Šta je novo?

Kako da uklonim Linux (LiLO) bez reinstalacije Windows-a

radax

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
20
Situacija sledeća:
- prvi OS Windows 2000 (prva (NTFS) particija)
- drugi OS Linux SuSE 8.1 (druga (Linux) particija)

Posle par dana eksperimentisanja odlučio sam da uklonim Linux.
Na netu sam našao uputstvo u kom stoji da Lilo mogu da uklonim sa:
lilo -u /dev/hda (i varijacijama na tu temu) ali nigde nisam uspeo da startujem lilo - probao sam u shelu, run command, prilikom bootovanja u lilo meniju, i kad otkucam lilo -u sistem blokira sa porukom:

Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on 08:03

Dakle kako da skinem lilo bez reinstalacije windowsa (linux particiju ću kasnije lako da preformatiram)?

a:\fdisk /mbr

.... i sledeci put stavi lilo na disketu da ne bi imao takvih problema.... ,)

nIce Cream je napisao(la):
.... i sledeci put stavi lilo na disketu da ne bi imao takvih problema.... ,)
a kad crkne disketa posle 17. dizanja linuxa?
Bolje potrazi na webu "dual boot betveen linux and win2k" pa ces fino sve prepustiti w2k ntloaderu

Kao što ti je neko već rekao, ali ne sasvim precizno, digneš sistem sa windows startup diskete i kucaš fdisk /mbr.

Ok. Naišao sam na netu i na to rešenje (fdisk), ali nigde ne kažu da li fdisk Windows-a 98 može da odradi stvar na NTFS disku?

radax je napisao(la):
Ok. Naišao sam na netu i na to rešenje (fdisk), ali nigde ne kažu da li fdisk Windows-a 98 može da odradi stvar na NTFS disku?
Nece videti NTFS particiju; treba ti boot win2k na disketama, ali ako ti je win2k bootabilan (mislim na instalacioni CD) podigni sistem s njega, izaberi opciju REPAIR i onda kucaj fixmbr i fix boot; pre toga preformatiraj particiju gde ti je Linux (npr PMagicom)

Butovao sam sa W2K instalacionog diska i fixmbr i fixboot su odradili posao...

Hvala. cheers

Ma LiLO uvek treba drzati na disketi.. Da nema apsolutno nikakve veze sa FAT particijama. Meni ta disketica stoji na "tajnom" mestu i sluzi kao hardware-ski kljuc za ulazak na Lin..... :beat:

Filo je napisao(la):
a kad crkne disketa posle 17. dizanja linuxa?
Bolje potrazi na webu "dual boot betveen linux and win2k" pa ces fino sve prepustiti w2k ntloaderu

Pa napravis par kopija i zakljucas je... Meni je trajalo i trajalo, nisam ni morao da iskoristim kopije... :D

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Ma LiLO uvek treba drzati na disketi.. Da nema apsolutno nikakve veze sa FAT particijama. Meni ta disketica stoji na "tajnom" mestu i sluzi kao hardware-ski kljuc za ulazak na Lin..... :beat:
Dajte ljudi, sta ako dizes linux svaki dan. Stvarno je glupo da se Lilo drzi na disketi zato sto, ukoliko se podesi kako treba ne pravi probleme.
Ukoliko mislite da ste u pravu dajte razloge.

Nazad
Vrh Dno