Šta je novo?

Kako da slikam HW?

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poena
1,105
Moja oprema  
CPU & Cooler
Xeon 5650 (6c/12t) @ 3,7Ghz
Matična ploča
MSI X58
RAM
48Gb HyperX DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Gigabyte 1060 6Gb
Storage
256Gb 850Pro + couple of AliExpress SSD's
Zvuk
Creative
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Ostale periferije
MX Master 2 & K380
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Kako, recim na BENCH-u ili bilo kom ozbiljnijem HW sajtu, postižete onakve slike? Konkretno, kako da slikam samo grafčku a okolinka da bude onako jednobojna (bela)? Na čemu je slikate?

Neki sto koji nije šaren, platno, beli čaršav... onda otfikariš sve oko kartice u Photoshop-u, a lakše je selektovati pozadinu ako je prilikom slikanja podloga bila jednobojna.

Uradi kao sto Dandy kaze, tako je najlakse.

Stavi je na beli A3 list papira i obezbedi dobro osvetljenje da blic ne bi okidao, inace se pola kartice nece videti zbog presijavanja laka na doticnoj...

Takodje mozes da odradis sledece. Uzmi parce skroz crnog kartona pa slikaj na njemu da eliminises eventualni odsjaj bele, a i aparatu ce biti lakse da isfokusira zbog kontrasta

Razlika izmedju te dve slike (obe sam ja slikao :) ) je iskljucivo u razlicito podesenom otvoru blende.

f3.5 i 1/30, 1/40 ili 1/60. 1/60 je vec pretamno i vidi se nasa ultra-clean podloga za slikanje :) Slike se ne frajstenduju... Pre smo ih frajstendovali dok nismo imali svetlo.

I ovo je slikano u istim uslovima...

http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?oliver=3802&sid=11688&pop=DoP&form22=+Idi!+

Problem je sto na ekranu aparata izgleda kao da slika gori (ima onaj histogram doduse...) i ubacis karticu u racunar - tamno. Nov je aparat, pa dok ga malo provalimo kako radi. Uglavnom, za ove potrebe je mnogo bolji od prethodnog Sony F828 aparata.

Aparat je Canon S3 IS.

mozes da u photoshopu-levels pomeris desni slajder, desno na levo i kada sprzis belu da se ne vide tragovi i mrlje, sa history brushom da vratis delove ploce koji su isto malo otisli, ako jesu uopste.
2 minuta posla, jeste da je i to bol u ......, ali lepse izgleda.
sigurno mozda postoji i josh laksi fotoshop trik

Poslednja izmena:
Proces je poprilicno mucan, pogotovo sto slike drasticno drugacije izgledaju na ekranu aparata i monitoru. Najbolje je ako imas neki aparat koji dozvoljava manuelna podesavanja, pa da mozes da ubodes dobitnu kombinaciju, jer ce ti trebati 50tak fotki da udjes u fazon. Meni je najveci problem bilo postavljanje osvetljenja, jer svaki put kada ga pomeris moras da menjas i podesavanja. Driver mi je naskicirao jednu dobru ideju za pravljenje difuznog osvetljenja, pa kada nadjem okacicu...

Proces je poprilicno mucan, pogotovo sto slike drasticno drugacije izgledaju na ekranu aparata i monitoru.

hehe, jedna od njsladjih razlika izmedju canona i nikona je to sto na kanonu kad vidis fotku na LCDu izgleda WOW, kontrasna i jasna. posle na monitoru bude bljak, koliko je lepsa na LCDu.
a na nikonu je suprotno, vidis fotku bljak na LCDu, a na monitoru izgleda jos kontrasnije i lepse makar za nijansu. pa si srecan.....:D

razlika izmedju one dve fotke i jeste u kolicini svetla pa je jedna vise przena i bela je otisla u mrtvo belu, sto je super ali i ploca je otisla.
isto to se moze i photoshopu, samo sam levels u desnom input podrucju stavio na 199 i nasvirao kontrast, izgubio mrlje. posle samo history brushom (na 100%) vratio ivice, ne do kraja i kasnije ostatak ploce vratio vecim brush size0m. lepse izgleda a treba oko 50sec.
znam da je i to mnogo i dosadno, ali kad je vec sve tako sa pozadinom.
vasim fotkama realno nista i ne fali, ali ajde....

Prilozi

• IMG_0178c.jpg
    IMG_0178c.jpg
    141.1 KB · Pregleda: 98
  • l199tst.jpg
    l199tst.jpg
    117.9 KB · Pregleda: 101
Nisam imao prilike da slikam hardver ali mi se cini da je veoma nezgodno za postavljanje osvetljenja. Recimo cini mi se da je prva prilozena fotka malo podeksponirana ili je problem u tome sto ploca ima dosta elemenata koji prave senku (slotovi, konektori...). Naizgled jednostavno za fotografisanje, a ustvari je jako nezgodno.

E pa baš to, kako da uslikam a da komponentu ne pokirjem svojom senkom?
Ako svetlo bude ispred mene, uslikaću odsjaj, a ako bude sa strane biće senki?

