Šta je novo?

Kako da...

stvana

Čuven
Učlanjen(a)
29.01.2002
Poena
604
2 Pitanja:
1.Kako da mi fdisk sa win98 sistemska disketa vidi svih 80 GB diska, a ne samo 12.5GB?
2.Kojim programom da odvojim deo NTFS particije i stavim ga pod Fat32 file system?

Izvinjavam se ako su ova pitanja vec bila na forumu, a ja ih nisam spazio...

Pozdrav, Alek

1. moze, ako udate-ujes fdisk
Procitaj ovo http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q263044
pa skini i instaliraj na neku 98icu ovo
http://download.microsoft.com/download/Win98/Update/8266R/W98/EN-US/263044USA8.EXE (175KB)
i zameni fdisk sa diskete sa ovim sto si skinuo i instalirao, tako sto ces iz foldera Windows\Command (ako je obicna 98ica) ili Windows\Options\Cabs (ako je 98SE) prekopirati novi fdisk, na disketu sa starim fdiskom (i time zameniti stari)

2. Mislim da bi partition magic zavrsio posao, a takodje ako njega koristis za prvo pitanje. Ja licno ne volim da koristim PM, osim u slucaju da je on jedino resenje. Ne zato sto je los (nije), vec zato sto se, cini mi se, ipak povecava verovatnoca da se deljenjem izgube i oni podaci koje zelimo da cuvamo.
Ipak sam za klasican pristup, kada je pripremanje HD-a u pitanj. Pri ovome mislim da je najbolje koristiti utilitije proizvodjaca hd-a. U tvom slucaju bih najpre otisao na sajt (maxtor?) proizvodjaca i skinuo njihov poslednji program sa pripremu (fdisk i format) hd-a.

Mada je tu meni jos nesto sumnjivo...kako bre 12,5G ??? Pa i najobicniji stari fdisk mora da vidi mnogo mnogo vise od toga - nisam sad trazio tacan podatak ali evo ja konkretno vidim ceo disk od 60G sa fdisk-om iz 98...

Koja je ploca u pitanju, posto moze da bude i do BIOS-a ako je neka stara ?

Zato sto je ogranicenje (fdisk-a) 64GB.
Da je stari bios, ne bi mogao da vidi korektan kapacitet diska (pod njim), medjutim ovde je izgleda sa bios-om sve ok pa ga je ogranicio samo fdisk.

DS9 je napisao(la):
Zato sto je ogranicenje (fdisk-a) 64GB.
Da je stari bios, ne bi mogao da vidi korektan kapacitet diska (pod njim), medjutim ovde je izgleda sa bios-om sve ok pa ga je ogranicio samo fdisk.
Ali je opet tu nesto cudno :confused:
Koliko je meni poznato postoji vise granica (512MB, 2.1GB, 8.4GB, 30GB...) na kojima se BIOS lomi kod prepoznavanja diska, mada na pojedinim plocama sa odredjenim verzijama BIOS-a postoje i druge vrednosti (20GB, 40GB, 60GB, 80GB, 100GB, 120GB) sto zavisi od ploce do ploce. E sad, ako je hard veci od onoga koliko ploca podrzava, ona bi trebalo da ga vidi, ali ne moze da pristupi celom disku nego samo onom delu koji vidi. Druga je varijanta da ga ne vidi uopste. 12.5GB se ne uklapa ni u jednu varijantu :(
Ili ce da vidi 8.4GB ili 20GB i vise (obicno je sledeca granica na 30GB).
Ispravite me ako gresim...

Mislim da se radi o ogranicenjima koja poticu sa razlicitih strana, a bilo koja od njih nam (na kraju krajeva u nekom os-u) servira pogresan (manji) kapacitet hd-a .
Jedno je ogranicenje (starih) biosa (8gb i 32 gb), a druga su ogranicenja OS-a ili u ovom slucaju fdisk-a.
Ima dosta oko toga na netu, izmedju ostalog i sto je ovo evergreen za svakog korisnika koji je pokusavao da licno instalira svoje hd-ove/os-e (pa su i proizvodjaci dosta toga ispisali vezano za ovo).
Evo neceg sto bi moglo da bude skracena verziju par ogranicenja, vezanih za bios.
http://www.harddiskinfo.com/Sections/FAQ/Answer.asp?ID=79&CategoryName=Breaking the Barriers

Inace, videces da se 12GB prilicno uklapa u sistem ogranicenja (fdisk-a) ako pogledas onaj microsoftov link koji sam gore dao. Priroda ogranicenja fdisk-a je takva, da diskove koji su veci od 64GB, fdisk prijavljuje sa onoliko GB koliko je stvarni kapacitet minus 64GB. U ovom slucaju bi (da nema ogranicenja) to bilo 76.5GB, i meni izgleda da se to sasvim uklapa u sistem (jer proizvodjaci storage komponenti sitnim slovcima podrazumevaju 1000MB=1GB ,a ne onako kako smo naucili da podrazumevamo 1024MB=1GB)

DS9 je napisao(la):
Inace, videces da se 12GB prilicno uklapa u sistem ogranicenja (fdisk-a) ako pogledas onaj microsoftov link koji sam gore dao. Priroda ogranicenja fdisk-a je takva, da diskove koji su veci od 64GB, fdisk prijavljuje sa onoliko GB koliko je stvarni kapacitet minus 64GB. U ovom slucaju bi (da nema ogranicenja) to bilo 76.5GB, i meni izgleda da se to sasvim uklapa u sistem (jer proizvodjaci storage komponenti sitnim slovcima podrazumevaju 1000MB=1GB ,a ne onako kako smo naucili da podrazumevamo 1024MB=1GB)
Znaci u tom grmu lezi zec ctp;
Nije mi pala na pamet ta varijanta :rocket:

Nazad
Vrh Dno