Šta je novo?

Kako i koliko termalne paste naneti na GPU?

wolf 87

Cenjen
Učlanjen(a)
17.08.2009
Poruke
840
Poena
170
Kao sto naslov teme kaze,kako i koliko termalnd paste naneti na GPU?Za CPU obicno stavim na sredini malo paste,velicine zrna graska(i manje),stavim kuler preko i to je to,pasta pod pritiskom baze kulera bude ravnomerno nanesena.Ono sto me je iznenadilo kada sam rasklopio karticu je kolicina termalne paste koja je fabricki nanesena,kao da su je lopatom nanosili:) Da li treba tako ili je pravilo kao kod CPU?I posto je G200 cip impozatnih dimenzija nisam siguran koliko je moja metoda efikasna,mozda je bolje da prstom ravnomerno razmazem pastu po cipu ili?
 
Ja sam na karti svaki put razmazivao. Mada ne mora savrseno, nego cisto onako da se malo razmaze i razbaca a pritisak ce to posle da izjednaci kako treba.
 
Nanosis isto kao na CPU, tanak sloj razmazi ravnomerno.
 
Količina "fabričke" paste na novim karticama ume da iznenadi.
Takođe, kad sastružeš tu žvaku i staviš dovoljno (obično manje od fabričkih) kvalitetne paste uvek dobijaš bolje performanse.

Ja nakon čišćenja stavljam kuglicu paste na sredinu GPU-a ili njegovog heat spread-era.

Bitno je da primeniš dovoljno paste ali da nakon montiranja hladnjaka ta pasta ne krene da se sliva nih GPU.
Opet, drugačije količinu bih stavio na, recimo taj tvoj GTX260 (više) nego što bih stavio na TheBear-ov HD6870 (manje).
Ukoliko imaš malo više paste napravi eksperiment sa nanošenjem odokativne količine iste, montiranjem kulera, zagrevanjem (igranjem igara) bar jedan dan i na kraju skidanjem kulera. Iako burn in paste ume da potraje i do dva meseca, ovo će ti pružiti bar neku povratnu informaciju o tome kolika je dovoljna količina paste. Svi znamo da je previše paste nekada gore i od nemanja iakve paste.

Kada montiraš kuler, pre ušrafljivanja, ukoliko misliš da treba, probaj da ga blago pritisneš uz grafički procesor i malo "provozaš" po istom (milimetar gore-dole ili levo-desno) da bi osetio koliko si paste naneo. Ukoliko lako klizi, to obično znači da imaš malo više paste. Ukoliko osetiš da klizi ali se ima otpora to znači da je pasta dobro nanesena, da je popunila mikro rupice na hladnjaku ili GPU i da se stvara mali vakuum. Kao fora sa kapljicom vode između dva komada stakla.
 
Ok ljudi,puno hvala na korisnim savetima.Imam neku vecu kolicinu Spire paste,posluzice za eksperiment o kolicini paste koja je potrebna.Preporuka za neku kvalitetnu pastu?
 
samo beži od one osnovne cooler master paste, lepi se kao žvaka, teško se razmazuje, i još teže skida, ima da je skidaš pola sata... ja u zadnje vreme koristim noctua pastu što smo dobili uz ovaj novi kuler, mada, šta ću kad to potrošimo nemam ni ja pojma... obično koristim te neke paste koje su došle uz kulere, samo sam se jednom prevario da kupim ovu glupost od cooler mastera jer nisam imao ni malo, a trebalo mi. najviše sam voleo tečnu pastu koja je dolazila uz zalman kulere... ljudi moji koliko je to dobra stvar! dobiješ bočicu kao lak za nokte, sa četkicom, naneseš za 2 sekunde, skineš za 10 i ćao!
 
Ja koristim NH-H1 i sasvim sam zadovoljan, mada je i OCZ extreme dobra....
Mada je sve to isto, jer je cilj paste da popuni neravnine izmedju cipa i hladnjaka,
tako da je najbolje da kupis onu u tegli od tursije...:D:d
 
haha, koliko košta ta pasta u teglici? i koliko grama se dobije? msm to ti je za celi život u principu, ako su kućni korisnik :d
 
Apsolutno najgori metod nanosenja paste ja razmazivanje sa ziletom ili kreditnom karticnom - formiraju se mehurici vazduha.

Evo dva odlicna videa na YT o nacinima nanosenja - tacka, linija, X i razmazivanje...: LINK1, LINK2
 
Poslednja izmena:
meni ceo proces oko čišćenja procesora, montaže i nanošenja nove paste uradi buraz pošto se meni mnogo znoje dlanovi. jednom sam probao sam i procesor je bio bukvalno mokar. a on pastu razmazuje tako što stavi kesu na prst pa ručno :d nisam nikad dovodio u pitanje njegov metod jer je radilo xD
 
na ovom prvom klipu lik zapinje kao da hoce da prodje kroz procesor. I mogao je bar malo da skrati nokte! :)
 
meni ceo proces oko čišćenja procesora, montaže i nanošenja nove paste uradi buraz pošto se meni mnogo znoje dlanovi. jednom sam probao sam i procesor je bio bukvalno mokar. a on pastu razmazuje tako što stavi kesu na prst pa ručno :d nisam nikad dovodio u pitanje njegov metod jer je radilo xD

Ček, bre, ako ti se znoje dlanovi, nije valjda da ti se znoje i jagodice na prstima?:D
LM i ti možeš da staviš kesu ;)
 
hehe
hvala za link
meni su uvek razni strucnjaci govorili da treba karticom...
:)
 
Zavisi i od paste - neke su gushce, a neke redje, tako da kod nekih moze da se samo baci na sredinu procesora zrno i ono se lepo pod pritiskom coolera razidje po uglovima, dok je kod drugih dobro napraviti krst ili osmokraku zvezdu.
 
Ček, bre, ako ti se znoje dlanovi, nije valjda da ti se znoje i jagodice na prstima?:D
LM i ti možeš da staviš kesu ;)

komplet veruj mi... uhvatim procesor vrhovima prstiju i tu gde sam ga držao se kondenzuju kapljice... ne bi to bilo toliko strašno da one nisu bogate solima i da ne provode struju :) mada ništa u principu ne može da mu se desi, al ne bi se ja igrao...
 
Jos malo pa ce razmazivanje paste postati naucna disciplina, o ovome se prica skoro kao o Ati vs Nvidia....
Ja sam probao na razne nacine, stavljao na sredinu, pa manje kolicine po celom cipu, pa razmazivao vizit-karticom, i u principu mi je sve jedno,
najbitnije je da nanesem odgovarajuci sloj, jer mi se nekad desi da preteram ili stavim premalo...
 
Uputstvo noctue NH-D14 kaze jedna kuglica velicine zrna kukuruza (seljacka dusa :p) na sredinu chipa, ako podnozje hladnjaka nalegne dobro samo ce postaviti pastu ravnomerno svuda... ako ne nalegne ok - dzaba razmazivanje i kolicina iste.
 
Mozda je off al taman se sjetih da pitam, jel se moze iskoristit Artic Silver 5 i za GPU, posto nisam naso na njihovom sajtu a nekupuje mi se nova?
 
Može, samo nemoj da preteruješ jer AS5 provodi struju.
 
ja za GPU koristim arctic silver ceramique
 
Mislim da NOCTUA NT H1 ima najbolji odnos cena - kvalitet. Ja je koristim i za CPU i za GPU.
 
ja sam naj najviše voleo zalmanovu pastu- koja u stvari i nije pasta, nego se dobija bočica sa četkicom kao lak za nokte i namažeš lepo i staviš i xtra... kakve paste kakvi bakrači... da ima to negde da se kupi, ja bi samo to koristio...
 
ja as5 mazem gdegod stignem... naravno treba paziti da se ne pretera sa kolicinom jer kad otvrdne uhh... i rok trajanja joj je davno istekao (imam ogromnu tubu), al ne vidim da joj nesto fali... nikad ne razmazujem, vec pritiskam kulerom, a kolicinu odokativno odmeravam.

skidanje benzinom iskljucivo...
 
ja skidam alkoholom... nije mi palo napamet to za benzin, a i ne sviđa mi se ideja... osim ako nije onaj medicinski benzin, on je dobar
 
Nazad
Vrh Dno