Šta je novo?

kako da vratim dual-boot?

Majstor

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
620
c-w98
d-wXP
Posle reinstalacije win98, izgubio mi se dual-boot. Kako da ga vratim?

U root-u (gde je XP instaliran) bi trebalo da ima fajl boot.ini koga je W98 instalacija ubila. Kod mene je ovako:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect

Naravno to je samo W2K, cak nije ni dualboot... ali, verujem da dosta ljudi ima doticnu kombinaciju (dualboot w98/XP) pa nek ti posalje sta taj fajl sadrzi pa ti edituj svoj isto...

Pozdrav

Evo ja imam 98/xp i ovako izgleda boot.ini
[boot loader]
timeout=3
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
C:\="Microsoft Windows"

Ako si samo reinstalirao WIN98 a nisi formatizovao C: particiju onda nije problem sa fajlom boot.ini vec sa boot sektorom HDD-a jer ga je prepisala instalacija 98-ice. Za prvu pomoc XP mozes da podignes sa diskete. Trazi od nekoga ko ima XP da ti formatizuje disketu (mora da se formatizuje u XP) i na nju iskopiraj sledece fajlove koji se nalaze na tvojoj C: particiji:
bootsect.dos
boot.ini
Ntdetect.com
ntldr
Kasnije mozes preko Repair konzole da povratis boot sektor.

BTW. Kod w2k ima Emergency Repair Disk koja def. pomaze u ovakvoj situaciji. Dakle, samo se napravi disketa (doduse, pre instalacije w98/ME :) ) pa se butuje W2K sa CD-a i ide na repair opciju. E sad ne znam za XP... ne koristim :D

Uzas! Ne znam kako, ali ja uopste nemam boot.ini !! Inace, nisam formatirao c, nego samo vratio particiju ghoustom! Sto se tice
xp-a, u pitanju je xp profesional, ako to ima uopste neke veze.
I dalje sam bez resenja, a jedina opcija je da probam to sa disketom
sa drugog racunara

Majstor je napisao(la):
Uzas! Ne znam kako, ali ja uopste nemam boot.ini !! Inace, nisam formatirao c, nego samo vratio particiju ghoustom! Sto se tice
xp-a, u pitanju je xp profesional, ako to ima uopste neke veze.
I dalje sam bez resenja, a jedina opcija je da probam to sa disketom
sa drugog racunara

Pa boot.ini ti je skriven fajl.Ako imas windows commander idi u options i chekiraj show hidden files.

Osim sto ti treba tvoj stari (ili neciji slican) Boot.ini treba i da popravis MBR (Master boot record). Najlakse je da iz 98 pokrenes instalaciju XP-a i kada te posle prvog restarta bude pitao sta dalje umesto instalacije izaberi da podignes neki od vec instaliranih 98 ili XP, kad se sistem podfigne samo prepravi boot.ini, tj. obrisi trecu opciju - za instalaciju.
OBAVEZNO kopiraj stari boot.ini na C particiju pre pocetka "instalacije".
Ako nisi siguran neka ti to odradi neko malo "spretniji"

Pozdrav...

Vrh Dno