Šta je novo?

Kako da shareujem i da ogranicim ADSL?

Mookey

Slavan
Učlanjen(a)
25.04.2006
Poena
320
Ovo pitanje je verovatno vec bilo ali ja ne mogu nikako da ga pronadjem na ovom forumu,pa moram da pitam sledece.
Kako mogu da shareujem adsl na vise racunara tj.kako da spojim sa lokalnom mrezom na kojoj je oko 15 kompjutera,ali da dozvolim koriscenje samo odredjenim userima.I najvaznije pitanje kako da tim userima kojima dajem net ogranicim protok npr. svakom po 5-10kbps.
Unapred zahvalan na odgovorima!!!

mozes da dignes proksi na jednoj masini...ja koristim cc proxy samo sto mozes da podesis da prostup imaju po ip, mac adresi ili kombinovano...mozes da namestis koliko mogu da skinu dnevno ali nema ogranicenja brzine...ili win 2003 i isa server :)
pretpostavljam da neces da koristis mikrotik pa ga zato nisam ni spomenuo

Zaobidji CC proxy i svaku vrstu proxija samo ce ti zadavati glavobolje. Ja u mrezi koristio taj metod i nije radio najbolje. Prvo mora svako da u Internet Settingsima podesi da koristi proxi i ukuca adresu a ponekad cak i u programima koje koristi mora isto to da unese da bi imali izlaz na internet . Druga stvar je ta sto deo online igara nece raditi pod proxijem kao i deo programa koji traze direktan izlaz na net . U delu slucajeva tada pomaze Sock Cap program ali ko sto rekoh imaces samo glavobolje sa time .

Pod pretpotstavkom da zelis da ti racunar na kom se nalazi ADSL modem radi 24h onda primeni sledece korake .

Ako adsl modem prikljucujes na mreznu karticu trebace ti jos 1 mrezna a ako ides preko USB porta onda ti netreba dodatni mrezni adapter .

1. Sharuj internet koneciju (ICS).
Kod:
http://www.annoyances.org/exec/show/ics_xp
Primeni deo Setting Up the Host .
Kada ovo uradis racunar na kom se nalazi adsl modem ce dobiti adresu 192.168.0.1 . Ostale kliente u mrezi podesi da koriste IP adrese pocev od 192.168.0.2 pa do 192.168.0.14 (ili koliko ih vec ima) sa subnet maskom 255.255.255.0 , default gateway 192.168.0.1 i primary DNS 192.168.0.1.
sa ovim zavrsenim korakom cela mreza bi trebala da ima direktan pristup internetu . E sada je potrebno ograniciti pristup .

2. Instaliraj Bandwidth Controller Standard Edition
Kod:
http://bandwidthcontroller.com/download.html

Malo ce ti biti konfuzan u pocetku da pronadjes sve opcije ali radi svoj posao jako dobro. Iz ovog programa mozes definisati koje adrese mogu pristupati netu kao i brzinu kojom to mogu ciniti.

I to bi trebalo da bude to . Ako sam negde pogresio neko ce me ispraviti vec :)

Nisam licno probao ali mislim da sve moze da se sredi sa NetLimiter-om

Zasto ne probas sa PPPoE serverom. U njemu bi trebao da mozes da dodjaes user po zelji kao i bandwidth.

Zasto malo ne pogledate celu situaciju sa prakticne strane?
ADSL sa malim upload-om nece uopste biti dovoljan za izlaz 15 racunara "u svet". Sa druge strane, i da je link OK, mislim da bez dobrog rutera cela prica pada u vodu (ne moze vindojze da rutira kako treba). Za par racunara moze i to sto predlazete, ali za 15 racunara tesko. Kada bi npr. svi racunari u isto vreme poslali neki paket ka nekom serveru, mislim da bi prosla vecnost.
Poz!

Pentium I sa dve mrežne karte (20-30e) i na njemu instaliran Mikrotik. Lično proverio u praksi, radi kao sat u mreži sa 18 kompjutera.

Poslednja izmena:
Pentium I sa dve mrežne karte (20-30e) i na njemu instaliran Mikrotik. Lično proverio u praksi, radi kao sat u mreži sa 18 kompjutera.

a ako neces da ti to radi PC onda mozes da uzmes Mikrotik ruter model 150 u Netiks-u koji ce ti uraditi isto a velicine je 5-portnog svica. tacan naziv je Mikrotik RouterBoard 150 i ima 5 portova 10/100 Mb/s. na njemu je instaliran Mikrotik softver koji sve radnje radi pa i ogranicava brzine bez problema.

Vrh Dno