Šta je novo?

Kako flesovati BIOS na Abit NF7-S V2.0 !!!!!

kesic007

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2003
Poena
619
Treba mi postupak je bojim se na nesto ne s*ebem.Skinuo sam zadnju verziju za neta i sta sad..
Pre svega hocu da ga promenim jer je temperatura 61*C .Verovatno stara verzija bosa.

Prvo treba da znash da ti nova verzija BIOSa sigurno nece skinuti temperaturu procesora...Mozda hoce malo ali ce u sushtini BIOS samo prikazivati nizu temp.Ili bar ja tako mislim :) . Shto se tiche postupka fleshovanja, odesh u DOS (podignesh system sa flopija) i otvorish Awdflash.exe (bar se ovako kod mene zove) i onda samo pratish korake. Uzmi samo pre svega, stavi program u root c pareticije kao i fajl novog BIOSa da bi sve bilo lakshe (ili bar neka budu u istom dir-u). Onda samo prati korak po korak i nema greshke. Josh bih ti preporuchio da zapishsh na papir ime tog fajla (tachno i sa ekstenzijom) da bi znao da upishsh kada ti program bude trazio poshto ovde nema browse :) )

Yebem li ga da li neće, ali moj TBred [email protected] se sa verzijom
-11 iste ploče grejao ko šporet, a sa ovom najnovijom -14 temperatura je za 10 stepeni niža. Inače kuler je TT7+ tako da ne može da ga ne ohladi. E sada, da li su pederi u abitu samo podigli koeficijent(ili šta već) koji prikazuje temperaturu ili su sredili bios, sam Bog zna.
A ti kesic007 potraži moj post
Pitanje za vlasnike NF7-s
tu se baš malo pričalo o proceduri... Imaš četiri varijante
1. Skineš flash menu za Windows i on ti iz sWINja odradi posao što mi je jaaaaako glupo
2. sa awdflash i boot disketom
3. snimiš bios na disketu i kada se butuje računar pritisneš Alt F2 i on odradi posao dalje sam
4. boot u dos pa sa HDDa podigneš awdflash i bios
Ja sam se odlučio za 4. pošto mi flešovanje iz sWINja mnogo smrdi, a diskete su mi sigurne da ti ne pričam...
Pa ti vidi...

Snimis BIOS na disketu, resetujes racunar...pri bootovanju alt+f2 ...sacekas minut....gotovo!

Digao sam sistem u dos i uradio sledeci
1 c:>awdflash (enter)
2.Trazi da ukucam ime biosa.Ukucam nf_19.bin (enter )
3.Trazi da ga snimik kao: Ja upisem BIOS.bin
4.Onda ide write bios i pise ok i da izbacim disketu i da stisnem F1 Continue i onda se sistem restartije i bios je ostao stari od 13.03. dok je novi od 13.5. nije flesovan.

Sta sad!!!!!!

Kao prvo, nf_19.bin je za verzije ploce 1.0 do 1.2!!!!!
Tebi treba verzija biosa za 2.0 verziju ploce, a to je cini mi se 1.4 bios. Imas srece sto ti nije prihvatio, jer da je prihvatio bio bi u belaju!
Znaci download za tvoju v2.0 plocu
http://fae.abit.com.tw/download/bios

Evo sta da radis:
1. Ekstraktujes arhivu (samo dvostruki klik), snimis awdflash i nf_14.bin (ili kako se ves zove) u recimo c:\temp.
2. Zatim butujes u dos preko boot diskete i odes u c:\temp
3. kucas: "awdflash nf_14.bin /py /sn /cd /cp /cc /cks /r"

Gotov posao. Sam ce da se restartuje i videces da li je nova verzija prilikom boota u donjem levom uglu pise verzija, a i kada se udje u bios.

Ne snosim nikakve posledice za svaku nastalu stetu :D

I citajte one tekst fajlove koje dobijate uz biose :D

Pozdrav

p.s. sa ovim novim biosem sam morao da povecam napon da bi postigao iste overklok rezultate, a kobajagi je smanjio temperaturu. Mozda ce sledeca verzija da valja :)

E a ja sam baš hteo da mu kažem da se ne zahebe ko ja pa da skine za verziju 1.x ...
A kada ga skine i otpakuje ima varijanta runme.bat koja odrati flash sa skoro svim parametrima...

Samo treba povesti rachuna da obrishe config.sys i autoexec.bat zbog memorije

Koliko vidim niko ne spomenu da vratis setovanja u biosu na default. E pa vrati ih za svaki slucaj pre bilo kakvog fleshovanja.

Ajde da ne ispravljam mrtvom magarcu qrac, ali mislim da nije potrebno, bar ja nisam, obzirom da ga sam vraća na default, mada nije na odmet...
I još nešto kada završiš flešovanje, i kada udješ u bios da vratiš sve kako hoćeš, kada bude snimao setovanja, izbaciće ti ogroman prozor da ne gasiš mašinu... samo da se ne istripuješ na crveno-žuti ekran... sačekaj par sec i posle si ko sa starim biosem, odnosno snima setovanja u trenutku...

Negde pise "awdflash nf7d_14.bin /py /sy /cc /cd /cp /R", a negde "awdflash nf_14.bin /py /sn /cd /cp /cc /cks /r" jer ima neke razlike tj. kako ustvari treba. Ovaj drugi je citiran iz read.me koji stize sa biosom.

a kakva je razlika u koliko dodas sve to i u koliko ne ???

/py - Program Flash Memory
/sn - No Original BIOS Backup
/cd - Clear DMI Data After Programming
/cp - Clear PnP(ESCD) Data After Programming
/cc - Clear CMOS Data After Programming
/cks - Show update Binfile checksum
/r - RESET System After Programming

Joj, Boze, kakvog treda :D
Sistemska disketa recimo XP-a
Nikakvo brisanje
extraktujes awdflash
extraktujes bios
resetujes komp, podignes sistem sa diskete i ukucas awdflash.exe ili prosto alt-f2 pri bootu
Pitace te za ime biosa - sta mislis da trebas da uradis ;)
Sacekas da ti se resetuje komp.

Eh da, i nemas nikakvog straha da ce se nesto ******* pod uslovom da ne nestane struja ili se desi neki strujni udar.

Napomena: gornja procedura radi SAMO ako bios odgovara ploci. Mada ko zna, max je na svoj hibrid 1.2 i 2.0 verzije stavljao sve te biose :mrgreen: ;P :banana:

Jer probao neko da izmeri temp. procesora posle instalacije biosa 1.4 nekim instrumentom, jer na dodir se izgleda nista nije promenilo. Ako stvarno nije ona temperatura onda je to velika bruka za Abit, bukvalno pravi od kupaca magarce.

BTW

Uradio sam flash biosa kako je vec opisano ovde, koristio sam flopi, i stvarno je sve proslo bez ikakvih problema a inace to mi je prvi put da flashujem bios :happy:

sponji je napisao(la):
Jer probao neko da izmeri temp. procesora posle instalacije biosa 1.4 nekim instrumentom, jer na dodir se izgleda nista nije promenilo. Ako stvarno nije ona temperatura onda je to velika bruka za Abit, bukvalno pravi od kupaca magarce.

Naravno da se temperatura nije promenila niti moze da se promeni kad flesujes bios (otprilike imaju jedno na drugo isto efekta kao zagadjenost jezera na recne rakove :D) vec samo moze da prikazuje drugaciju vrednost tj. da se ispravi neki eventualni bagic vezan za merenje temp.sonde.

BTW Abit pravi kupce magarcima kad ne moze preko 21x mhz a to ovde sa NF7 nije slucaj :mrgreen:

Nazad
Vrh Dno