO
CPU AMD x4 651

Proveri da li postoji vise boot upisa (boot entries) za Windows u biosu. Mislim da je za Asus ploce F8 za boot menu (ne ulazak u bios, izbor uredjaja sa koga cita parametre za podizanje), vidi da li imas 2 upisa za Winodows.

Uhhh, valjda cu umeti to. Kako se to radi, gde se gleda 🫣

Raid mi ne treba iskreno.
Oba HDD su mi u GPT formatu.
Bios mi je UEFI ne moze drugacije.
Format NTFS.
Kada radim instalaciju, obrisem sve particije., formatiram ceo disk, napravim dve particije, opet ih posebno formatiram i onda pokrenem instalaciju.
E sad ovo sto mi kazes da moram da izvadim USB posle prvog restarta to nisam znao, u biosu mi je postavljeno da butuje sa HDD, ne sa fleske.
Ploca Asus F1A75-V PRO
CPU AMD x4 651
Nemoj odmah da particionišeš disk, sačekaj da instalacija završi i windows rade kako treba pa posle možeš da podelišs C:\ particiju. kako hoćeš. lak posao kroz Disk managment.

Aha, ok razumem
Znaci na pocetku pre instalacije uz pomoc butabilne fleske obrisem sve particije, formatiram disk, napravim jednu particiju ili ne pravim nijednu, taj deo ne razumem, a posle kad instaliram windows uz pomoc disk menadzera od c particije napravim jos jednu za podatke?! Jel dobro kapiram?!

Ok. I ako ima, sta treba da radim, tj koliko treba Boot upisa da budu, jedan, dva ili...i ako ima vise sta onda?

Ok. I ako ima, sta treba da radim, tj koliko treba Boot upisa da budu, jedan, dva ili...i ako ima vise sta onda?
Pa biće bar 2, jedan taj USB sa instalacijom windowsa i jedan HDD na koji idu windows Kada jednon butuje instalacija sa USBa i dobiješ izbor gde da se instalira, onda izbrišeš sve particije na njemu dok nije potpuno prazan. Kada kažeš instalaciji da instalira windows na tom praznom disku, onda će windows da naparavi sve što treba. Sledeće je da prepiše sve iz BOOT USBa na HDD, i restartuje računar, od tog momenta USB više nije potreban, možeš i da ga izvadiš

Ok, hvala puno. Aj javljam cim se domegnem kompjutera posto deca klikcu igrice, ne znam kako da ga kidnapujem 🤣

Nazad
Vrh Dno