Šta je novo?

Kako da proverim da li na laptopu mogu da instaliram windows 7?

Dinastija

Poznat
Učlanjen(a)
14.11.2021
Poena
30
Imam laptop:

Intel(R) Celeron(R) CPU N2840 @ 2.16GHz 2.16 GHz, 4,00 GB (3,89 GB upotrebljivo)

Na njemu je sad Windows 10, međutim imam utisak, zbog silnih ažuriranja i novih opcija, da je polako sve postalo sporo. Stavio bih Windows 7. Ali ne znam, ta ako zafale neki drajveri i slično !? Do pre nekoliko dana ovde je bio instaliran Linux Mint 19.2 i sve je bilo savršeno, ali sam se ipak odlučio za windows, mislio sam da će biti bolje itd...zbog nekih programa.

Dakle pitanje, ima li neki program koji može da proveri da li windows 7 može na ovaj laptop?

Odeš na sajt proizvođača tog laptopa pronađeš svoj i vidiš u odeljku podrška i drajveri da li podržava i ima drajvere za win7.

Odeš na sajt proizvođača tog laptopa pronađeš svoj i vidiš u odeljku podrška i drajveri da li podržava i ima drajvere za win7.
Na sajtu proizvođača može da se nalazi, ali i ne mora. Kada je objavljen Windows 8 (i kasnije) mnogi proizvođači laptopova nisu objavljivali podršku za Windows 7. Snalazio sam se tako što sam odlazio na sajt proizvođača konkretnog čipa ili kontrolera ili tražio kod konkurencije. Karikiram; dešavalo mi se da ne nađem podršku na sajtu HP-a, ali za sličan laptop nađem podršku na sajtu sa podrškom za Lenovo. Samo je to mač sa dve oštrice.

@Dinastija : neko ubrzanje tog računara bi moglo da se uradi zamenom hdd-a za ssd. Skoro sam to radio na sličnom laptopu sa sličnim (Celeron) procesorom. Napredak postoji, ali je toliko mali, da je ulaganje jedva isplativo.

Današnji windows 10 u kombinaciji sa tim procesorom i hdd diskom je takav kakav si iskusio...
Nešto bolje iskustvo dobićeš ako instaliraš windows 7 ili win 10 ltsb iz 2015 godine (u oba slučaja obavezno isključi windows update odmah posle instalacije).
I dalje je to skroz slab hardver ali osetićeš razliku na bolje, radio sam to na više sličnih mašina.
Ako budeš ubacivao SSD tad možeš razmisliti i o ChromeOS. On izvlači najviše iz takvih mašina.

Win 7 sasvim sasvim korektno radi na takvoj mašini.
Win 10 LTSC Optima mod, takođe.

probaj sa windows 10 home iz ranijeg perioda "1703" npr i zabrani update.............radiće solidno

Imam problem. Instalirao sam win7 i koristio alat https://sdi-tool.org/

Sve radi osim grafike, grafika je užas. Testirao sam performanse i dobio ocenu 1 i za kancelariju i za 3d i za igrice, nece ni skrinsejver da se pokrene, nesto kaze 3direct x fail..

Vrh Dno