Šta je novo?

Kako do posla? Ne bas lako!

da li cesto pomislish na svoju majku ?

Lol, "ili volite li policiju"?

Ako kazes volis ispada da volis uniformisane autoritete, a ako ne onda si "navijac", psihopata i sl. :D
Ali sustina jeste:
test BILO kakve sorte NE MOZE da ti da uvid u lichnost, pogotovo ako je lichnost veceg intelektualnog kapaciteta pa zna da prepozna nameru pitanja, i zaobidje iskren odgovor.

tj. iole inteligentnija osoba moze da pretpostavi koji bi odgvor bio drustveno prihvatljiv.

Poslednja izmena:
e da se i ja malo umesam, mislim da je za zivot a kao i za posao vaznija emotivna inteligencija, IQ je ipak logicka.Dok EQ odredjuje snagu licnosti a to je za bilo koji posao koji je vezan za rad sa ljudima veoma bitno, dok bi IQ imao vise znacaja za ludog naucnika zatvorenog u svoju labaratoriju(samo se salim)

kakvo je bre to pitanje ? naravno da mislim na svoju majku, ali je kontekst bolestan.

Da pitas prosecnog pc korisnika 'koji ti je stepping procesora' on bi uglavnom pomislio 'kakvo je bre to pitanje pa ja imam pentijum 4'. To je otprilike analogija tvojoj reakciji na to pitanje.

test BILO kakve sorte NE MOZE da ti da uvid u lichnost, pogotovo ako je lichnost veceg intelektualnog kapaciteta pa zna da prepozna nameru pitanja, i zaobidje iskren odgovor.

Da li ti je palo na pamet da necije prepoznavanje namere pitanja i namerno prilagodjavanje odgovora takodje daje informacije onom ko analizira test? Ili mislis da se ljudi koji su to sastavljali nisu dosetili da bi neko inteligentan mogao da resava taj test i nisu u njega ugradili mehanizme za prevazilazenje toga?

Jedna od bitnijih prekretnica u sazrevanju licnosti je kada covek shvati da nikada u zivotu nece biti strucnjak i najbolji u svim oblastima i da je veliki uspeh ako to uspe cak i jednoj odabranoj...

Poslednja izmena od urednika:
Nazalost nisam pozvan na razgovor. Od 20 vezbica koliko je bilo, imam 17 tacnih. ***. Idemo dalje da juramo posao. Predpostavljam da je iskustvo presudan faktor, ali ga nazalost JA nemam iako se sa racunarima bavim vec skoro 10 god.

Poslednja izmena:
Da,zato su nam IT radnje pune strucnog kadra koji je odmah za 20 minuta prvog dana na poslu naucio revizije procesora.;)
o da, a preko 0.7% kupaca ima pojma sta je procesor a o revizijama da ne pricamo, tako da je to jaaaako bitno.
i treba bre zapositi prodavacice a ne prodavce ,)

Prodje par sati od kako su me obavestili, ali me u medjuvremenu i drugar zvao. Decko je ladno prosao i pozvan na razgovor. Jeste mi drug, ali je duduk za racunare. Ne zna ni sta je cpu, a kamoli nesto vise.
Prosla su dvojica koje znam i obojica imaju vise. Nazalost, ja sam 4-ta godina studija i predpostavljam da je to razlog sto nisam prosao.
Jedan je imao 15 bodova na onom testu, a drugi 18. Inace je primljen pre neki dan lik koji je radio u Forum racunari.
Ko zna zasto je i dobro sto nisam prosao.
Tolko mi je za sada.

Poslednja izmena:
Sledeci put spremi puskice, sada vec znas kakva ce biti pitanja :D

Da to je normalno i ako si sabio test verovatno necjesh biti primljen zato shto si pametan.
Da prochitaj ponovo tu rechenicu. Imam iskustva sa time kod "Mishka" tako da bi od prilike to bio moj odgovor.

:wave:
Pazi one ribe što trenutno rade na ljudskim resursima kod Miška su stvarno pametnice i profi su, bez emocija. Ja im ništa ne zameram i ako nisam primljen. Prošao sam odlično test sposobnosti (inteligencije) i Engleskog jezika ali sam u drugom krugu na razgovoru bio svesno, previše neformalan i ležeran, pa ako prođe, prođe. Na to je verovatno uticala neodlučnost i to što bih tamo radio za dosta manju platu nego na sadašnjem poslu, koji je kao kamenolom.

Samo da se slozim sa onim sto su vec neki rekli: HR je prodavanje magle. Sramota kakva sve zanimanja postoje i sta se izmislja svaki dan da bi odredjena grupa nesposobnih ljudi imala posao.

Poslednja izmena:
Po meni je besmisleno raditi test inteligencije i licnosti. Ajde u redu sto smo radili na regrutaciji, ali sad treba gde god da konkurisem da radim test inteligencije i licnosti. A i onaj test licnosti je meni toliko glup da ne moze da se odredi (po meni) moja licnost.

Bila su 40 pitanja i MORAS 25 da zaokruzis. A veci deo tih pitanja su se vrtela oko ucenja.

Volim da ucim od kuce online predavanja.
Volim klasicna predavanja.
Volim da gledam kako nesko radi i da ucim od njega, i tome slicno.
Volim da ucim u prirodi...

A za test inteligencije(deo testa kao u vojsci, samo graficki lepse) je bio od 20 vezbi(pitanja), ne znam kako bih nazvao.

I sad javice svima da li su prosli ili ne i 6 ljudi koji su "kao" nabolje uradili bice pozvani na razgovor i sa razgovora ce izabrati 3 kandidata.

E a znas sta je najsmesnije od svega toga, sto i kada sve to polozis ako imas slucajno nesto vise zavrseno od SSS onda si j*bo jeza, ja sam bas hteo da nadjem posao u prodavnici racunara i kad vide da imas nesto vise od srednje odma te ladno odje** bez obzira koliko se razumes u racunarsku opremu, tako da posle mojeg neuspelog trazenja posla u jednoj jako poznatoj distributorskoj firmi ulazim ja u prodavnicu i trazim nesto i slusam poslovodju drugim uvetom kako prica sa musterijom, ovaj ga pita da li DC procesor 2.40 ghz radi u stvari na 4.80ghz :D, pa onda mu nije jasno pa pita drugog prodavca koji nema veze i kaze cek da pogledam na netu, mislim wtf...

Evo cele situacije. Ja nazalost nisam primljen, a smatram da sam vise kvalifikovan od dvojice koje poznajem. Jedan ne zna ni sta je cpu, dok drugi zna, ali u zivotu nije sklopio nijedan racunar, kao i to da nema blage veze o hardveru.
Na testu je jedan imao bod vise, a drugi bod manje od mene i pozvani su na razgovor koji je ujedno i bio sigurica za posao. Takozvani razgovor nije bio da se opet proberu kandidati, vec su pozvani oni koji su dobili posao.
A posao obuhvata sledece: prodavac+ komercijalista+ serviser. Mislim sta reci. :)

Inace trazim dalje posao, jer mi je potreban samo tako. Kakva je drzava u kojoj zivimo, tako moramo i da se snalazimo. Uvek se nadamo nekom boljem vremenu, ali ga ja nesto ne vidim niti osecam. Jedino sto osecam jeste gubitak i nemanje novca.majka mi pre 15-tak dana dobila od(T)kaz sa posla, otac u penziji, dvoje dece stuudenata, ja stao na 4-toj jer se nema para za dalje itd... Sva sreca pa je buraz na budzetu,a u Valjevu naci placen posao je veoma tesko. Ovde su ljudi srecni i kad rade za 15k dinara. A o 20,30,ili 40k da ne pricam. To su vec bogatasi.
Strasno.

Poslednja izmena:
где ви живите. ја знам где ја живим.

какви тестови, какве жваке и разговори, имаш неког, немаш никог, фајронт, а тестови су за покривање (очију и ушију не примљених (1 бод више), слабијих веза и за набијање фрустрација и комплекса) као ето био је фер и коректан конкурс "јавни" и "Сима" је победио у склапању лего коцкица, стварно дечко разбија.

него ако хоћеш посао, а сигурно немаш никог (пријатеља, пријатељевог пријатеља који зна неког, о рођацима да не говорим), запали директ код власника и напричај добру причу, претходно упознавши се са материјом којом се фирма бави и човеком кога треба да отпусти да би тебе запослио. Избор човека којег ћеш оговарати пред власником мора бити добро припремљен, најбоље је у вези тога разговарати са претходно отпуштеним запосленима. Једино тако ћеш имати плаћен посао, бићеш оно што нећеш, али тако је, а за твоје запослење ће неки тамо опет радити тестове, јел сада јасније.

изузетци не чине правило али их има као и на сваком другом пољу.

Poslednja izmena:
где ви живите. ја знам где ја живим.

какви тестови, какве жваке и разговори, имаш неког, немаш никог, фајронт, а тестови су за покривање (очију и ушију не примљених (1 бод више), слабијих веза и за набијање фрустрација и комплекса) као ето био је фер и коректан конкурс "јавни" и "Сима" је победио у склапању лего коцкица, стварно дечко разбија.

него ако хоћеш посао, а сигурно немаш никог (пријатеља, пријатељевог пријатеља који зна неког, о рођацима да не говорим), запали директ код власника и напричај добру причу, претходно упознавши се са материјом којом се фирма бави. Једино тако ћеш имати посао, а за твоје запослење ће неки тамо опет радити тестове, јел сада јасније.

Kao prvo, ova dvojica sto su primljena nisu isli preko veza i vezica, vec su isto tako polagali kao i ja, ali eto bilo je nesto sto je presudilo pa su primljeni. Inace vlasnik nije iz VA, vec i drugog grada.

прво.
немој никога да браниш због везе или везице, и буди сигуран да ти неће рећи ни рођени, а исплива када тада.
друго,
да ти појасним, везе и везице данас се не зову тако већ ПРЕПОРУКА, а у препоруци нема ничега ружног.
Јелте, када неко препоручи некога некоме, па валда стоји иза тога...

Poslednja izmena:
прво.
немој никога да браниш због везе или везице, и да буди сигуран да ти неће рећи, а испливаће када тада.
друго,
да ти појасним, везе и везице данас се незову тако већ ПРЕПОРУКА.

Ne branim nikoga, ali mi je ovo dobar drug i drago mi je sto je bas ON dobio posao. A da nema vezu i to sam siguran. Znam decka jos dok smo ziveli na Kosovu. Ucili smo tamo u osnovnoj, a i ove nastavili. Za druge ne znam, ali kazem da sam za njega siguran. Al dobro, ne zelim da ova tema predje u raspravu.
Sto Milan rece, sledeci put cu poneti puskice. :p

ето ја толико, надам се да ће следећи пут бити боље, али ти не уливам лажну наду (нисам ти родитељ).
позз

Nadam se da se niko nece naljutiti ako prokomentarisem.
Vidjao sam mnogo ljudi da se zale kako nisu dobili posao, a kvalifikovaniji su od drugih. Postoje mnogobrojni faktori koji se gledaju prilikom izbora, a to je fizicki izgled (znaci komplet, sa stilom oblacenja, gradjom i td.- tu mnogi padaju, jer sta ce nekome ITfreek kao prodavac koji ce izgledom da plasi musterije), nacin komunikacije i komunikativnost i sl.

*ovo nije nikome direktno napisano vec imajte u vidu da su i druge stvari u pitanju, a ne samo znanje.

E ovako.
Posle sve ove polemike i onolikog cimanja oko posla, sad mi je i drago sto nisam dobio posao.
Ladno je plata 14000din, sa sve stimulansima i beneficijama.
Radno vreme od 09:00- 17:00 radnim danima i subotom do 15:00h.

Sta reci osim da si lepo izbegao da radish za zaista sramotnu cifru.

Nazalost, takva je situacija u VA. Ko ima 20k din. taj ima lepu platu.
A posao je, sto neko rece " devojka za sve" je posao prodavca+ komercijalista+neki serviser.
A primljeni su momci koji nemaju blage veze o racunarima i racunarskim komponentama.
A obuku im drzi decko koji je radio u FORUM RACUNARI.
E tolko o ovome!

Poslednja izmena:
Nek' im je sa srecjom... Btw ko ima 20 hiljada ima ok platu. Jako mi je zhao zbog toga, iskreno :(

Nazalost, kao sto rekoh takva je situacija u va. Dosta ljudi bez posla, a male plate.

Ja licno ne bezim od od rada. Ali za bas male pare da radim i necu. Proslo leto sam radio na gradjevini kao fizikalac (cela 3meseca), tj. neki polu majstor(4 godine iskustva na gradjevini) i imao sam dnevnicu od 1000din, a obican fizikalac ima 800din. Radno vreme je bilo od 07:00 do 21:00h. Cisto izrabljivanje ljudi.

A primljeni su momci koji nemaju blage veze o racunarima i racunarskim komponentama.
A obuku im drzi decko koji je radio u FORUM RACUNARI.
E tolko o ovome!
Jedno je kupiti komponentu u ovakvoj firmi, ali ceo rachunar? Ako su takvi serviseri, garancija prelazi u karanciju!

meni se cini da ce plate ici jos dole, samo me cudi ovi nasi mamlazi jos drze cene

Nazad
Vrh Dno