Šta je novo?

Kako da standardan sata disk pretvorim u eksterni sa mogucnoscu boot-a ?

• Začetnik teme Deleted member 1735
  • Datum pokretanja
Ovo za citljivost podataka ne znam.

Ovo je extremno bitna stavka, barem meni. :) S obzirom da je ext3, trebalo bi da ga pročita Ubuntu bez problema, ali, možda postoji neka začkoljica, treba proveriti. Kod uređaja ovog tipa imam strah, šta ako uređaj rikne posle, lupam, 8 meseci i ne bude ga više na domaćem tržištu (gde se inače sve nabavlja na par komada, a naručito ovakve stvarčice). Kako izvući podatke ako diskovi nisu čitljivi kada se diskovi povežu na ploču?

Poslednja izmena:
I meni je to veoma bitno, naravno. :)
Treba pogledati po netu, mada uredjaj je prilicno nov. Mozda potraziti DNS 323 pa videti za njega da li to radi, posto je on prethodnik ovog modela?

P.S.
BT klijent je manje vise standardan za NASove u zadnjih par godina, imao ga je i stari D Link. :)

323 koristi ext2 i našao sam na jednom forumu da je čovek prosto prebacio diskove iz 323 u 320 i proradilo je sve iz prve, ali niko ne pominje da li su diskovi čitljivi sa kompa. U principu, na normalnim tržištima to i nije frka jer uvek možeš da nađeš da kupiš isti ili noviji model (koji je backward kompatibilan), a ovde kod nas je princip uvezu 5 komada i to je to. :)

Nemam sad vremena da trazim al mora da postoji takva informacija na netu. :)

Za ovo što hoće Devil i što hoće garson mislim da su različita rešenja adekvatnija.

Meni lično (a čini mi se i da garson traži nešto slično) ne treba da nosim podatke, treba mi NAS, ali dobar NAS mi je skup.
Pa pazi, Devil 2000 je tražio rešenje za butabilni eksterni disk. USB je odbacio zbog slabih performansi pa mu još jedino ostaje da kupi kontroler sa eSATA priključkom, ako mu je 2m dovoljno. Ili pak kvalitetna fioka sa USB i FW S800 priključkom pa udri. :)

Garson pak samo želi da izmesti disk van kućišta zbog buke i tu bilo koji NAS završava posao, ali ko ima da plati turn-key rešenja su uvek bila šmekerska stvar. :)

Hoću da podacima pristupa sa laptopa (WiFi), sa HTPCa, sa telefona.
HTPC se po definiciji stvari jako retko gasi tako da ne vidim problem i da on izigrava AP, a disk... disk može da se izmesti i pomoću SCSI, FW... i mnogih drugih interfejsa.

Računam da jedna kvalitetna fioka košta 30-40e, dok se na to doda zamena napajanja izađe skoro kao home made NAS za dva diska i ostaje petljancija sa kablovima i stalnim svičovanjem tamo-amo, dok kad se mreža jednom podesi, to će tako da radi mesecima i godinama. :)
Pa to je ipak poređenje baba i žaba. Fioku uvek možeš da poneseš negde, a NAS... Drugo, kada je brzina u pitanju, direktno zakačeni storedž je direktno zakačeni storedž. ;)

Devil2000 traži drugačije rešenje, a da sam nja njegovom mestu produžio bih SATA kablove sa ploče koliko može (ili još bolje kupio eSATA kontroler) i vukao napajanje za disk iz računara.
Pa ja svo vreme govorim da je to budženje SATA kablova najgore moguće rešenje. Jedino kuntroler pa da tera do 2m, ali ako mu ta dužina nije dovoljna jedino još FW može da zadovolji te kriterijume za direktno zakačeni storedž.

Drugo, napajanje iz kućišta ne dolazi u obzir za te velike dužine (<1m) jer je i 12V isuviše slab napon, a kamo li 5V. Ogromni su gubitci i nisam siguran da bi to uopšte radilo kako treba.

Ako ima iole bolje napajanje i UPS to je daleko sigurnije za podatke nego ti plastični adapteri za fioke i laptopove.
Ako već ima UPS uključi u njega lepo produžni kabl (na 240V) pa ga vuče kol'ko hoće do mesta gde je disk, pa tamo uključi ispravljač i to je to. Nema da brine. ;)

P.S. Vrtimo se u krug. Za kriterijume koje je Devil 2000 zadao, FW/USB fioka je odlično rešenje (kol'ko god da košta). Za HTPC, može i NAS pa sad' ko šta više voli... DIY ili Turn-key.

HTPC se po definiciji stvari jako retko gasi tako da ne vidim problem i da on izigrava AP, a disk... disk može da se izmesti i pomoću SCSI, FW... i mnogih drugih interfejsa.

Ovo rešenje je i meni palo na pamet i dalje je u igri.

Pa to je ipak poređenje baba i žaba. Fioku uvek možeš da poneseš negde, a NAS... Drugo, kada je brzina u pitanju, direktno zakačeni storedž je direktno zakačeni storedž. ;)

Zavisi od namene, meni treba home network/storage infrastruktura, a za nošenje već imam 2.5" Transcend gumenjak na koji nabacim šta mi treba po potrebi.

Drugo, napajanje iz kućišta ne dolazi u obzir za te velike dužine (<1m) jer je i 12V isuviše slab napon, a kamo li 5V. Ogromni su gubitci i nisam siguran da bi to uopšte radilo kako treba.

Ako već ima UPS uključi u njega lepo produžni kabl (na 240V) pa ga vuče kol'ko hoće do mesta gde je disk, pa tamo uključi ispravljač i to je to. Nema da brine. ;)

P.S. Vrtimo se u krug. Za kriterijume koje je Devil 2000 zadao, FW/USB fioka je odlično rešenje (kol'ko god da košta). Za HTPC, može i NAS pa sad' ko šta više voli... DIY ili Turn-key.

Hebiga, Devil2000 ima malo nestandardne zahteve. To da boot disk bude van kućišta su, što se mene tiče, ćorava posla. Ako je bitan tih boot, neka bootuje sa SSDa, ako mu je to skupo, onda flash ili neka mem. kartica. Van računara ima smisla izdvajati storage tj. mehaničke diskove koji (na žalost) jedini imaju kapacitet koji zadovoljava današnje prohteve za skladištenjem mlatimudije. :)

Ima i da se kupi za 9-10 hiljada, 2.5" Scorpio Blue 1TB (videh u nekom cenovniku ovih dana), koji je kud i kamo tiši i sasvim prihvatljivo rešenje da stoji u kućištu na silikonskim damperima. Ako mu ne treba 1TB, manjih diskova tek ima, a mali su i ne greju se, pa ih je lako akustično izolovati i unutar kućišta.

Eto, mislim da rešenje treba tražiti u okviru ovoga što sa napisao, a sad da se žica vuče u fioku sa čarapama mi je "malo" bezveze. :)

Sta je Turn-Key? :)

Valjda ono "ključ u bravu" rešenje. :)

Kako sada dođe do 3m?!? Znači na 2,9m SATA radi bez problema?
A gde sam ja to napisao ???
USB 3.0 radi do 3m a ne sata.

Pa može verovatno da se izvuče i 2,5 ili 3m ako je baš kvalitetan kabl

Izvini ali da li ti tvrdis da SATA radi na 3m?

A NAS bi bio brži?
Ni pomenuo nisam NAS.

Pritom ja stvarno ne znam o kakvim vi budzevinama pricate. Kupis kabl i ubodes i to RADI
http://www.satacables.com/html/sata_external_cables.html

Ovo su veoma konfuzna tema, u stvari ovo su 2 teme

Sto se tice zamene za NAS pogledati ovaj post
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?252361-Externi-rack-ili-sl-(jeftin-NAS)

Nedavno sam bio u slicnoj dilemi, i odlucio se za TP Link TL-WR1043ND ruter koji ima USB 2.0 port. HDD Rack, u njemu WD Green 2TB, sve radi bez ikakvih problema, ne cuje se, hard jedva mlak. Sve zajedno je kostalo manje od 180e (doduse, bile su dilerske cene u pitanju). Brzine nisu ne znam kakve (posebno upis), ali bez problema strimujem 1080p sadrzaj preko mreze.

Potpuno se slazem sa Dusanom.

A sto se tice one "budzevine" sa kablovima - stvarno ne vidim nikakv problem, SATA i eSATA su elektricno isti konektori, razlikuju se SATA i eSATA koji ima i napajanje u sebi ali to je eksplicitno naglaseno kad je takav slucaj
Sa internog kontrolera breket na kuciste i sa breketa na eksterni hard i sve radi samo da su kablovi kvalitetni.

@magick, u jednom momentu sam pomislio da prodajes SATA kontrolere kad toliko insistiras na posebnom kontroleru, ako ipak prodajes zainteresovan sam za jedan sil3114

Zavisi od namene, meni treba home network/storage infrastruktura, a za nošenje već imam 2.5" Transcend gumenjak na koji nabacim šta mi treba po potrebi.
Pa tebi je onda NAS idealno rešenje. Samo vidi da l' ćeš da se mlatiš sa "uradi sam" varijantama ili ćeš da kupiš gotovo rešenje.

Hebiga, Devil2000 ima malo nestandardne zahteve. To da boot disk bude van kućišta su, što se mene tiče, ćorava posla.
Ja nisam ulazio u opravdanost njegovih zahteva i njegove kriterijume. Čovek je nešto pitao - ja sam mu odgovorio.

Valjda ono "ključ u bravu" rešenje. :)
Misliš, ključ u ruke? :)

Ja nisam ulazio u opravdanost njegovih zahteva i njegove kriterijume. Čovek je nešto pitao - ja sam mu odgovorio.

Korektno sa tvoje strane, ali ipak treba ukazati i da je možda inicijalna zamisao loša i još jednom razmotriti njenu opravdanost. Po mom mišljenju, boot disk ne treba izmeštati iz mašine i kraj. USB/FW/eSATA je za externe storage diskove koji se kače ad hoc iz raznoraznih razloga. Moj savet Devil-u je da još jednom razmotri to što hoće, a možda ako bi dobili još koji detalj, mogli bi dati i neki bolji savet.

Što se NASa tiče, iz mog ugla, home made rešenje mi nije mlaćenje, čak je uživanje sklapati ga od novih delova, a košta isto (koliko i recimo pomenuti D-Link), te su mi samo neki drugi parametri relevantni. Gotovo rešenje ima prednosti u vidu manjih dimenzija, estetski je lepše, ali je i ograničeno po pitanju daljih proširenja i modifikacija, što softverskih što hardverskih. Teško je prelomiti šta je bolje u ovom konkretnom slučaju. :)

Poslednja izmena:
A gde sam ja to napisao ???
USB 3.0 radi do 3m a ne sata.
Nda... sada vidim da i nisi samo su se tako nadovezale konstatacije da me je zbunilo.

Izvini ali da li ti tvrdis da SATA radi na 3m?
Po specifikaciji ne. U teoriji bi moglo sa nekim custom kablovima, ali se ja time ne bih bavio.

Pritom ja stvarno ne znam o kakvim vi budzevinama pricate. Kupis kabl i ubodes i to RADI
http://www.satacables.com/html/sata_external_cables.html
Budževina je sve što nije po specifikaciji, tj kačenje kabla od 2m na interni SATA port na ploči.

A sto se tice one "budzevine" sa kablovima - stvarno ne vidim nikakv problem, SATA i eSATA su elektricno isti konektori
To nije tačno!

Standardized in 2004, eSATA (e=external) provides a variant of SATA meant for external connectivity. It has revised electrical requirements in addition to incompatible cables and connectors:

* Minimum transmit potential increased: Range is 500–600 mV instead of 400–600 mV.
* Minimum receive potential decreased: Range is 240–600 mV instead of 325–600 mV.
Dakle, povećanje dužine kabla kod eSATA standarda je dobijeno na račun povećanja naponskih nivoa. Breket koji je povezan na SATA port ne bi smeo da tera kabl duži od 0,8-1m!

Sa internog kontrolera breket na kuciste i sa breketa na eksterni hard i sve radi samo da su kablovi kvalitetni.
Radi ali ne sa kablom od 2m. Čak i da radi sa kablom od 2m, to nije pouzdana interkonekcija!

@magick, u jednom momentu sam pomislio da prodajes SATA kontrolere kad toliko insistiras na posebnom kontroleru, ako ipak prodajes zainteresovan sam za jedan sil3114
Ne, nemam viška kontrolera i ne prodajem ništa. Čovek je rekao da hoće da izmesti disk izvan sobe, za šta mu ni 2m ne bi bilo dovoljno, a ni toliko nije pouzdano sa običnog SATA konektora.

Korektno sa tvoje strane, ali ipak treba ukazati i da je možda inicijalna zamisao loša i još jednom razmotriti njenu opravdanost.
Ja sam se lično susretao sa svakakvim scenarijima i najrazličitijim potrebama, pa mi je malo šta čudno.

Moguće je da to što je on zamislio može da se izvede i bolje i to na više različitih načina, ali da ne širimo priču. Ne znam zašto čovek hoće da ima eksterni disk sa OS-om, ali sam ja imao takvo rešenje i koristio ga za poslovnu primenu (nisio sa sobom svoje desktop okruženje i aplikacije sa kojima radim), tako da...

Po mom mišljenju, boot disk ne treba izmeštati iz mašine i kraj.
Predrasuda.

Što se NASa tiče, iz mog ugla, home made rešenje mi nije mlaćenje, čak je uživanje sklapati ga od novih delova, a košta isto (koliko i recimo pomenuti D-Link), te su mi samo neki drugi parametri relevantni. Gotovo rešenje ima prednosti u vidu manjih dimenzija, estetski je lepše, ali je i ograničeno po pitanju daljih proširenja i modifikacija, što softverskih što hardverskih. Teško je prelomiti šta je bolje u ovom konkretnom slučaju. :)
To šta je "bolje" zavisi od konkretnih potreba, umešnosti i slobodnog vremena onoga ko ga sklapa.

Nazad
Vrh Dno