Šta je novo?

Kako instalirati Win 98 sa disketa?

Nocna ptica

Čuven
Učlanjen(a)
27.03.2004
Poena
619
Danas sam dobio neki notebook iz praistorije (100MHz, 16MBRAM, 700MB HDD...). Javljao je neku gresku (zaboravio sam koju) i ja uzmem Partition Magic da sve to lepo sredim. Kad ne lezi vraze PM me syeba po ko zna koji put, pa se sad HDD formatira.
Ono sto me muci u svoj ovoj prici je kako Win 98 sa CDa prebaciti na diskete i sa istih instalirati sistem na notebook (koji naravno nema nikakav CD-ROM).

Hvala unapred.

Mnogo jednostavnije je da skines hdd sa tog notebooka pa ga nakaci ne neki drugi komp, formatiras ga i napravis da bude sistemski (sa boot disketom od 98-ice, bilo bi dobro da preko config.sys-a ucitas i himem.sys), i u jedan folder iskopiras instalaciju win98, vratis hdd, podignes sa njega sistem i pokrenes setup iz foldera.

Da, to bi bilo dobro, ali HDD od Noteboola ne moze u Desktop PC, a drugi Notebook nemam.
Ovo sr@nje na sebi nema ni USB port (mislio sam preko flasha da ga instaliram) niti mogucnost dodavanja CDROMa.
Tako da mi je jedina nada dato sve odradim na staromodan nacin, CD pa cepkanje na diskete. Posto sam to samo jednom radio (sa Win 95) i to sa serviranim disketama, ne znam tacno kako sve to da izvedem.

Da li se pravi image Win98 - ce, pa se iscepka na 1.44MB fajlove ili nesto drugacije?

Pazi imas HDD od samo 700MB. Sad da ne lupam ali kopija 98 sigurno je poveca, pa install. Dobro, mozda i prodje.
Ti diskovi 2.5" mogu svakako na ide kontroler (odg kabl), imas i veci da nadjes i zamenis.
Jos 16MB i posluzice te masina za word i mail.

Nocna ptica je napisao(la):
Da, to bi bilo dobro, ali HDD od Noteboola ne moze u Desktop PC, a drugi Notebook nemam.
Ovo sr@nje na sebi nema ni USB port (mislio sam preko flasha da ga instaliram) niti mogucnost dodavanja CDROMa.
Tako da mi je jedina nada dato sve odradim na staromodan nacin, CD pa cepkanje na diskete. Posto sam to samo jednom radio (sa Win 95) i to sa serviranim disketama, ne znam tacno kako sve to da izvedem.

Da li se pravi image Win98 - ce, pa se iscepka na 1.44MB fajlove ili nesto drugacije?

🙂 Ovo sa disketama ti je bas zeznuto, takoreci skoro neizvodljivo. Instalacija Win98 ti je oko 155MB ~ 107 disketa, prava nocna mora. Morao bi ceo install folder da zapakujes u RAR i da ga iscepkas na velicinu 1.44MB, onda transfer na notebook pa raspakivanje...:zgran:

I dalje mislim da ti je neuporedivo lakse da nadjes IDE adapter za 2,5" HDD i odradis ono sto sam ti ja predlozio. A kada zavrsis sa instalacijom mozes i da obrises install folder, da ti ne zauzima mesta na disku.

Ako ipak resis da ides preko disketa, sta da ti drugo pozelim nego mnogo srece.🙂

>

Ovo sto ti je predlozio Maul je najbrze resenje.
A najjednostavnije ti je da nabavis (ili napravis) LapLink kabl
(serijski ili paralelni), povezes lap sa desktop masinom i preko
LapLink (ili njemu slicnog) programa prebacis instalaciju 98-ce
na lap. (Mada bi na tom lapu mnogo bolje legla 95-ca).
Za prenos 100Mb preko paralelnog porta treba oko 1h
(serijski je jos sporiji).

OK, i ja sam odustao od siketa, kad sam video sta me ceka.
Na tom lapu je bila 98 i mogla je da radi. Sada nema nista.
Postom zivim u malom gradu veoma mi je tesko da nadjem sve te odgovarajuce kablove, pa sam mislio da pokusam na ovaj nacin.
Pokusacu sad nesto sa Laplink kablom.
Posto mi je ovo prvi put da se bakcem sa Notebookom (a ni za stare racunare mi nikad nije trebala ovakva vrsta mreze) na ovaj nacin, recite mi da li je LapLink kabl (na paralelni port) isti kao i onaj za stampac ili ima modifikacija?
Posto tih za stampace imam gomilu, pa ne znam da li treba da ih modifikujem ili da ostavim ovakve kakvi su.

Poslednja izmena:
Nocna ptica je napisao(la):
recite mi da li je LapLink kabl (na paralelni port) isti kao i onaj za stampac ili ima modifikacija?

Mora da se modifikuje.
Koristi sledeci info

OK, thanks.
Sad sam i ja trazio i nasao sam vec nekoliko sema, ali visak nije na odmet.
Sad odoh da trazim kablove i klesta, pa cu vam javiti sta sam uradio.

Sa 16 MB RAMa bolje da ne stavljas 98. Ne znam ni da li ce raditi jer je, valjda, potreban minimum 32 MB. A i HDD od 700 MB. Sa minimum instalacijom 98ice ode 200-300 MB, ne secam se vise, a onda ce faliti dosta potrebnih stvari. Instaliraj (bez CDa - nekom magijom) neku metuzalem verziju Ofisa (npr. 97) i ode vise od pola harda...
95 (najbolje OSR2, iliti "Win97") je mozda najbolje resenje za tu masinu. Trazi 8 MB minimum. Moja sestra je svojevremeno imala PI na 100 (ili malo jace) MHz sa 16 MB i Win95 je leteo.

Poslednja izmena:
A kako mislite da covek poveze laptop sa kompom kad nema OS?

Marvin je napisao(la):
A kako mislite da covek poveze laptop sa kompom kad nema OS?

Pa napravi bootabilnu Win98 disketu i na nju stavi LL3 (ili slicno).

Sta je LL3?

Nazad
Vrh Dno