Šta je novo?

Kako da...

Goor

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2008
Poena
320
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Interesuje me sledeća stvar. Imam kablovski internet i priključak za jedan računar e sad me zanima na koji bi način mogao da imam dva priključka ? Dakle potrebna mi je internet konekcija u sobi i u radionici (desetak metara preko dvorišta), šta je meni od opreme potrebno ?

Ako ti ne treba bezicno, onda obican ruter i kablom spojis oba kompa. Potreban ti je ruter sa wan portom

Hvala vam na informaciji, ako bi mogao neki savet koji model rutera da pazarim (da se moze naci kod nas i da nije preskup) ? Nije mi bezicna mreza primarna, bice sasvim dovoljno i preko kabela. Mada ako ima i neki predlog za bezicnu varijantu svakako je dobro dosao !!!

neki TP Link možda...

Poslednja izmena:
Heh maneken...čovek ne reklamira TP Link. Jednostavno preporučuje solidne proizvode. Iskreno kada je u pitanju odnos cena - kvalitet teško da može nešto da se poredi sa TP Linkom.

Heh maneken...čovek ne reklamira TP Link. Jednostavno preporučuje solidne proizvode. Iskreno kada je u pitanju odnos cena - kvalitet teško da može nešto da se poredi sa TP Linkom.
Izvini ti ocigledno osim TP Link-a nista drugo ni video a ni probao nisi kad takve izjave dajes
vidis ja bi coveku preporucio malo ozbiljnije rutere da me ne grize posle savest tipa Linksys,Netgear,D Link

Uvek je interesantno videti kada član sa 20 postova krene sa prozivkama. Prvo ako obratiš pažnju na moj post, videćeš da sam napisao odnos cena-kvalitet. Drugo, očigledno je da živiš u prošlosti jer Linksys i D Link jesu veoma zvučna imena koja su nekada bila sinonim za kvalitet. Sadu su sve samo to ne. Netgear sa druge strane je oduvek bio totalni krš i to je ostao. Za poslednjih 7 godina koliko isključivo radim sa mrežama radio sam sa malte ne svim ruterima (i naravno ne samo ruterima) koji su bili ili su još uvek prisutni na našem tržištu. TP Link sa svim svojim "dečijim bolestima" je sasvim solidno rešenje za SOHO primenu.
vidis ja bi coveku preporucio malo ozbiljnije rutere da me ne grize posle savest tipa Linksys,Netgear,D Link
A što nisi preporučio? Imam utisak da su došao ovde samo da nekome soliš pamet a ne da konkretno pomogneš ili konstruktivno učestvuješ u normalnoj razmeni mišljenja.

Mozda radi za nekog iz oglasa ili neko ima multi acc pa ovde pise sa drugog naloga, toga ima uvek, takav ce da padne kad tad ;)
Ovo kad rece d-link kod mene su crkavali nenormalno, kao i asus ruteri visoke klase....desava se...dok ovaj tp-link gde god sam postavio radilo je sve kako treba...

Ma i d-link je u rangu sa tp-linkom. Trenutno je najbolje uzeti nesto na sta moze da se stavi wrt ili tomato ili neki drugi custom softver. Najbolje na sajtu dd-wrt-a ili open-wrt-a proveriti koji su sve modeli kompatibilni i te modele juriti.

Uglavnom da obavestim prisutne uzeo sam Netgear RangeMax N300 WNR2000v2 od jednog clana foruma i u principu sam zadovoljan, medjutim ono za sta sam kupio ruter primarno mi bas i ne sluzi.
E sad posto sam malo pomnije pogledao uocio sam da cu ipak imati opticku vidljivost Ruter - AP. Prozor gleda u prozor a razdaljina je 15m i smatram da cu imati solidnu vezu, ali ono sto me sad muci jeste sto da bih to postigao moram izmestiti ruter iz prostorije gde mi je racunar u hodnik koji gleda ka radionici. E sad razmisljam ovako da modem ostavim gde jeste dakle u sobi a ruter izmestim kod prozora i povezem ih LAN kabelom (od modema do rutera i od rutera do racunara takodje lan kabelom). Ali ono sto me sustinski muci je sledece, trebalo bi mi oko 10m kabela x 2 kom. Pretpostavljam da ce mi to degradirati brzinu solidno ? Nije mi toliko da wifi brzine jer mi i ne treba neko velika ali u sobi mi treba. Sta ciniti molicu vas lepo ?