Poslednja izmena:
Svetlo ne treba nikada da bude direktno upereno u to shto slikash. Ili odbijash o plafon ili koristish neki difuzer (obichan list papira ispred reflektora). Moze se koristiti i ugradjeni blic sa nekim difuzerom/softboxom, eksterni blic sa softboxom, ili pravi softbox. Ima gomila nachina, ali glavna stvar je da direktno svetlo ne sme da postoji.

Evo kako to izgleda na brzinu bez ikakvih reflektora, sa eksternim blicem odbijenim o plafon, znachi "portabl" varijanta.

Ili pomocu shtapa i kanapa :)

A ovo je setup :)

bd.th.jpg

AF sistem za Nikon :D

Jednostavno uzmi beli papir,po mogucstvu A3, prisloni ga na zid tako da se savija na dnu i podesi blendu na f4 ili nesto vise, ali ako stavljas vecu blendu onda bolje osvetli objekat...

f4 ili nesto vise, ali ako stavljas vecu blendu onda bolje osvetli objekat...

Veci f broj je manja blenda...

iliti, rezultat deljena sa jedan je sve manji i manji...

ako koristis osvetljenje kao sto je driver nabudzio mozda da potrazis neke niskoreflektne materijale da ih stavis okolo da bi bilo manje bljestece reflekcije. E sad to su plish i tako nesto, mozes naci. Ispravite me ako gresim, tako sam otprilike ucio i radio na vezbama i efekat je bio prilicno dobar :)

Poslednja izmena:
:) Ha, vidi Drajvera, kuca na gumicu :)

Salu na stranu, Driverov setup je OK kao low budget varijanta, ali ima jednu manu, a to je da je objekat koji se slika potpuno "ispran" - Washed out kako to kazu englezi.
Nema igre svetlosti i senke.
Box je naravno must, ali svetlost mora da modelira objekat, da bi se dobio osecaj dimenzije!
A to u "cauri" - cocoon ne moze bas da se postigne...

No, sve zavisi zasta kome trebaju te fotke!

Poslednja izmena:
^ Shta prichash, igra svetlosti i senki u product fotografiji ? :) Pa tu bash sve treba da bude flat i shto ujednachenije :)

Ovo moje je bezveze, prvi pokushaj u zivotu, ali u tom smeru treba ici.

licno isto volim kada ima senki, i smatram to lepsim.
to za produkt fotografiju te je neko slagao da sve mora da bude ravno, i to grdno.
flat je mnogo jednostavnije za fotkanje pa `stockeri` postavljaju kao default.

one studio set up fits all, roll on folks. perfumes, hardware, makeup, canned beans....before it is gone

Poslednja izmena:
i ja vise volim senke, ali u umetnickoj fotografiji, a li pretpostavljam da bi ljudi u ovom slucaju hteli sve da vide...

licno isto volim kada ima senki, i smatram to lepsim.
to za produkt fotografiju te je neko slagao da sve mora da bude ravno, i to grdno.
flat je mnogo jednostavnije za fotkanje pa `stockeri` postavljaju kao default.

one studio set up fits all, roll on folks. perfumes, hardware, makeup, canned beans....before it is gone

Moz' ti da volish ili ne, ali u product fotografiji to mora da bude tako, a ovde prichamo o fotkanju hardvera za test. Zar treba neko da fotografishe plochu i da joj istakne elektrolite posebnim svetlom ? :D

product fotografija = PC hardware fotografija, pogledacu u recniku :D
to je OK.

Veci f broj je manja blenda...

Pa naravno da je veca blenda...? Zato sam i rekao to. :D Ako se hardware snima iz nekog iskosenog ugla, onda je bolje koristiti vecu blendu, tj. sto zatvoreniju da bi slika bila sto vise fokusirana i ostrija.

Tj. veci F broj je zatvorenija blenda...greska u kucanju... :D. Cela prica je bila ako snima iz nekog ugla da koristi veci F broj, tj zatvoreniju blendu, a ako snima direktno onda moze manji F broj, tj. otvoreniju blendu :D Sad se razumemo!

product fotografija = PC hardware fotografija, pogledacu u recniku :D
to je OK.

Bez obzira kako se zvalo, bilo kakav hardver za test se fotografishe bez senki, shto mekshe svetlo, shto ujednachenije svetlo, nema tu mesta za bilo kakve umetnichke slobode..

za umetnicku slobodu uvek ima mesta, ona tako i nastaje.
no za dosadnu PC hardware fotografiju za neke tamo testove, svakako da je bolje da je upeglano svetlo....uglavnom.
cak i nisu sve te stvari neke glupave ploce i kartice, ima tu i zvucnika i ostalih zezalica, gde i za te testove je moguce malo experimentsiati ukoliko se ima volje.

^ Shta prichash, igra svetlosti i senki u product fotografiji ? :)

ti si pricao o PRODUCT fotografiji, ocigledno si milsio na PC TEST fotografiju.

Poslednja izmena:
:D lepo...

Nazad
Vrh Dno