Šta je novo?

Kako do necujnog hdd-a

TheGhost

Čuven
Učlanjen(a)
29.10.2002
Poena
619
Pozdrav,

drugar je kupio neki od silencera, mislim da je Cooler Masterov, varijanta gde se hdd stavlja u kutiju i drzi se na mestu gde stoje DVD uredjaji u kucistu. Medjutim, hdd se i dalje cuje...

Postoji li neko totalno silent resenje za hdd, znaci mozda neki hdd koji je necujan, odnosno, nesto sto ce od hdd-a napraviti necujan hdd... bilo sta od ta dva...

recimo da moze, ali onda je pitanje kako ohladiti takav hdd, a resenje sa nekim ventilatorom opet stvara bookoo,...

Firma Nexus ima proizvode za suzbijanje buke hard diska, ali pošto nisam imao prilike da probam te proizvode, ne mogu da potvrdim koliko su efikasni.
Toplota se može odvoditi sa harda i ako je on dobro ušušak u kutiji jer je kutija iznutra obložena termalnim podlogama koje dobro provode toplotu do metalnih delova kutije.
Takođe znam da imaju neke proizvode sa gumenim blokovima za upijanje vibracija koje proizvodi hard disk.
Što se samog diska tiče, ne postoji apsolutno nečujan disk na 7200RPM na našem tržištu. Neki diskovi imaju mogućnost smanjenja buke preko acoustic management-a, ali tada opadaju i performanse samog diska.
Generalno, progooglaj malo na tu temu, ima zanimljivih proizvoda, samo je pitanje kako do njih doći po nekoj razumnoj ceni kod nas.

Pozdrav

Vec sam postavio temu da li je neko probao neki od silencera koje sam nasao preko google-a, medjutim niko se ne javlja, izgleda da su slaba iskustva po tom pitanju, verovatno zbog teske nabavke, medjutim, u ovom slucaju nije toliko bitna cena ukoliko konkretan proizvod vrsi posao...

Poslednja izmena:
Ja sam svoj (relativno tih) WD200 postavio da stoji vertikalno na dnu kucista. Hdd kavez sam odvojio od kucista tako sto sam poskidao buksne kojima se drzao za prednji lim; hdd ubacio u njega i sve to stavio na parce izolacionog materijala (od cevi zamrzivaca) da spreci da se vibracije od diska prenose na kiciste i tako bruji. Sad se taj kavez ponasa i kako heatspreader, a i sam vertikalan polozaj hdd-a mu ne dozvoljava da se onako ludacki greje kao kad je u horizontalnom polozaju.

tako sto sam poskidao buksne kojima se drzao za prednji lim
Šta su buksne? Mislio sam da je kućište sastavljeno uz pomoć nitni.
Pitam jer hoću svoje kućište malo da modifikujem, pa me zanima da li postoji neki poseban alat za skidanje tih nitni u kućištu?

@marko_n: U pravu si, mislio sam na nitne.

@banzaiii: Hot air rises, cold air sinks teorija, :d a ako je hdd u horizontalnom polozaju teze ce tako topao vazduh "pobeci". Razlika je osetna; probao sam.

rekao bih da su po pitanju nitni cekic i ekser vrlo delotvorni, e sada verovatno postoji i spec. alat za to ne znam,...

sta mislite da li i koliko efekta ima ovakav nacin postavljanja hdd-a kao na slici?

Sta se dobija tim vertikalnim postavljanjem hdd-a?

Prilozi

• IMG_2170.jpg
    IMG_2170.jpg
    29.3 KB · Pregleda: 133
@banzaiii: Hot air rises, cold air sinks teorija, :d a ako je hdd u horizontalnom polozaju teze ce tako topao vazduh "pobeci". Razlika je osetna; probao sam.
Pa i nije neka teorija. :d
HD najviše toplote disipira sa strane,a ne odozdo, tako da topao vazduh baš i nije zarobljen. Pored toga, unutar kućišta postoji strujanje vazduha zbog postojanja ventilatora.
S druge strane, hot-up-cold-down teorija lepo objašnjava prednosti spuštanja HD-a na dno kućišta.

Nemojte sad zbog mene da "unistavate" kuciste. Samo navodim sta sam ja uradio. Hdd kaveze sam poskidao jos ranije jer su mi smetali, a ako neko bas hoce da skine nitne najlakse se skidaju rucnom busilicom, i to bez vadjenja hardvera iz kucista.

@banzaiii: Vala greje se hard poprilicno i odozdo. Ne znam kako bih drugacije objasnio takvu temperaturnu razliku izmedju ta dva polozaja diska.

Poslednja izmena:
Vala greje se hard poprilicno i odozdo. Ne znam kako bih drugacije objasnio takvu temperaturnu razliku izmedju ta dva polozaja diska.
Ne znam ni ja, zato sam te i pitao za teoriju iza svega.:D
Moguće je da su tu i neki drugi faktori umešali prste.

Ok ok, polemisete o nekim stvarima koje nisu toliko vezane za ovaj topic. Poenta je dobiti necujan hdd, a ne smanjiti vibracije, o tome je bilo reci u gomili tema.

Ok ok, polemisete o nekim stvarima koje nisu toliko vezane za ovaj topic. Poenta je dobiti necujan hdd, a ne smanjiti vibracije, o tome je bilo reci u gomili tema.
Najbolja i najjeftinija stvar je da napraviš celo kućište od nekog drveta koja ima dobra (anti) akustična svojstva, tj. napraviš nacrt pa daš nekom stolaru da ti napravi. Kada sam prvi put čuo da ljudi to rade, delovalo mi je smešno, ali kada sam video kako to lepo može da se napravi, promenio sam mišljenje.

mene su ubedjivali da drvo i nije dobro kao izbor materijala za kuciste,...

najbolji nacin

Imao sam isti problem i bunario sam po internetu dosta sto se toga tice.
Pocev od kucista za diskove koja nisu nista specijalno, gumenih odstojnika, izolacionih materijala itd. Najbolja metoda za utisavanja od buke je da diskovi nemaju kontakt sa kucistem, da moze se reci "lebde" na elasticnom kanapu, videces na slici. Problem koji se tada javlja je grajanje diskova. Nema kucista koje bi odvuklo toplotu. Ja sam to resio jednom 12-icom kojoj sam spustio obrtaje (na 5V radi) i sve to radi necujno. Uostalom za takav eksperiment ti ne treba mnogo ulaganja, probaj pa proceni sam.

Prilozi

• IMG_9130.JPG
    IMG_9130.JPG
    205.1 KB · Pregleda: 130
  • IMG_9132.JPG
    IMG_9132.JPG
    187.1 KB · Pregleda: 109
  • IMG_9133.JPG
    IMG_9133.JPG
    202.7 KB · Pregleda: 84
Imao sam isti problem i bunario sam po internetu dosta sto se toga tice.
Pocev od kucista za diskove koja nisu nista specijalno, gumenih odstojnika, izolacionih materijala itd. Najbolja metoda za utisavanja od buke je da diskovi nemaju kontakt sa kucistem, da moze se reci "lebde" na elasticnom kanapu, videces na slici. Problem koji se tada javlja je grajanje diskova. Nema kucista koje bi odvuklo toplotu. Ja sam to resio jednom 12-icom kojoj sam spustio obrtaje (na 5V radi) i sve to radi necujno. Uostalom za takav eksperiment ti ne treba mnogo ulaganja, probaj pa proceni sam.
Svakako vredi probati jer ne košta ništa, ali mislim da će se na taj način rešiti samo vibracija koje hard pravi u idle režimu jer se one neće prenostiti na kućište, ali s obzirom da su diskovi izdignuti u gornji deo kućišta i da nisu nikako zvučno izolovani, tu su samo ove 5,25" maske, nisam siguran da se neće čuti kada disk seek-uje jer ti reski zvuci dolaze iz unutrašnjosti diska? Kakvi su tada rezultati?

Svakako vredi probati jer ne košta ništa, ali mislim da će se na taj način rešiti samo vibracija koje hard pravi u idle režimu jer se one neće prenostiti na kućište, ali s obzirom da su diskovi izdignuti u gornji deo kućišta i da nisu nikako zvučno izolovani, tu su samo ove 5,25" maske, nisam siguran da se neće čuti kada disk seek-uje jer ti reski zvuci dolaze iz unutrašnjosti diska? Kakvi su tada rezultati?

cuje se kada seek-uje ali neuporedivo manje. Moj problem je spavanje u istoj sobi gde je i racunar. Ne seek-uje skoro uopste kada radi neki download tako da meni ne smeta. To je jedina stvar koju cujem, fan na napajanju nemam a na cpu se ne okrece (hper 6+).

bice tiho kad iskljucis komp:D
matori ovaj moj ibm je bucan jako
smanjio sam buku kupovinom dobrog kucista
a to je naravno chieftec :D

bice tiho kad iskljucis komp:D
matori ovaj moj ibm je bucan jako
smanjio sam buku kupovinom dobrog kucista
a to je naravno chieftec :D

zaboravih da kazem , moja dva diska su seagate 7200.10 ... dosta su tihi , wd je takodje za preporuku, neko se kune u samsung, mada ja nemam poverenja u njih (mnogo crknutih za kratko vreme)

zaboravih da kazem , moja dva diska su seagate 7200.10 ... dosta su tihi , wd je takodje za preporuku, neko se kune u samsung, mada ja nemam poverenja u njih (mnogo crknutih za kratko vreme)
I moji svi diskovi su Seagate i bio sam ubeđen (skoro) da Seagate ne može da crkne i hvalio sam ih na sve strane, sve dok mi prošle nedelje nije crko jedan od 200GB, tačno posle 2 i po godine rada, sreća pa sam imao na njega garanciju 3 godine.

I moji svi diskovi su Seagate i bio sam ubeđen (skoro) da Seagate ne može da crkne i hvalio sam ih na sve strane, sve dok mi prošle nedelje nije crko jedan od 200GB, tačno posle 2 i po godine rada, sreća pa sam imao na njega garanciju 3 godine.

pa zato su i dobri
crknu na vreme :D

pa zato su i dobri
crknu na vreme :D
Mani ga, kad sam ga odneo u servis, serviser prevuče barkod čitačem preko harda i gleda u monitor, sleže ramenima, vrti glavom, kao garancija je skoro istekla, znači bilo je ono na "jedva".
Na moje veliko iznenađenje, u toj firmi su bili toliko korektni da su mi novi disk dali posle 2 dana, a pošto trenutno nisu imali na lageru SATA 200GB, dali su mi Seagate SATA2 od 250GB. :)

pa prosao si super.
Super je blaga reč, s obzirom da ljudi često kupe novo, pa ne radi, pa ih zavlače onih zakonskih 45 dana, pa im vrate nešto popravljeno/nabudženo itd., ovo kako sam ja prošao je extra, s obzirom da se radilo o matorom hardu od 2 i po godine koji je radio i radio. ,)

rekao bih da su po pitanju nitni cekic i ekser vrlo delotvorni, e sada verovatno postoji i spec. alat za to ne znam,...

sta mislite da li i koliko efekta ima ovakav nacin postavljanja hdd-a kao na slici?

Sta se dobija tim vertikalnim postavljanjem hdd-a?

Efikasan je i ovaj nacin, samo ostaje problem kao sto sam i pomenuo pri mom nacinu utisavanja diskova - grejanje. Trebace ti cooler.

Efikasan je i ovaj nacin, samo ostaje problem kao sto sam i pomenuo pri mom nacinu utisavanja diskova - grejanje. Trebace ti cooler.
Dobro, to i nije neki problem jer posebno hlađenje za diskove je potrebno i u dobro provetrenim kućištima. Ovo tvoje rešenje je dobro jer jednim 120mm fan-om hladiš oba harda, a s obzirom da je u pitanju 120mm taj fan može da se kotrlja i na nečujnih 700-800 obrtaja i radiće posao savršeno.

Vidim da se vrši polemika oko toga kako postaviti i na šta disk da stvara manju buku! Iz iskustva tvrdim slijedeće veća je buka ako se metalni dio diska postavi na metal nego na neki nemeta ( recimo gumu)! Pošto sam vlasnik gospodskog kučišta :) kod kojeg se diskovi montiraju na gumu buka je uveliko manja nego kad su ti diskovi bili u nekom no name kučištu kod kog su se diskovi montirali na metal!

Nazad
Vrh Dno