Šta je novo?

Kako da promenim nacin restart/reboot-a ?

Axel

Čuven
Učlanjen(a)
26.09.2002
Poena
660
Ima li neko ideju.. Sastavio sam novu konfiguraciju i sve je ok, medjutim restart/reboot mi funkcionise na cudan nacin.

1. Kad normalno iz widowsa manuelno odem na restart, PC normalno krene sa procedurom, medjutim umesto da se standardno restartuje, PC se na kraju ugasi i posle 2sec sam upali.
  2. Kad pritisnem hardversko dugme (na kucistu), za restart, PC se ugasi, pa za 2sec ponovo upali.
  3. Kad u biosu nesto promenim i odem 'save and exit' pc se ugasi pa upali za 2sec.
  4. Kad palim PC on se upali, medjutim ugasi na sekuntu-dve i nakon toga normalno nastavi.

Da ne nabrajam dalje, sustina je RESTART u svakom slucaju funkcionise tako sto se PC na kraju ugasi, pa se upali za 2-3 sekunde.

• Da li je tako napravljena ova ploca rev.4.0 ili postoji neka opcija u BIOS-u?

Ploca je GA-990FXA-UD3 (rev. 4.0), napajanje SF-650P14XE 80+GOLD.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    414.2 KB · Pregleda: 106
  • 6.jpg
    6.jpg
    477.3 KB · Pregleda: 93
  • 5.jpg
    5.jpg
    455 KB · Pregleda: 85
  • 3.jpg
    3.jpg
    535.5 KB · Pregleda: 84
Stavke 1, 2 i 3
Kako inače da se restartuje pc, svugde se pc restartuje (ponaša prilikom restarta) na taj način.
Dakle system obavi svoje, zada komandu matičnoj, ugasi se kompjuter i nakon kratke zadrške se startuje.
Da li ja nisam možda razumeo nešto ili si ti imao nešto drugo na umu dok si opisivao situaciju?
Stavka 4
Pokrene se matična pa se ugasi pa ponovo startuje i dalje sve ok?
Ovo je već neuobičajeno.

Kad kažem ugasi pri restartu, mislim potpuno se ugasi, znači kao da sam izvukao iz struje, a nakon 2sec se sam upali.
Kad kažeš da se svaki pc tako restartuje, ja iskreno nisam video do sada da neki funkcioniše na taj način :-/

Uobičajeno je da indikatorske lampice na kućištu ostanu upaljene, startuje matična, prikazuje se njen logo (ili POST screen, zavisi šta je namešteno od toga dvoga) i dalje nastavlja svojim tokom.
A stavka 4, kako se tačno manifestuje, ovo što sam napisao u mom prvom komentaru?

Njemu je ocito duza zadrska prilikom restarta. Meni to smrdi na BIOS. Je li izasao noviji BIOS za tu plocu od onog koji imas?

@poolmaker: Pritisnem power na kucistu, pc se upali na sec, ugasi potpuno na 2 sec i krene sa boot normalno.

@mmsandi: Za ovu poslednju reviziju ploce koja je i najnovija, postoji noviji bios koji samo ispravlja nesto za RAID, i njega sam probao - isto se ponasa.

Mene ne brine pri paljenju, na netu sam nalazio da je to za pojedine ploce uobicajeno.
Medjutim cudno mi je za bilo koju vrstu restart-a da se pc potpuno ugasi, pa za sec dve ponovo sam pokrene.

Uvek kada se ugasi potpuno pri nekom restartu, pa upali, cuje se sa maticne 'klik', i sve mi se cini da ovako treba, medjutim nije mi jasno zasto i da li je to moguce promeniti.

Resetuj sve u biosu na optimized defaults i vidi da li se i posle toga ponaša isto.

Ako ne pomogne probaj ovo.

Oh well then. If it helps anyone else, Gigabyte responded with:
"That “on off loop” you had mentioned is normal. System is unable to boot up normally, watch dog will be activated when AM3r2 CPU set disable and CPU ratio is set manually." I'm assuming "CPU set disable" means disabling "Core Performance Boost."

The problem occurs when the cpu multiplier is set manually and the "Core Performance Boost" is disabled.
If the multiplier is set manually and the "Core Performance Boost" is enabled, the system boots normally.
If the multiplier is set to "auto" and the "Core Performance Boost" is disabled, the system boots normally.

@poolmaker, imam garanciju, čak cu mozda da zovem i uvoznika, tj njihov servis da vidim imaju li ikakva iskustva sa tim.

@flayer moje prvo paljenje sa novom pločom je isto bilo ovako, znači ništa nisam promenio. Ugasio/upalio core boost, isto.

Baš me čudi da niko nema slična iskustva, revizija ploče je najnovija, jedino kad bi našao nekog sa istom pločom, pa da uporedimo.

Axel ovo što sam citirao je baš vezano za tvoju plojku.
Ploča ne mora da ima najbolja setovanja za procesor, memoriju itd... out of box.
To što čuješ klik nije normalno zato što tome prethodi "system is unable to boot up normally".
Meni to smrdi na resetovanje sistemskih vrednosti na defaults prilikom paljenja, gašenja ili restartovanja računara.
Ne tvrdim da tvoj sistem pati od gore citirane boljke ali mislim da na kraju prolazi kroz istu fazu.
Delim mmsandijevo mišljenje da je neko podešavanje u biosu najverovatniji krivac.
Žao mi je što ne mogu više da ti pomognem.

OK Flyer, thx. Moguće za boot, probaću razne kombinacije pa javljam.
Međutim to ne objašnjava gašenje kada recimo restart iz win-a. :-/

Ma to je Gigashit, to je normalno da nesto ne radi kako treba, inace ne bi bila cetvrta revizija ploce. ;)

Opcija 'Unlock CPU'. Iz nekog razloga je uvek bila na 'Enabled', gasio/palio sam jedno po jedno i nakon gašenja te opcije sve radi uobičajeno i normalno. Nadam se do daljnjeg.
Hvala svima na pomoći! :beer::thumbup:

Vrh Dno