Šta je novo?

kako da testiram sta ne valja?

sasxa

Slavan
Učlanjen(a)
03.11.2004
Poena
301
Pozdrav svima,
vec drugi put u dva meseca mi se desava da mi otkaze RAID niz, odnosno jedan od diskova u njemu. U pitanju je RAID 5, sa 4x250GB (model WD2500KS-00MJB0, sata ii 16MB kesa), a nisam siguran da li isti disk otkazuje ili je nesto drugo u sistemu pokvareno... Prosli put kad mi se to desilo, 'pocupao' sam sve kablove namestio ih ponovo i napravio novi RAID niz i sve je radilo do danas...

Interesuje me koje programe preporucujete da istestiram diskove (i da li je moguce uopste, bez brisanja RAID niza). Svestan sam da se kvar moze pripisati i drugim komponentama - ploca, napajanje... ali mislim da je u pitanju jedan od HDD-ova, cini mi se da sam prosli put cuo 'kliktanje' u nedostatku boljeg izraza :)

Sasxa

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,
vec drugi put u dva meseca mi se desava da mi otkaze RAID niz, odnosno jedan od diskova u njemu. U pitanju je RAID 5, sa 4x250GB (model WD2500KS-00MJB0, sata ii 16MB kesa), a nisam siguran da li isti disk otkazuje ili je nesto drugo u sistemu pokvareno... Prosli put kad mi se to desilo, 'pocupao' sam sve kablove namestio ih ponovo i napravio novi RAID niz i sve je radilo do danas...

Interesuje me koje programe preporucujete da istestiram diskove (i da li je moguce uopste, bez brisanja RAID niza). Svestan sam da se kvar moze pripisati i drugim komponentama - ploca, napajanje... ali mislim da je u pitanju jedan od HDD-ova, cini mi se da sam prosli put cuo 'kliktanje' u nedostatku boljeg izraza :)

Sasxa

MHDD, mozes ga pronaci na Hiren's cd-u. :wave:

Kliktanje je obicno znak da je disk riknuo tj. da ima bad sector-e. Ako je tako bilo koji program za skeniranje ce ih naci.
No moze biti da je i do napajanja, bilo da je lose napajanje, bilo da ima neki drugi uredjaj koji mu smeta. Kod mene u firmi sam imao problem sa masinom na kojoj disk rikne svaka tri meseca. Prvo sam mislio da brljavi kontroler na ploci, ali na kraju se ispostavilo da problem pravi dodatni ventilator za kuciste koji kad sam skinuo sve radi bez problema.

Sta konkretno podrazumevas pod "otkazao"? Da kontroler javi da je RAID offline?
To ume da se desi sa nVidia RAID-om, nije nista cudno. Prosto rekonstruisi RAID, nemas druge.
U svakom slucaju ako mozes da rastavis niz, istestiraj svaki disk zasebno - testirati dok je u RAID-u nije isto.
Moze da se desi da je nesto zabrljalo prvi sektor diska, gde stoje RAID informacije.

Ja sam video slucajeve da se i na preskupim kontrolerima (Areca) desi da se prosto RAID0/5/6 izgubi, iako su diskovi tu. Meni se licno desilo, a i nekolicini ljudi sa istim se desilo to. Napajanje tesko da je u pitanju, svi imamo UPS i odlicna napajanja za ovakve konfiguracije.

Nazad
Vrh Dno