Šta je novo?

Kako do posla? Ne bas lako!

va_milos

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2005
Poena
349
E ovako. Nisam znao gde da postavim ovu temu(koja je meni veoma interesantna), pa je stavljam ovde a modovi nek je bace gde treba ukoliko sam omasio.

Prica je sledeca:

Otvorio se konkunkurs za 3 radna mesta u jednoj IT firmi u Valjevu. Uslovi kao i svuda. Diploma, odsluzen vojni rok, vozacka b kategorije, iskustvo(koje i nije neophodno), da nisam osudjivan...

1. Poslat cv- Javljaju mi posle par dana da su dobili moj CV i da ce mi poslati neki upitnik.
2. Dobio na e-mail upitnik sa pitanjima o hardveru, sofftveru i raznim drugim pitanjcima.
3. Zakazan sastanak(tj. test) za koji su rekli, kao bice neki test, ali ne vezano za harver.
4. Doslo nas 20-tak, seli smestili se u nekoj sali i dobijemo te neke testove.
Otvaram prvi test, kad ladno nam dali test inteligencije( prepoznavanje nekih kockica, razna mozganja, logika itd). ko je isao na regrutaciju, zna o cemu pricam.
Drugi test je bio test licnosti, koji se sastojao od 40 pitanja.

I sad 5-6 ljudi koji su dobro uradili ovaj test, ce biti pozvani na razgovor.

S obzirom da prvi put negde konkurisem za posao koji mi je jako potreban, zanima me da li je ovako svuda ili je ovo neki izuzetak. Cuo sam da ljudi posalju Cv i ako se svidi poslodavcu, zovu ga na razgovor.

Ovo je sve za posao prodavca It opreme.:wall:

Firmu necu da pominjem, jer mi je iskreno draga i kupujem u njoj vec godinama.

Poslednja izmena:
Da to je normalno i ako si sabio test verovatno necjesh biti primljen zato shto si pametan.
Da prochitaj ponovo tu rechenicu. Imam iskustva sa time kod "Mishka" tako da bi od prilike to bio moj odgovor.

:wave:

Da to je normalno i ako si sabio test verovatno necjesh biti primljen zato shto si pametan.
Da prochitaj ponovo tu rechenicu. Imam iskustva sa time kod "Mishka" tako da bi od prilike to bio moj odgovor.

Ako je tako kao sto kazes, onda nemam komentara.

Sabio nisam. Ostavio sam jedno ne ogovoreno pitanje :d

E ovako. Nisam znao gde da postavim ovu temu(koja je meni veoma interesantna), pa je stavljam ovde a modovi nek je bace gde treba ukoliko sam omasio.

Prica je sledeca:

Otvorio se konkunkurs za 3 radna mesta u jednoj IT firmi u Valjevu. Uslovi kao i svuda. Diploma, odsluzen vojni rok, vozacka b kategorije, iskustvo(koje i nije neophodno), da nisam osudjivan...

1. Poslat cv- Javljaju mi posle par dana da su dobili moj CV i da ce mi poslati neki upitnik.
2. Dobio na e-mail upitnik sa pitanjima o hardveru, sofftveru i raznim drugim pitanjcima.
3. Zakazan sastanak(tj. test) za koji su rekli, kao bice neki test, ali ne vezano za harver.
4. Doslo nas 20-tak, seli smestili se u nekoj sali i dobijemo te neke testove.
Otvaram prvi test, kad ladno nam dali test inteligencije( prepoznavanje nekih kockica, razna mozganja, logika itd). ko je isao na regrutaciju, zna o cemu pricam.
Drugi test je bio test licnosti, koji se sastojao od 40 pitanja.

I sad 5-6 ljudi koji su dobro uradili ovaj test, ce biti pozvani na razgovor.

S obzirom da prvi put negde konkurisem za posao koji mi je jako potreban, zanima me da li je ovako svuda ili je ovo neki izuzetak. Cuo sam da ljudi posalju Cv i ako se svidi poslodavcu, zovu ga na razgovor.

Ovo je sve za posao prodavca It opreme.:wall:

Firmu necu da pominjem, jer mi je iskreno draga i kupujem u njoj vec godinama.

Da,to je redovan postupak koji si prosao i verovatno je angazovana HR Agencija. Ja sam takodje to prosao-identicno(ma da je drugi posao u pitanju u Zrenjaninu) i na kraju je od nas 6 ostalo 3 koji smo se zaposlili. Naravno onih 3 koji nisu prosli nisu obavesteni(obavestavaju se samo kandidati koji su prosli) ali ostaju u bazi za slucaj potrebe.
Dakle,budi strpljiv par dana i SRECNO!

Izvini ali ovo je neistina! Zestoka.
verovatno ti mislis da si dobro uradio ali je bilo boljih. Ne zelim da omalovazavam ili bilo sta slicno!

Covek je prosao standardnu proceduru za zaposljavanje (BEZ VEZA I VEZICA) gde je angazovana agencija (i debelo placena) da fer i profesionalno obavi selekciju kandidata.
Takodje rezultati testova se nemogu saznati - iako mnogi pametnjakovici tvrde suprotno ;)

4 puta sam krenuo da pishem i brishem post..ok ja lazhem !?

sorry chovek sve najbolje u novom poslu jer po odgovoru lika iznad vecj si primljen tako da je otvaranje ovog thread-a totalno bespotreba stvar i javi kakve su ribe na poslu ...

Izvini ali ovo je neistina! Zestoka.
verovatno ti mislis da si dobro uradio ali je bilo boljih. Ne zelim da omalovazavam ili bilo sta slicno!

Covek je prosao standardnu proceduru za zaposljavanje (BEZ VEZA I VEZICA) gde je angazovana agencija (i debelo placena) da fer i profesionalno obavi selekciju kandidata.
Takodje rezultati testova se nemogu saznati - iako mnogi pametnjakovici tvrde suprotno ;)

Nije zestoka neistina iz jednog jednostavnog razloga.Postoji nesto sto se zove pre kvalifikovan za neko radno mesto i ne kvalifikovan za radno mesto,pogotovo za te agencije koje se zaposljavaju da odrade to testiranje.Jedan od razoga za to je i potreba da se odredi i pitanje motivacije i nivoa znanja koje je neophodno za neki posao i da li ce neko imati zelju da radi taj posao kao i zelju za napretkom i daljim usavrsavanjem.Ako postavis na neko radno mesto nekoga ko je pre kvalifikovan taj posao ce mu biti i dosadan i monoton a na taj nacin njegova zelja za radom ce se na kraju odraziti na njegov ucinak.A kada smo kod samih testova ne postoji dobro ili lose odraden test,narocito kod testova licnost.Ok za testove inteligencije(donekle) ali za testove licnosti postoje odredjeni profili koji su pogodni za odredjeni posao i to je to..

Poz

Poslednja izmena:
Meni samo u celoj prici nije jasno kako nije bio neki test poznavanja materije pored ta dva testa.Ok,taj upitnik sto je poslat na mail,ali mali Perica ili dugonoga i sisata plavusa su mogli da pronadju ili da pitaju nekog za odgovore.
I sta na kraju...bice primljen neki super genije koji je istovremeno i jaka licnost a to sto pojma nema o materiji....i onda dodjes ti i pitas za Q6600 ali G0 reviziju a on gleda belo_Ovo sam samo karikirao ali je u principu tako.

Meni samo u celoj prici nije jasno kako nije bio neki test poznavanja materije pored ta dva testa.Ok,taj upitnik sto je poslat na mail,ali mali Perica ili dugonoga i sisata plavusa su mogli da pronadju ili da pitaju nekog za odgovore.
I sta na kraju...bice primljen neki super genije koji je istovremeno i jaka licnost a to sto pojma nema o materiji....i onda dodjes ti i pitas za Q6600 ali G0 reviziju a on gleda belo_Ovo sam samo karikirao ali je u principu tako.

Taj upitnik je imao 31 pitanje i veci deo je bio vezan za hardver i softver, ali je i vreme do kada si morao da posaljes mail, takodje bilo ograniceno.
Valjda ko prodje ove testove ide na razgovor. E sad sta tamo ide dalje, ja ne znam.
Ovo mi je prvi posao(legalan). Sve ostalo sam radio na crno.

Za posao je bolje primiti radnika koji je inteligentan i koji je kako ti kazes "jaka licnost" i koji ce toliko "vazne" revizije procesora da nauci za 20 minuta prvog dana na poslu, nego nekog ko zna sve revizije napamet & kako se overklokuje (ovo je isto jako bitno za prodavca ;) ) a pojma nema o nicem drugom, odnosno nema poslovne manire :p

Vaznije je kako se prodavac IT opreme odnosi prema ljudima/kupcima, a da li prodaje IT opremu ili jabuke, je u startu nebitna stvar - jer se vremenom svako uhoda i bolje upoznaje robu koju prodaje :D

Iz ove perspektive, da imam svoju firmu za prodavca bi pre jurio nekog trgovca/ekonomistu, a ne inzenjera elektrotehnike ili slicno ...

