Šta je novo?

kako da proradi vpn

veljco

Slavan
Učlanjen(a)
20.02.2005
Poena
309
Potreban mi je savet.

Ja sam na sbb sa ip 89..... a ujak je u svajcarskoj sa adresom 192...... da li je uopste moguce da se vpn- om nakacim na njegov komp?

192.168.x.x su privatne adrese a ne javne, na njih nećeš moći da uradiš vpn.Tvoj ujak mora da dobije javnu adresu od svog provajdera da bi ti uopšte mogao da uspostaviš VPN konekciju sa njegovim računarom.

pa znam da su privatne...ne buni me to samo ne verujem da ce dobiti javnu adresu, jer mu je i dhcp i dns na 192.168......iza nat-a je ocigledno. Postoji li resenje?

On nekako mora da izlazi na internet, znači mora da ima javnu ip adresu.Jedini problem može da bude da ruter ne podržava vpn.
Dobro, baš i ne mora da ima javnu IP ako 1000 njih izlazi na net preko iste IP adrese (madnet anyone?)

Poslednja izmena:
Neka ujak pita svog provajdera da li mogu da mu puste VPN-Passthrough ili josh bolje da ga stave na javnu IP adresu. Nisam siguran da li bi radio softverski firewall sa passthrough opcijom, ali ako to mogu da mu omoguce vredi probati. Sa javnom IP bi naravno sigurno radilo.

Ako tvoj ujak ima pristup podešavanjima routera, preko koga se kači na internet, problem se može rešiti prosleđivanjem portova.

Neka zamoli provajdera da uradi sledeće mada postoji verovatnoća da su svi portovi otvoreni:
PPTP uses IP protocol 47, designed for "General Routing Encapsulation" or GRE packets. A common mistake in configuring firewalls for use with PPTP is to open PPTP port 1723 (allowing connections to be established) but forget to forward GRE protocol type 47 (denying port data from passing through the tunnel). Some operating systems include "PPTP ping" utilities (pptpsrv and pptpclnt in Windows 2000) that verify both PPTP ports are opened.

Onda ti podigni VPN server kod tebe a on neka bude klijent. Kada se uspostavi tunel obojica ćete moći da razmenjujete podatke. A možeš da probaš i hamachi što ti je još jednostavnije.

Nazad
Vrh Dno