Šta je novo?

Kako da SMANJIM refresh rate?

• Začetnik teme Začetnik teme Boki.N
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Boki.N

Enthusiast
VIP član
Učlanjen(a)
01.12.2000
Poena
1,035
Moja oprema  
Laptop
Acer Aspire 7
Mobilni telefon
Sony XZ2C, Huawei Mate 10, iPhone 2020SE (fuj)
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Problem koji nalazim vec jako cesto.
Imam TFT, zakacim na njega masinu koja ima vec definisanu rezoluciju i refresh od 85 ili 100Hz. Naravno udjem u SafeMod, deinstaliram drajver ili slicno. ALI...
Glupi WinXP ima genericku podrsku za graficku (tipa FX5200, Ati 9200 ili integrusha VIAKM400...ili slicne)..
Tako da prilikom ponovnog paljenja on izinstalira svoj drajver i opet otera rezoluciju i refresh na bezveze, a ja samo vidim poruku Out Of Range.
Kako da ga stavim na 60Hz i tacka?
Naglasavam: ne pomaze nikakva deinstalacija grafickih drajvera, rucni apdejt pod SafeMod-om niti ista slicno.

Poslednja izmena:
Uz monitor treba da si dobio odgovarajuće drajvere za optimalnu rezoluciju za taj monitor (tft). Instaliraj to i radiće ti. E sad ako iz nekog razloga to neće da ti se instalira, onda ti je OS pokvaren, pa reinstaliraj njega. I meni se nešto slično dešavalo sa nVidia drajverom, ali u svakom slučaju bi trebala da ti funkcioniše kombinacija ulaženja u Safe mode i uklanjanja drajvera koji nećeš, i naknadno stavljanje drajvera koji si dobio ili najnovijeg drajvera za tu kartu sa sajta proizvođača. Ako tebi OS pregazi normalne drajvere koje si stavio - pa OS ti je polupan, reinstaliraj ga.

Da ti se ne bi ponovo instalirao drajver, po podizanju sistema, iskoristi posle deinstaliranja drajvera u Safe Mode i Driver Cleaner. U njemu imas i CAB Cleaner koga obavezno treba pokrenuti.

Poslednja izmena:
Da ti se ne bi ponovo instalirao drajver, po podizanju sistema, iskoristi posle deinstaliranja drajvera u Safe Mode i Driver Cleaner. U njemu imas i CAB Cleaner koga obavezno treba pokrenuti.

Cisti i M$oft drajvere?

WinXP po defaultu (posle sveže instalacije, ili posle deinstalacije drajvera za grafičku) koristi standardnu rezoluciju od 1024x768 na 60 Hz, tako da verovatno nisi dobro odradio deinstalaciju prethodnih drajvera.
Takođe, probaj da u samom Safe Modu namestiš rezoluciju koju želiš. To setovanje bi trebalo da je validno pri narednom mormalnom podizanju OS-a.

WinXP po defaultu (posle sveže instalacije, ili posle deinstalacije drajvera za grafičku) koristi standardnu rezoluciju od 1024x768 na 60 Hz, ...podizanju OS-a.

Ocigledno da ne citate lepo ili ne shvatate problem. Sve je istalirano, radilo je na monitoru koji ima recimo 1024x768 rezoluciju i frekvencu od 85Hz ili cak 100Hz!
E pa takav komp donese meni prijatelj koji ima problem nije vazno koji, ja ga stavim na TFT jer samo to imam, i dobijem poruku Out Of Range! Naravhno, jer TFT ne moze da podnese vise od 75Hz.
Nikakva deinstalacija drajvera, setovanje u Safe Modu NE pomaze. Jer win prilikom dizanja ponovo izinstalira sta mu treba, i opet lupi frekvencu koju je upamtio nemam pojma gde i kako. zato sto ima genericku podrsku za tu grafiku. Problem sa kojim sam se vise puta susretao do sada kod FX5200 kartica, nekih Safirki 9200 isl.