Cenim da bi se vecina onih koji imaju IT firmu slozili sa mnom ;)

Test "inteligencije" i "licnosti" moze i SME kao psihometrijsku metodu da koristi samo psiholog sa diplomom. Pri tome mora da navede svoje ime i prezime kao i koji test se koristi (postoji kategorizacija i standardizacija testova).

Upitnik sa druge strane cesto koriste sociolozi, pedagozi i ostala buranija i prikazuju ga kao "test". U svakom slucaju moj savet je da obratite paznju na ovakva "testiranja" jer se postavlja pitanje ko garantuje za diskreciju i tajnost vasih odgovora.

Sto se tice same procedure, to je klasicna "vidla zaba da se konj potkiva" prica. HR agencije su trgovacka firma koja nekom mora da proda svoju uslugu, pa se guraju da budu strucni u svemu i svacemu. Svako ko se makar malo razume u neki posao ce posle sat vremena razgovora i 5 radnih dana videti da li je neko dobar radnik ili nije, a sumnjam da ce to bilo kakav 'test licnosti' da pokaze...

@milanbb

Testovi licnosti(npr.kon ili mmpi)moraju biti sprovedeni od strane psihologa kao i ocenjeni ali ne bas uz obavezu da se navede koji je test u pitanju.Uglavnom su to neke skracene varijante tih testova a polagaci ne moraju da budu obavesteni ko ih testira.
To nije regulisano zakonom vec samo nekim pravilima struke i zaista se postavlja pitanje diskrecije firme koja radi testove jer ti testovi ne ostaju kod psihologa ako je slucaj da je psiholog unajmljen kao saradnik radi potreba testiranja.
Ali problem je u tome sto u ovakvim vremenima cini mi se da bas i nemas mogucnost da biras da li ces da pristanes na testiranje ili ne.Ako je to uslov za dobijanje posla kako mozes da ga izbegnes?
Upitnik je vec nesto drugo i tesko ga je pomesati sa testom a i rezultati dobijeni su drugacijeg kvaliteta.
Slazem se da posle pet dana poslodavac moze da proceni koga je zaposlio i da li neko takav ispunjava njegova ocekivanja ali ulazimo u 21 vek i kako uvozimo mnoge budalastina sa zapada tako uvozimo i neku nazovi standardizaciju u oblasti HR,taj zapadni sistem korporativnog poslovanja,koji funkcionise po principu hladne bezlicnosti cak i prilikom zaposljavanja a narocito u toku rada gde je najbitnije da budes produktivan,da ostajes sto duze na poslu,za sto manje para a ono sto mene najvise uzasava je cinjenica da su svi potrosni i zamenljivi.Nije bitno da uzmes nekoga ko ima dobru podlogu i da ga obucavas i da postane dobar u tome nego konstantan protok radnog kadra koji je polu obucen za rad,koji ces da placas minimalcom i koji nece da se buni,jer je zahvalan sto ima posao.
Trudio sam se da sto manje mesam politicko stanje i mislim da sam uspeo.Naravno ako je nesto suvisno slobodno editujte..

P.S.
Samo jos da dodam da su meni testovi inteligencije i licnosti u ovom slucaju potpuno besmisleni.Prvo zato sto inteligenciju mozes da procenis i na osnovu kratkog razgovora.Da li je neko natprosecno inteligentan ili prosecno ne igra veliku ulogu(naravno ako zanemarimo onu sto sam vec napisao za pre kvalifikovanost i motivaciju na odredjenom radnom mestu,ALI samo donekle).A s druge strane testovi licnosti su ok za odredjene struke(policija,vojska)i sl. ali da sada testiramo svaki put prilikom zaposljavanja da bi smo proverili da li neko ima labilan moral ili karakter je besmisleno.Ali kao sto milanbb rece moraju HR agencije da prodaju maglu i naravno da ubede ljude da prodaju nesto znacajno..

Poz

Poslednja izmena:
Za posao je bolje primiti radnika koji je inteligentan i koji je kako ti kazes "jaka licnost" i koji ce toliko "vazne" revizije procesora da nauci za 20 minuta prvog dana na poslu, nego nekog ko zna sve revizije napamet & kako se overklokuje (ovo je isto jako bitno za prodavca ;) ) a pojma nema o nicem drugom, odnosno nema poslovne manire :p

Vaznije je kako se prodavac IT opreme odnosi prema ljudima/kupcima, a da li prodaje IT opremu ili jabuke, je u startu nebitna stvar - jer se vremenom svako uhoda i bolje upoznaje robu koju prodaje :D

Iz ove perspektive, da imam svoju firmu za prodavca bi pre jurio nekog trgovca/ekonomistu, a ne inzenjera elektrotehnike ili slicno ...

Cenim da bi se vecina onih koji imaju IT firmu slozili sa mnom ;)
Da,zato su nam IT radnje pune strucnog kadra koji je odmah za 20 minuta prvog dana na poslu naucio revizije procesora.;)
Elem,hteo sam da kazem da bi meni bio prvi kriterijum strucnost a tek posle ostalo,s tim sto bi se morali ispuniti svi kriterijumi,naravno.Kao vlasnik IT radnje ne zelim da mi zaposleni gubi vreme (pitanje je i koliko ima motiva) da nauci neke osnove koje neko drugi u startu ima.I da,vrlo je bitna stvar da li u pocetku prodaje IT opremu ili jabuke,jabuke je sigurno ranije video(i probao) a maticnu plocu mozda nikad nije video_Opet ponavljam,svi ostali kriterijumi(licnost,sposobnost prodaje) moraju biti ispunjeni.
Slazem se sa milanombb da je sat vremena razgovara i 5 radnih dana sasvim dovoljno....

Test "inteligencije" i "licnosti" moze i SME kao psihometrijsku metodu da koristi samo psiholog sa diplomom.
Sto se tice same procedure, to je klasicna "vidla zaba da se konj potkiva" prica. HR agencije su trgovacka firma koja nekom mora da proda svoju uslugu, pa se guraju da budu strucni u svemu i svacemu. Svako ko se makar malo razume u neki posao ce posle sat vremena razgovora i 5 radnih dana videti da li je neko dobar radnik ili nije, a sumnjam da ce to bilo kakav 'test licnosti' da pokaze...

Hmmmm, ovo mi malo zvuci podcenjivacki prema ljudima koji se bave tim poslom (HR agencije). Zvuci kao da su oni potpuno nepotrebni i da, ustvari po tvom misljenju, prodaju maglu.
Zamisli da si ti poslodavac i da primenis sistem koji si predlozio: zaposlis lika i cekas nedelju dana da skontas da ti on, ustvari i ne odgovara za taj posao (kao licnost, konfliktan, ne saradjuje sa drugima...); ti ga, noramlno otpustis i primis drugog sa kojima imas slicno iskustvo i tako u nedogled. Jedino ako ne mislis da si bogom dan za sve profesije pa samim tim i procenom karaktera buduceg zaposlenog.

Hmmmm, ovo mi malo zvuci podcenjivacki prema ljudima koji se bave tim poslom (HR agencije). Zvuci kao da su oni potpuno nepotrebni i da, ustvari po tvom misljenju, prodaju maglu.
Zamisli da si ti poslodavac i da primenis sistem koji si predlozio: zaposlis lika i cekas nedelju dana da skontas da ti on, ustvari i ne odgovara za taj posao (kao licnost, konfliktan, ne saradjuje sa drugima...); ti ga, noramlno otpustis i primis drugog sa kojima imas slicno iskustvo i tako u nedogled. Jedino ako ne mislis da si bogom dan za sve profesije pa samim tim i procenom karaktera buduceg zaposlenog.

Ako on ne misli ja mislim.Zasto?Hm,zato sto praktikovanje samo testova bez razgovora manje znachi od sat vremena razgovora sa nekim.Jedno je ako zelis da se zaposlis u policiji i za to je zaista neophodan odredjen profil licnosti.Koji to profil licnost je potreban za rad u IT-u, u ovom slucaju za mesto prodavca racunarske opreme.A tuzno je to sto samo se polazu testovi i osoba koja daje testove nije i osoba koja radi intervju.Opet zasto,zato sto osoba koja bi trebalo da radi intervju nije IT potkovana i na taj nacin ne moze da se stvori pravi utisak o kandidatu i zakljucuje se na osnovu testova ciji rezutati ne moraju da budu relevantni.Uglavnom se radi lokalizovana i skracena verzija mmpi koji ima nesto sto se zovu kontrolne skale na osnovu kojih se procenjuje necija iskrenost.Mozda osoba koja je tehnicki najbolje potkovana za taj posao,nije prosla na testu i sta onda?

Poz

Poslednja izmena:
ma bez potrebe se raplinjava pricha, verujmo korporacijskim shakalima i HR-om jer poenta je zaposliti se kao HR i idesh i "procenjujesh ljude" malo se igrash sa sudbinom i opet za nikakve pare...

u HR-u uglavnom zavrshe likovi koji nisu mogli da odu na vishe pozicije. da i tu imam iskustva tj kazhem ono shto sam lichno dozhiveo u vecj sada prilichno jakoj i ogromnoj organizaciji.

Po meni je besmisleno raditi test inteligencije i licnosti. Ajde u redu sto smo radili na regrutaciji, ali sad treba gde god da konkurisem da radim test inteligencije i licnosti. A i onaj test licnosti je meni toliko glup da ne moze da se odredi (po meni) moja licnost.

Bila su 40 pitanja i MORAS 25 da zaokruzis. A veci deo tih pitanja su se vrtela oko ucenja.

Volim da ucim od kuce online predavanja.
Volim klasicna predavanja.
Volim da gledam kako nesko radi i da ucim od njega, i tome slicno.
Volim da ucim u prirodi...

A za test inteligencije(deo testa kao u vojsci, samo graficki lepse) je bio od 20 vezbi(pitanja), ne znam kako bih nazvao.

I sad javice svima da li su prosli ili ne i 6 ljudi koji su "kao" nabolje uradili bice pozvani na razgovor i sa razgovora ce izabrati 3 kandidata.

Poslednja izmena:
Da,zato su nam IT radnje pune strucnog kadra koji je odmah za 20 minuta prvog dana na poslu naucio revizije procesora.;)
Elem,hteo sam da kazem da bi meni bio prvi kriterijum strucnost a tek posle ostalo,s tim sto bi se morali ispuniti svi kriterijumi,naravno.Kao vlasnik IT radnje ne zelim da mi zaposleni gubi vreme (pitanje je i koliko ima motiva) da nauci neke osnove koje neko drugi u startu ima.I da,vrlo je bitna stvar da li u pocetku prodaje IT opremu ili jabuke,jabuke je sigurno ranije video(i probao) a maticnu plocu mozda nikad nije video_Opet ponavljam,svi ostali kriterijumi(licnost,sposobnost prodaje) moraju biti ispunjeni.
Slazem se sa milanombb da je sat vremena razgovara i 5 radnih dana sasvim dovoljno....

Vidi ovako, ne bih da vredjam, ali tvoja perspektiva mi deluje kao da diskutujem sa covekom koji ima firmu u kojoj radi 5-10 ljudi.
Samim tim se od njih ocekuje da znaju sve da rade i da mogu jedan drugog da zamene u svakom trenutku.
Idealan kandidat bi onda verovatno izgledao kao neko ko je pametan, zavrsio ETF, radio u servisu pa onda presao na komercijalu, koji kuci u slobodno vreme treba da cita bench uzduz i popreko, a naravno pozeljno je i da knjigovodstvo dobro poznaje (ovaj scenario je vrlo cesto vidjen u nasim IT firmicama - osim mozda da pomenuti radnik mozda nema ETF nego srednju elektrotehnicku ;) ). Takav radnik je san svakog IT preduzetnika u Srbiji - jer je nasao "devojku za sve".

Tako imate radnika koji je dobar u svakom segmentu, ali nazalost iako svuda dobar ni u jednoj ulozi nije odlican.

I to upravo zato sto odlican prodavac nije neko koji dobro poznaje robu koju prodaje (naravno da mislim da ako to vec zna moze da mu bude samo plus) - nego onaj koji zna odlicno modus trgovine i sve ostale cake koje ce mu pomoci da u svom segmentu prodaje napravi odlican rezultat.

Licno smatram, da ako neko cije skolovanje ima veze sa hardverom/softverom zavrsi u prici komercijala/prodaja - moze slobodno da konstatuje da je promasio profesiju...

Vidi ovako, ne bih da vredjam, ali tvoja perspektiva mi deluje kao da diskutujem sa covekom koji ima firmu u kojoj radi 5-10 ljudi.
Samim tim se od njih ocekuje da znaju sve da rade i da mogu jedan drugog da zamene u svakom trenutku.
Idealan kandidat bi onda verovatno izgledao kao neko ko je pametan, zavrsio ETF, radio u servisu pa onda presao na komercijalu, koji kuci u slobodno vreme treba da cita bench uzduz i popreko, a naravno pozeljno je i da knjigovodstvo dobro poznaje (ovaj scenario je vrlo cesto vidjen u nasim IT firmicama - osim mozda da pomenuti radnik mozda nema ETF nego srednju elektrotehnicku ;) ). Takav radnik je san svakog IT preduzetnika u Srbiji - jer je nasao "devojku za sve".

Tako imate radnika koji je dobar u svakom segmentu, ali nazalost iako svuda dobar ni u jednoj ulozi nije odlican.

I to upravo zato sto odlican prodavac nije neko koji dobro poznaje robu koju prodaje (naravno da mislim da ako to vec zna moze da mu bude samo plus) - nego onaj koji zna odlicno modus trgovine i sve ostale cake koje ce mu pomoci da u svom segmentu prodaje napravi odlican rezultat.

Licno smatram, da ako neko cije skolovanje ima veze sa hardverom/softverom zavrsi u prici komercijala/prodaja - moze slobodno da konstatuje da je promasio profesiju...
Ne razumem zasto bi covek koji se dobro razume u hardver morao da ima zavrsen ETF?Moze to da bude i npr. komercijalista i slazem se sa tobom u vezi poslednje konstatacije.
Tvoja prica generalno vazi za sektor trgovine ali IT sektor je ipak malo specificniji.
Ne vredjas uopste,cak se i slazem sa vecim delom tvog posta i da,pricam o malim firmama sa 5-10 zaposlenih.
p.s.Naravno da treba da cita Bench uzduz i popreko :d

cista glupost sa tim testom... daju ti boranjija pitanja i kao samo 3 coveka su dobro odradili... a ostali su sta?

imao sam pitanja kad sam se zaposljavao ali i nisu bas bila laka :D a ovo za prodavca da muce coveka... to bre preko veze se zaposljavaju,90% prodavaca kod nas nema dve blage o cemu govori,a tek o preporukama tipa sta uzeti da ni ne pricamo...

tako da mislim da je to izuzetak... ne daju svi bas testove... uglavnom je to razgovor,primljen si ili nisi...

Hehe, obrni okreni za tipicnog prodavca u maloprodaji meni je, iz ugla kupca, draze da mogu uz osmeh da razmenim par BruceWillis "Daj hard" fazona, budem pocascen sokom i oborim malo cenu (onako usput ;) ) komponente koju sam hteo da kupim - nego da mi neki geek recituje stepinge procesora :d

A sto se tice nas koji se kao "razumemo" malo vise u karakteristike nekog uredjaja/komponente sa nasim pod-pitanjima, mi ipak nismo veliki procenat medju kupcima i ima nas toliko da se vodimo kao statisticka greska ;)

Sta bi sa starim "dodji da te vidim i procenim" intervjuima?
Nek' radnik i poseduje svu pamet ovog sveta i prodje najbolje na testovima, dzabe mu ako je "******" i ne moze da se uklopi u timski rad.

applause.gif
post #18. Srga-o svaka čast. Iz iskustva govorim.

Test "inteligencije" i "licnosti" moze i SME kao psihometrijsku metodu da koristi samo psiholog sa diplomom. Pri tome mora da navede svoje ime i prezime kao i koji test se koristi (postoji kategorizacija i standardizacija testova).

Upitnik sa druge strane cesto koriste sociolozi, pedagozi i ostala buranija i prikazuju ga kao "test". U svakom slucaju moj savet je da obratite paznju na ovakva "testiranja" jer se postavlja pitanje ko garantuje za diskreciju i tajnost vasih odgovora.

Upravo tako sto se tice IQ testova, nije mi jasno ko je svakoj boraniji dozvolio da to radi. To moze i sme samo strucno osposobljen covek , a ne neki tamo koji je mozda na isti nacin uz pomoc takvog testiranja dobio posao nazovimo "agenta za zaposljavanje" samo zato sto je bolje prosao na IQ testu od mozda nekog zavrsenog psihologa, ali boze moj on siroce nema dovoljan IQ...:zgran: ne vredi ni sto je potrosio nekih 5 godina na skolovanje jer ce onaj inteligentniji to sve da nauci iz neke brosure od 100 stranica za samo 2 sata :wall::wall:.
O poverljivosti podataka da i ne govorimo jer u ovoj drzavi ni zivot nije siguran te stoga ko j*be licne podatke nekog pojedinca.
Postavljacu teme zelim da dobije posao, a ako je moguce i nesto bolje :);).

:wave::wave::wave:

test inteligencije je po mom mishljenju fail, prilikom zaposhljavanja.

onomad sam dobio poziv za testiranje u mensi, nas 5oro iz odeljenja koji smo sabili test u shkoli (koji svima donose), i shta se deshava - nas 5oro - Igoritza, sponzorusha, lik koji je gori nerd od onog coravog iz simpsonovih (nesposoban za zivot, dzabe inteligencija), devojka koja je progovorila cirke 20 rechi u cele 4 god gimnazije, i ortak koji je zaista genije.

poenta - IQ nema bash veze sa uspehom individue. Spearman-ova teorija faktora inteligencije govori o G faktoru koji sabira sve pojedinachne (matematika, motorika, prostor, itd) i sposobnost u samo jednoj oblasti (s faktor). Opshte je poznato da Savanti mogu da sabiju ovaj test sa kockicama, a nisu u stanju da obrishu zadnjicu.

e sad - kako te firme kategorizuju moral, i karakter, i sposobnost, pored intelekta ( po mom mishljenju 4 dela kompletne osobe). oce im reshavanje kockica pomoci u kreativnosti, oce im spajanje tachkica pomoci u shirenju potencijalnog poslovanja, itd ? e pa nece.

Prvo zato sto inteligenciju mozes da procenis i na osnovu kratkog razgovora.

Poz

ovde si se prevario. ovakva metoda pre svega zahteva da tvoja lichna inteligencija prestize onu kod ispitanog, a to nije uvek sluchaj, zar ne ? :)

Elem,hteo sam da kazem da bi meni bio prvi kriterijum strucnost a tek posle ostalo,s tim sto bi se morali ispuniti svi kriterijumi,naravno.

zavisi od posla. struchnost se kod visoko placenih poslova zaista ceni, i trebalo bi biti skoro pa jedini kriterijum, ali ako ti dodje neko ko se nevidjeno brzo adaptira na uslove, uchi, i kapira, a treba ti za posao koji je podlozan vremenskoj obuci kandidata - onda struchnost i nije toliko bitna.

nazalost - ovo je "struchnost" koju poslodavac treba da ima da bi primio kandidata, bar u ovoj zemlji. da krenemo od falsifikovanja rezultata, prepisivanja, veza i vezica - ja lichno svoje saradnike biram iskljuchivo na osnovu lichnog kontakta i individualne percepcije onog sa kojim trebam da radim.

ceo ti post aminujem, osim ovog kvotovanog. to je pricha sa milion varijabli, i ako si u prichi HW/SW, a krenesh u prodaju, i ide te dobro, tu onda ima - update znanja, konstantan kontakt sa hardverom i softverom, promatranje trzishta i trenutnih ponuda, gledanje u blisku buducnost i procenjivanje, i tako dalje. ja lichno ne bih imao nishta protiv, da kad zavrshim josh dve godine matf-a kolko mi ostalo, da ako mi uleti prilika da prodajem nechiji ekskluzivni hardver, josh bolje softver - da se time bavim. ne moze te stvari prodavati mile sa pijace, koji je do juche valjao punjache za mobilne. (ovde govorim o sluchaju da sam osnujesh prodaju, a ne o konkretnim prodavcima u radnji, koji rade nekome, ako se sluchajno nismo razumeli)

Volim da ucim od kuce online predavanja.
Volim klasicna predavanja.
Volim da gledam kako nesko radi i da ucim od njega, i tome slicno.
Volim da ucim u prirodi...
E vidis ovo pitanje je po meni apsolutno besmisleno. Zar je bitno kako neko voli da uci i kako je stekao znanje? Valjda je bitnije da li ima znanje, zar ne?

........ali ako ti dodje neko ko se nevidjeno brzo adaptira na uslove, uchi, i kapira,.......

Sam test inteligencije i ne sluzi da ti "oceni" steceno znanje - nego upravo da vidi koliko se osoba brzo moze snaci u novonastaloj situaciji. Na svim tim testovima, vreme je ogranicavajuci faktor i najbolje prolaze oni koji poseduju moc donosenja "refleksnih zakljucaka". S obzirom da je poslovno okruzenje uglavnom dinamicno i da se novi problemi pojavljuju konstantno - logicno je da trazis nekoga za koga mislis da moze da im efikasno izadje u susret.

Naravno da IQ test nije merodavan (previse je faktora koji mogu uticati na ocenjivanje kandidata), a i rezultati se mogu budziti, jer cim uradis vise razlicitih testova - to vec prestaje da biva test inteligencije nego postaje test iskustva ;)

Pre desetak godina kada sam se prijavljivao za prvi posao, firma je angazovala Sluzbu za zaposljavanje da odradi IQ test ne bi li donekle suzila izbor potencijalnih kandidata za razgovor. Test je bio skoro identican kao i onaj koji se radi prilikom regrutacije i samo jedan pogled mi je bio dovoljan da provalim gde je "caka" jer sam par meseci ranije bio u istoj situaciji. Test sam naravno razbio (keva mi tamo radi, pa joj se psiholog pohvalio) - ali ja i dalje ne mislim da sam "pametniji" od nekog ko je taj dan imao tremu, prvi put video takav test, vec sam samo bio bolje pripremljen i tacno sam znao sta treba da radim.
Tako da je, bar tada u mom slucaju, potvrda zvanicnog psihologa da ti je IQ "off the chart" smesna i mogu sa njom samo doope da obrisem :d

Pored IQ sada rade i milion drugih testova (EQ itd...) koji naravno nemaju neku posebnu tezinu - ali bar mogu da posluze da se u prvom krugu odbace totalni dibidusi.

Takodje i razgovor za posao oci u oci nije merodavan, jer sam se bar ja naslusao svakakvih prica, koje su na prvu loptu zvucale fantasticno, da bi se posle ispostavilo da isped sebe imas samo sposobnog retoricara, a nikakvog prakticara :smash:

A i onaj test licnosti je meni toliko glup da ne moze da se odredi (po meni) moja licnost.

Upravo me ovo nateralo malopre da pitam koleginicu koja se bavi time (psiholog u Nacionalnoj službi za zapošljavanje), koliko je takav test merodavan.
Njen odgovor je bio da je sasvim dovoljan! Da se razumemo, postoje testovi ličnosti koji imaju i do 400 pitanja (stariji testovi), ali i noviji koji imaji i 40.
U oba slučaja su potpuno merodavni da obučenoj osobi (psiholozi, sociolozi i ostala boranija, kako ih je neko nazvao) da uvid u ličnost neke osobe. Samo je pitanje koji se aspekt ličnosti posmatra. Nekada je sasvim dovoljno odrediti da li je lice masovni ubica ili sasvim normalna osoba (malo karikiram).
U svakom slučaju, imao sam prilike da se lično uverim kakva se sve lica javljaju za posao i kakvi su njihovi rezultati kod takvih testova (pošto radim u NSZ, imao sam rilike da pomažem koleginici psihologu da ih ubaci u računar).
Možda to vama deluje smešno ili nepotrebno, ali kada vidiš da lice zaokruži odgovor na pitanje: "Da li ima osećaj da je/ga neko prati i radi mu o glavi?" sa "DA", pa zatim još 10-ak sličnih odgovora, a javlja se za odgovorno radno mesto gde se radi i o ljudskim životima, onda ti baš i ne deluje tako besmisleno.

Uostalom, takva procedura je standardna u celom svetu, a mi se trudimo da postanemo deo tog sveta. Taj recept je samo prepisan iz nekih drugih zemalja koje nama služe kao reper u zapošljavanju (Nemačka, Švedska...).

da, al pazi - ja sam dosta psihologije izuchavao, a na tom testu lichnosti, i u vojsci, i na testu koji sam jednom prilikom pohadjao je bilo sledece pitanje -

da li cesto pomislish na svoju majku ?

kakvo je bre to pitanje ? naravno da mislim na svoju majku, ali je kontekst bolestan.

dakle - incestualna umno poremecena osoba ce da zaokruzi da, isto kao i ja shto cu. gde je tu uvid u lichnost ? to pitanje je ekvivalent - jel razmishljate o malim bebama i jel ih volite ? ja gotivim malu decu, a i 3rd rajhovac ih isto voli, al na bajonetu.

test BILO kakve sorte NE MOZE da ti da uvid u lichnost, pogotovo ako je lichnost veceg intelektualnog kapaciteta pa zna da prepozna nameru pitanja, i zaobidje iskren odgovor.

da, al pazi - ja sam dosta psihologije izuchavao, a na tom testu lichnosti, i u vojsci, i na testu koji sam jednom prilikom pohadjao je bilo sledece pitanje -

da li cesto pomislish na svoju majku ?

kakvo je bre to pitanje ? naravno da mislim na svoju majku, ali je kontekst bolestan.

dakle - incestualna umno poremecena osoba ce da zaokruzi da, isto kao i ja shto cu. gde je tu uvid u lichnost ? to pitanje je ekvivalent - jel razmishljate o malim bebama i jel ih volite ? ja gotivim malu decu, a i 3rd rajhovac ih isto voli, al na bajonetu.

test BILO kakve sorte NE MOZE da ti da uvid u lichnost, pogotovo ako je lichnost veceg intelektualnog kapaciteta pa zna da prepozna nameru pitanja, i zaobidje iskren odgovor.

E Igoritze,nemoj da preterujes:).Kako si ti shvatio to pitanje je nesto sasvim drugo.To pitanje ima potpuno drugacije znacenje a nije kao sto si ti opisao.
A i nisi u pravu za veci intelektualni kapacitet,jer je test npr. MMPI napravljen tako da ne ispituje tvoj svesni deo nego podsvesni.
Mozemo da pricamo ali vuces me u offtopic i ima da me banuju zabog tebe:p jer je ovo IT forum a ne Psy forum.

Pozz

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno