Šta je novo?

kako dobaciti 4km?

• Začetnik teme Začetnik teme jasaki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

jasaki

Cenjen
Učlanjen(a)
20.04.2013
Poena
151
Razmišljam o dobacivanju wireles signala od kuće do vikendice.
Vazdušna linija između je do 4km,tačnije 3700m.Ne mogu da kažem da imam optičku vidljivost jer ne vidim "golim okom" vikendicu,ali znam i da nemam nikakvih prepreka (zgrade,krovove,granje).
U kući imam telekomov adsl 5Mb/s i modem HG530 i sa njim bežičnim putem pokrivam kuću i dvorište.
Moje pitanje je:
- šta mi je sve potrebno od opreme za slanje signala od kuće i za primanje istog signala u vikendici? -procedura povezivanja,jačina antene,...

Pozajmi durbin, teleskop, pa proveri 🙂 Jer ce te investicija kostati od 150eur pa navise, nema smisla da imas drvo izmedju.

Od opreme ti moze biti dovoljan 2x 5GHz Mikrotik SXT, ili Ubiquiti Nanostation/Airgrid, koji su AIO uredjaji, ili da ides na 2x AP+Antena 5GHz.

Razdaljinu i sve ostalo možeš da proveriš i preko Google Maps. Ovo što ti milanbb reče ima da "razbija" ali ako ti je samo do interneta, moglo bi da se ne isplati.

Preko Google Maps sam merio i izmerio 3461m! Milanbb je lepo i pošteno odgovorio na moje pitanje,a kako se ja nisam limitirao za cenu,takav odgovor sam i dobio. Da potrebno mi je samo za surfovanje i to tipa facebook,facebook i možda facebook 🙂 koji ja nešto previše ne volim,ali tašta ima želju za tim,a ja zadatak da obezbedim vezu. Doduše,na neki način sam i ja zavisnik od interneta tako da je i meni u interesu da ga imam i tamo.
Kako god,cena savetovane opreme mi je trenutno velika (na državnim jaslama sam,ali za 20000 ispod prosečne plate u SRB sam),tako da već vidim epilog

Meni na krovu kuce stoji antena koju sam koristio dok sam 'vatao signal BG wireless-a, a ne secam se koji je model. A pošto stoji tu bez svrhe godinama, spreman sam da je se odreknem za razumnu sumu 8)

Jedino onda da juriš polovno. Mada, ni polovno nije mnogo jeftinije. Imaš na kupujem-prodajem NOVE Airgrid-ove za 60e (donose ljudi iz Mađarske), tako da ti je to najbolja opcija.

U zavisnosti kroz šta će ići taj signal, tj. kroz grad, preko šume... verovatno ćeš BAŠ morati na 5GHz (2.4GHz je u gradu i bliže gradu raspad).

Uf, ne znam samo kako to da izvedem, na krovu mi je a ja se na njega peti ne smem 🙂 Probacu da je slikam (ako može na osnovu slike iz daljine da se provali koja je 🙂) ili ću uskoro nekoga nagovoriti da se popne gore i skine je, pošto i onako imam radove u potkrovlju trenutno. Javljam kad saznam nešto više.

Mogu ti ja prodati moju antenu UBIQUITI AirGrid M5 Hp AirMAX 5GHz-27 dB ionako ja sa njom ne mogu nista uraditi u gradu.Javi se na PM ako se odlucis..

A koliko bi cenio antenu? ....pročitao sam tvoj problem na forumu!

Poslednja izmena:
Iskreno,nisam dzeparos...dacu ti je ultra povoljno,4000 din sa sve postarinom.Eto...

Ljudi , postoji posebam podforum za oglase.
Ostavljam postove jer zelite da pomognete coveku, ali nemojte ovde nuditi sta prodajte.

Mogu ti ja prodati moju antenu UBIQUITI AirGrid M5 Hp AirMAX 5GHz-27 dB ionako ja sa njom ne mogu nista uraditi u gradu.Javi se na PM ako se odlucis..

Pazite se ovog coveka, prevarant je. Prevario me je za 50e jer mi nije poslao airgrid vec sugavi sabacki grid. Ukoliko ima jos ostecenih ljudi neka mi se jave posto imam sve njegove prave podatke i fotografije, pa ga mozemo i zajedno posetiti.

Evo krece triler
y8F8s_GIF_Collection_of_someone_eating_popcorn-s256x192-181193.gif

Pa bra'o!

Ma, bar da je poslao celu gridovku pa ajd, nego poslao mrezu od sabackog grida (2.4Ghz) a spic od airgrida za 5Ghz 🙂 Niti se to moze namontirati jedno na drugo, niti bi radilo sve i da se nabudzi...

Ih lebac ti,a ja samo što se nisam "upecao" na antenu.

Nazad
Vrh Dno