Poslednja izmena:
Ako se ne varam... prilikom dizanja sistema treba da drzis ctrl ili shift jer to vraca podesavanja na default (vezana za rezoluciju, refresh rate i sl.).

Ocigledno da ne citate lepo ili ne shvatate problem. Sve je istalirano, radilo je na monitoru koji ima recimo 1024x768 rezoluciju i frekvencu od 85Hz ili cak 100Hz!
E pa takav komp donese meni prijatelj koji ima problem nije vazno koji, ja ga stavim na TFT jer samo to imam, i dobijem poruku Out Of Range! Naravhno, jer TFT ne moze da podnese vise od 75Hz.
Nikakva deinstalacija drajvera, setovanje u Safe Modu NE pomaze. Jer win prilikom dizanja ponovo izinstalira sta mu treba, i opet lupi frekvencu koju je upamtio nemam pojma gde i kako. zato sto ima genericku podrsku za tu grafiku. Problem sa kojim sam se vise puta susretao do sada kod FX5200 kartica, nekih Safirki 9200 isl.
I ja imam slicne probleme,s tim sto kuci imam za servis neki eizo 16 inca koji ne moze vise od 1024x768,pa kad mi donesu masinu koja je bila na tft moram safe mod pa reinstal.Ali mi se nikad nije desavalo da,cak i sa crt koji su na 85hz a koje ovaj monitor ne podrzava,posle deinstalacije drajvera u safe modu da vrati na 85hz vec je uvek bilo 1024x768 i 60hz.Bas sam u sredu tako nesto odradio sa 9200se i ucitao je genericke drajvere ali na 1024x768 i 60hz.
Mislim da je Sale u pravu,ako ucita genericke drajvere,trebalo bi da bude 60hz.Evo i sad imam u servisu neku 5600 i deinstalirao drajvere specijalno zbog provere i nakon restarta drzi ga na 1024x768 i 60hz.Ne znam kako kod tebe upamti tih 85hz.

Jednostavno uradite sledece:
-upalite komp (nema veze sto na ekranu pise samo OUT OF RANGE, radite sledece)
-desni klik
-jedanput strelica na gore
-enter
-4x tab
-4x strelica na desno
-1x tab
-zatim strelica na levo vise puta (da smanjite rezoluciju)
-pritisnite enter i trebalo bi da se pojavi slika 🙂

Ako morate i frekvenciju da smanjite:
-upalite komp
-desni klik
-enter
-4x tab
-4x strelica na desno
-4x tab
-enter
-5x tab
-2x strelica desno
-2x tab
-strelica na gore par puta ( da smanjite frekvenciju)
-enter
-1x tab
-enter
i to bi bilo to... bar na XP-u...

Mozda sam neki korak preskocio, pa ovo nece raditi 🙂

Poslednja izmena:
Jednostavno uradite sledece:
-upalite komp (nema veze sto na ekranu pise samo OUT OF RANGE, radite sledece)
-desni klik
-enter...

Probao sam ja i to! Zapisao sam korake i upalilo je nekoliko puta. S tim sto umesto enter koristim SPACE.
Problem nastaje kada imas logon skrin gde treba da dovedes misa da kliknes na juzera!
Pa jos ako ih ima vise i jos sa pasvordima $@&!#&!%#!(#!)#&(

Poslednja izmena:
I ja imam slicne probleme,s tim sto kuci imam za servis neki eizo 16 inca koji ne moze vise od 1024x768...Ne znam kako kod tebe upamti tih 85hz.

Poenta je sto se ovak problem javlja kod NAVEDENIH grafickih kartica. Znaci, opet: odredjene FX5200 i 9200 koje su radjene po generickom standardi (MSI 64bit npr) i Win ima drajver za njih. Zasto setuje taj blesavi refresh nemam pojma, niti sam nasao objasnjenje guglanjem.
A kao za inat, mnogo ljudi ima te kartice 🙁

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno