Šta je novo?

kako da provjerim!?

tihomir_pg_

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2006
Poena
319
kako da provjerim je li mi hdd u pio modu..il bilo koji drugi uredjaj?!

hdparm ? :d

Poslednja izmena:
Settings-->Control panel-->Administrative tools-->Computer management-->Device manager-->IDE ATA/ATAPI controllers-->klik klik

ok i dje to gledam..!?

evo slika u attach-u

Prilozi

• untitled.webp
    untitled.webp
    21.1 KB · Pregleda: 59
Settings-->Control panel-->Administrative tools-->Computer management-->Device manager-->IDE ATA/ATAPI controllers-->klik klik

Zatim kliknes na Primary IDE Channel (Secondary IDE Channel) desni klik i properties, zatim na Advanced Settings i u polju Current transfer Mode vidis sta ti pise. Gledas Device 0 ili Device 1 u zavisnosti da li je master ili slave uredjaj ...

Ufff...
Kod:
# hdparm -d /dev/hda
/dev/hda:
 using_dma    =  1 (on)
A posle kažu da je Linux komplikovan. ,)

ja se ne umijem snac 🙁
kao da sam od juce na kompu... 🙁
..
aj ako neko mozhe screen shoot neki.. 🙁 🙁

ja se ne umijem snac 🙁
kao da sam od juce na kompu... 🙁
..
aj ako neko mozhe screen shoot neki.. 🙁 🙁
Uradiš desni klik na ikonicu "My Computer" i izabereš poslednju opciju iz liste, tj "Properties". Zatim klikneš na jezičak "Hardware", pa na dugme "Device Manager" koje se nalazi u sredini. Kada ti se otvori novi prozor u listi pronađi "IDE ATA/ATAPI controllers" i klikni na onaj mali plusić pored - otvoriće ti se podgrana sa nekoliko opcija. Izaberi primarni ili sekundarni IDE kanal, u zavisnosti od toga na kom se kanalu nalazi problematični uređaj, pa u novootvorenom prozoru idi na jezičak "Advanced Settings". Tu ćeš naći "Transfer mode" za jedan i drugi uređaj.

E sad... ovo ti je klasika za IDE uređaje i to pod Win2k. Za Vistu sam tek čuo, a pošto se sa Windows-om ne družim već godinama, ne bih znao da ti kažem kako stvari stoje sa SATA uređajima i kanalima.

Ovde kod mene hdparm i sq-utils završavaju sve poslove. :smoke:

A sta je bolje?
Pio Mode ili DMA?

evo sta ja imam u ata/atapi...

Prilozi

• untitled.webp
    untitled.webp
    29.1 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno