Šta je novo?

Kako HD video na AGP?

• Začetnik teme Začetnik teme CuBe-O
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

CuBe-O

Čuven
Učlanjen(a)
14.10.2004
Poena
645
Dakle, imam staru masinu baziranu na AthlonXP 1800+ sa 1GB rama. Zanima me da li bi, uz ubacivanje neke novije graficke (GF7 ili RadeonHD2xxx serije) mogao da gledam HD filmove. Zbog finansija nova masina nije opcija, za sve ostalo mi je ovaj racunar sasvim dovoljan (nisam bas neki gamer)

HD Video

GeForce 7 Series

The NVIDIA GeForce 7600 GT, GeForce Go 7600 and 7600 GT GPUs are part of the GeForce 7 Series of GPUs, and deliver advanced technologies including:

H.264 and MPEG2 hardware accelerated support through NVIDIA PureVideo technology—the combination of HD video processors and software delivers a HD home-theater quality video experience to the PC.

http://www.nvidia.com/object/purevideo_hd.html

ATI Radeon™ HD 2400 Series

ATI Avivo™ HD Video & Media

Combine advanced HD video processing with cool, quiet, and energy efficient operation that will delight a home theater enthusiast. ATI Avivo™ HD technology provides hardware based H.264/VC-1 decoding of Blu-ray and HD DVD movies and built-in 5.1 surround audio designed for an easy HDMI connection to big-screen TVs.

http://ati.amd.com/products/Radeonhd2400/index.html

Prilozi

GeForce 7 Series

The NVIDIA GeForce 7600 GT, GeForce Go 7600 and 7600 GT GPUs are part of the GeForce 7 Series of GPUs, and deliver advanced technologies including:

H.264 and MPEG2 hardware accelerated support through NVIDIA PureVideo technology—the combination of HD video processors and software delivers a HD home-theater quality video experience to the PC.

http://www.nvidia.com/object/purevideo_hd.html

ATI Radeon™ HD 2400 Series

ATI Avivo™ HD Video & Media

Combine advanced HD video processing with cool, quiet, and energy efficient operation that will delight a home theater enthusiast. ATI Avivo™ HD technology provides hardware based H.264/VC-1 decoding of Blu-ray and HD DVD movies and built-in 5.1 surround audio designed for an easy HDMI connection to big-screen TVs.

http://ati.amd.com/products/Radeonhd2400/index.html

Citao sam ja sve te specifikacije, ali me zanima kako je to u praksi i sta je bolje

Ja sam na svojoj staroj konfiguraciji (Athlon XP 2400+, 768 MB RAM, graficka Hercules Kyro II 32 MB) pokretao HD klipove 1280x720 i radili su bez seckanja. Ne verujem da bi radili klipovi u full HD rezoluciji, mada nisam probao. Skoro sam siguran da će ti raditi 1280x720, a za full HD ne znam.

Mada za full HD tj. 1080p ti treba i dobar monitor koji podrzava 1920×1080 (obicno su to 22" pa na dalje) mada nema sanse da ce na tom procesoru ici glatko..

Treba naznaciti da PureVideHD akceleracija na MKV fajlovima radi samo ako su ispunjena sledeca dva uslova:
1) Instaliran ForceWare drajver koji podrzava PuireVIdeoHD za doticnu kartu (procitati dokumentiaciju koja ide uz drajver)
2) Instaliran Cyberlink H.264 codec

Uz ispunjavanje ova dva uslova, potrebno je isoftverski namestiti omiljeni player da koristi Cyberlinkov kodek za dekodiranje MKV-a....

Bez obzira na sve to, pitanje je hoce li Purevideo prepoznati sam fajl i codec, tako da je najsigurnije kupovina dual core procesora.

Poslednja izmena:
Ako gledas .mkv, to je X264, ne H264.

X264 - kompresija kao sto je divx, ne postoji hardversko dekodiranje (osim procesora)...to je piratski H264

H264 - zvanicna "video kompresija" ili sta je vec, dekodiranje iste podrzavaju odredjeni modeli grafickih kartica...tj to o chemu prichate.

HD ripovi, 720p i 1080p su u X264, tako da grafika apsolutno nije bitna, posto se ceo proces oslanja na procesor i instalirane kodeke.

Ako nameravas da gledas prave HD filmove, na blu ray diskovima, onda uzmi gore navedene kartice koje imaju akceleraciju, i to bi trebalo da radish....A ako gledas hd ripove (kao i svi mi)...

1. Probaj malo da kloknes procesor. On je na 1533MHz default, Ako ga naguras na 1.8, odlicno, trebalo bi da fercera bez problema. Na pm imas link kodeka koji ja koristim. Takodje, probaj sa KMplayer, posto on ima interne kodeke. Procesljaj malo forum, mislim da su ljudi prenosili iskustva i sa drugim codecima, koji manje opterecuju procesor.

Ja imam semprona 2400+, na default 1667 od 100 filmova, 20ak malo kasni...ali oni su ubitacnijeg kvaliteta. Kada ga roknem na 2ghz, sve fercera bez problema. Grafa, ati9550, najmanje bitna stvar.

Ako nameravas da gledas 1080p hd ripove....dual core...Ajd pa srecno, i javi sta si uradio 🙂

Probao sam sa klokovanjem i ili sam ja glup u te stvari, ili su on ili ploca totalno neklokabilni, jer ako dignem fsb za samo 1MHz, nece da bootuje. Ploca je MSI KT3Ultra2 (VIA KT333). Probacu sa onim kodekom sto si (marko_84) mi poslao, pa javljam. Znaci, graficka tu uopste ne igra ulogu? Naravno da su ripovi u pitanju

@marko_84: Hvala druze, onaj CoreAVC stvarno pomaze. Izgleda da cu voziti moju staru grafulju jos neko vreme

Probaj mnozilac 🙂 Moguce da ce ti npr 1280x720p malo kaskati za zvukom, dok je 1280x544 laksi za procesiranje :wave:

@marko_84: ako si mislio na mnozilac za procesor - zakljucan je tako da nista ni od toga

Nazad
Vrh Dno