Šta je novo?

Kako identifikovati problem?

Zli bokser

Slavan
Učlanjen(a)
06.10.2005
Poena
350
Nesto mi je poludeo komp, a ne mogu da provalim sta ne valja..
Problem je sledeci: poslednjih par dana u toku rada kompjuter samo zamrzne na oko pola minute, bukvalno nista se ne desava samo stoji ukocen ekran, nebitno sta da radim..surfujem ili gledam filmove. Posle toga samo normalno nastavi da radi i onda posle pola sata opet isto se desi!

Pomislilo sam odmah na memoriju, izvadio sam jedan modul pa onda probao sa drugim i opet se isto desavalo. Znaci sad su sve ostale komponente sumnjive...
Procesor i plocu sam kupio pre 3 meseca, ne verujem da je do njih..mada nije ni to iskljuceno. Ja sumnjam na graficku ( 2600 pro) ili hard, oboje stari oko 2-3 godine.

Softverski problem sam iskljucio (inace imam win 7 64 bit). Da li mogu nekako da provalim sta nije u redu?

Ja sumnjam na napajanje ili hard, ajde za pocetak pozajmi od nekog napajanje (malo kvalitetnije) pa probaj i vidi sta se desava, a hard mozes da istestiras sa hirens boot-om. U ovakvim situacijama se koristi sistem eliminacije 😀

Nisam ga overklokovao (imam atlon 2 X3 445), graficku povremeno klokujem kada igram igre, moguce da je do nje...zaboravio sam da napomenem jednom mi se desilo da se restartovao kompjuter i pritom su se pojavili artifakti na sekund na crnom ekranu. To bi trebalo da je od grafike jel?

Testiracu sad kad dodjem kuci prvo hard pa cu da vidim, a ne verujem da je napajanje...stavio sam novo LC Power 450W pre pola godine (pre toga su mi riknula 2 kineska 🙂)

ne verujem da je napajanje...stavio sam novo LC Power 450W pre pola godine (pre toga su mi riknula 2 kineska 🙂)

Nema veze, ipak probaj drugo napajanje, nista ne znaci ni snaga ni to koliko je novo...jednostavno, nema pravila, a moras da nadjes uzrok problema 🙂

Netacno. Win 7 64 je odlican za igre. Nikad nisam imao problema sa njim, sve radi savrseno. A sta mislis sta mi je glavna preokupacija na kompu. I nikad ni jedan problemcic nisam imao. Tako da do win 7-64 nije sigurno. Naravno, reinstaliraj win prvo.

Zli bokser@ Graficku mozes da probas sa nekim test programom za to, ili jednostavno igraj crysis na max. Ili pusti onaj benchmark iz igre. A plocu i procesor mozes da proveris sa prime 95 koji ce da ispise ako dodje do neke nestabilnosti. Hard disk i ram mozes da proveris sa hiren's boot cd-om. Takodje, ako si skoro instalirao win 7 64, proveri da li si rucno instalirao drajvere za mreznu, odnosno, neki put windows drajveri znaju da zezaju. To doduse zamrzava komp sa BSOD-om. Zatim obrisi drajvere za graficku i probaj da koristih komp bez njih, da vidis da li ce da se blokira.

Mene su zezali drajveri za mreznu i na visti 64 i na win 7 64. A ja mislio da sam preterao sa klokom.

I normalno, ako ti nista od gore pomenutog ne pomogne, zameni napajanje, ram ili graficku dok ne nadjes sta je. To najbolje da ti probaju negde u servisu gde imaju sve to za probu.

Poslednja izmena:
Samo da javim, nista od navedenog nisam uspeo da testiram jer je kompjuter skroz stao istog dana. Kada ucitava, dodje do onog Windows logoa kada lete one zvezdice i tu stane ili pise da uradim ctrl+alt+delite jer ne moze da podigne sistem.

Nisam imao vremena zbog posla da se drndam oko njega, ali ja bih rekao da je to 99% hard disk...ili je mozda ipak nesto drugo?

Ako sumnjaš na HDD butuj sa Hirens Boot-a i pusti test za hard disk (ako ti je sistem na WD-u imaš program wd data lifeguard i pusti ext.test) pokazaće ti po završetku da li disk ima grešaka.😀

Jel cujes neko krckanje, pucketanje i sl.zvuke?
Po meni ovo je hard, ili si unistio OS

Reinstaliraj OS...verovatno je do hdd-a ali proveri i proc.(stavi drugi)...imao sam slican problem sa celeron D procesorom (kad god se podigne os komp. kao da blokira 30-60sec), kada sam stavio drugi proc sve je radilo normalno.

Ako samo podizanje windowsa i nekada i post screen traju dugo, probaj da iskljucis front USB u BIOSu ili jednostavno pocupaj sve kablove za front panel sa ploce.
Mozda deluje smesno ali ovaj problem sam imao na dosta racunara na kojima se front USB razyebeta i neki od kontakata dodiruje kuciste. Tada racunar konta da je udenut neki USB i zaglupi se. Dane i dane sam proveo kad sam imao prvi put ovaj problem, na nesrecu kod mene.

Nazad
Vrh Dno