Uglavnom da obavestim prisutne uzeo sam Netgear RangeMax N300 WNR2000v2 od jednog clana foruma i u principu sam zadovoljan, medjutim ono za sta sam kupio ruter primarno mi bas i ne sluzi.
E sad posto sam malo pomnije pogledao uocio sam da cu ipak imati opticku vidljivost Ruter - AP. Prozor gleda u prozor a razdaljina je 15m i smatram da cu imati solidnu vezu, ali ono sto me sad muci jeste sto da bih to postigao moram izmestiti ruter iz prostorije gde mi je racunar u hodnik koji gleda ka radionici. E sad razmisljam ovako da modem ostavim gde jeste dakle u sobi a ruter izmestim kod prozora i povezem ih LAN kabelom (od modema do rutera i od rutera do racunara takodje lan kabelom). Ali ono sto me sustinski muci je sledece, trebalo bi mi oko 10m kabela x 2 kom. Pretpostavljam da ce mi to degradirati brzinu solidno ? Nije mi toliko da wifi brzine jer mi i ne treba neko velika ali u sobi mi treba. Sta ciniti molicu vas lepo ?

Na 15m ti netreba nikakva opticka vidljivost. Na toj udaljenosti sa normalnim routerom moras imati jak signal makar isao kroz dva zida. A 10 m LAN kabla ti nece degradirati brzinu. LAN kabal mozes da vuces do 100m a ako hocesh vise od 100 metara moze ali na pola mora biti neki swich.

Uradio sam tako sto sam odvukao mrezni kabel preko rutera u radionicu a ruter mi je ostao u sobi i imam sasvim solidan signal kroz celu kucu. Inace sam otkrio da je problem u AP-u, uspostavi on signal i pokazuje da je 87% ali se cesto prekida iz nekog razloga, dok recimo wifi na lap topu funkcionise besprekorno. Uglavnom postigao sam sta sam zeleo tako da vam se svima zahvaljujem na pomoci !!!

Izvini ti ocigledno osim TP Link-a nista drugo ni video a ni probao nisi kad takve izjave dajes

Ti lepo onda coveku das +50% vise novca da on kupi linksys ili D-Link eto cisto da te ne grize savest... I ne nisam njihov maneken nego sa TP linkom imam jako pozitivno iskustvo (sto nemogu da potvrdim ni za D-Link ni za Linksys (osim fantasticnog wr54g) a kamoli za budjavi Netgear) a sto se tice cene pa... sta da ti kazem, najprodavaniji su u svetu bas zbog toga. Da su savrsenstvo nisu ali koliko para toliko muzike, samo sto uz tp link dobijes jos jedan refren gratis (if you catch my drift)....

Poslednja izmena:
Ma i d-link je u rangu sa tp-linkom. Trenutno je najbolje uzeti nesto na sta moze da se stavi wrt ili tomato ili neki drugi custom softver. Najbolje na sajtu dd-wrt-a ili open-wrt-a proveriti koji su sve modeli kompatibilni i te modele juriti.

Hehe a Zeppelin kad i ves masinu kupuje on gleda jel DD-WRT kompatibilna :D :p. Sala mala :). Da ne odemo previse u off, Ja stvarno volim dd-wrt mada OpenWRT je uvek bolje i stabilnije resenje ako si malo napredniji korisnik. DD-WRT mi je znao biti poprilicno bagovit barem na TP linkovima ali sve u granici koristivosti. Par zabadanja u 2-3 nedelje sto i nije lose :D.

pa napisao sam wrt (dd ili open).....kako kome odgovara, oba su dovoljno stabilna...meni na wrt54g zabode jednom u 2 meseca....ja u kuci imam rb750 a wrt54g mi je ap

pa napisao sam wrt (dd ili open).....kako kome odgovara, oba su dovoljno stabilna...meni na wrt54g zabode jednom u 2 meseca....ja u kuci imam rb750 a wrt54g mi je ap

Sta si stavio na wr54? Ja sam probao i open i dd i oba su mi zabadala na nekih 10-ak dana, nekada i vise puta u toku dana ali samo ako vucem bas puno podataka kroz wifi, reda 4-5GB odjednom. Sa novim madwifi drajverom sam se resio problema zabadanja u toku overload-a ali je opet bilo sitnih greskica posle 10-ak dana, tipa pukne dhcp, ceste diksonekcije ako je u client modu itd...

Ti lepo onda coveku das +50% vise novca da on kupi linksys ili D-Link eto cisto da te ne grize savest... I ne nisam njihov maneken nego sa TP linkom imam jako pozitivno iskustvo (sto nemogu da potvrdim ni za D-Link ni za Linksys (osim fantasticnog wr54g) a kamoli za budjavi Netgear) a sto se tice cene pa... sta da ti kazem, najprodavaniji su u svetu bas zbog toga. Da su savrsenstvo nisu ali koliko para toliko muzike, samo sto uz tp link dobijes jos jedan refren gratis (if you catch my drift)....

@ bandzo87
Ne vredi polemisati sa osobama koje izjave da su Netgear ruteri "budjavi" a Cisco Linksys i D Link "nepouzdani-losi"
malo googlanjac pa prosiriti malo vidike
http://www.smallnetbuilder.com/lanwan/router-charts/view

@ Overkill
znaci po tebi samo clanovi koji imaju preko 1000 postova imaju pravo da komentarisu,zanimljivo.

@ seizmos
kupi sledeci broj Alan Forda :d

Sluzi mi samo kao ap, ali skidao sam i vecu kolicinu podataka pa par giga, nije zabadao, ali to bas retko vucem, obicno mi taj wifi sluzi samo za surf netom, tako da mi za to ne zabada. Sad mi ima 10 dana up i ima nekih greskica....ali ovo je oslabljena verzija 5.1 i mikro verzija ddwrt. Ali interesantno je da mi nikad do sad nije zabagovaou toku rada, nego iskljucivo ujutro kad preko noci nema nikakvog saobracaja.

p.s linksys je stvarno precenjen sto se toga tice (u ovom segmentu). Kvalitet je slab, kondenzatori produvaju posle god dve....a netgear je odlican za soho opremu, pogotovo prosafe serija (najvise gotivim njihove sviceve jer stvarno ne zabadaju nikad). D-link u tp-link su u istom rangu sto se toga tice.

Poslednja izmena:
@ bandzo87
Ne vredi polemisati sa osobama koje izjave da su Netgear ruteri "budjavi" a Cisco Linksys i D Link "nepouzdani-losi"
malo googlanjac pa prosiriti malo vidike
http://www.smallnetbuilder.com/lanwan/router-charts/view

@ Overkill
znaci po tebi samo clanovi koji imaju preko 1000 postova imaju pravo da komentarisu,zanimljivo.

@ seizmos
kupi sledeci broj Alan Forda :d

E mucan ti si... Pa niko ovde nije rekao da je TP-Link najbolji, jel ti znas da citas uopste?? Mi ovde pricamo o odnosu cena-kvalitet-usluga. Pa ja sam sa takvim CISCO uredjajima radio da ih ti u zivotu svome neces ni videti a kamo li nesto drugo. Medjutim nemaju svi hiljade i hiljade evra kako bi namestili internet sebi u dvoristu niti ima svrhe uzimati neke skupocene uredjaje za tu svrhu.

Ma pusti ga... pametnjakovic. Dosao ovde da troluje temu, umesto da predlozi nesto sam kad je vec toliko pametan, i zna koji su uredjaji najbolji, nego on kudi nase predloge....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno