Šta je novo?

Kako da ponovo postavim phpBB forum?!

• Začetnik teme Začetnik teme outlaw
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

outlaw

Uzvišen
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poena
2,525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 7 5700X w/ AMD Wraith Prism LED RGB Cooler
Matična ploča
MSI™ B450 Tomahawk Max
RAM
32GB DDR4 3200MHz Kingston™ Fury Beast RGB KF432C16BB12AK2/32
GPU
Gigabyte GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G
Storage
ADATA XPG SX8200 Pro NVMe SSD 512GB M.2 2280 PCIe & WD Red Plus WD40EFPX 4TB CMR
Zvuk
Creative Sound Blaster Z
PSU
BeQuiet Pure Power 12M 750W ATX 3.0
Kućište
NZXT H5 Flow w/ 4x Arctic P12 PWM PST A-RGB 0dB & 2x Arctic P14 PWM PST A-RGB 0dB circus
Monitor
Samsung SyncMaster 2443BW 24" 1920x1200
Miš & tastatura
Logitech G502 Hero & Logitech K740 Illuminated Keyboard
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S26 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch6 Classic 43mm
GoPro HERO12 Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam backup foruma na hardu. Kako da povratim bazu?

P.S. Još jedan problem: na drugom forumu su mi obrisana dva fajla, index.php i viewtopic.php. Da li i tu moram da ponovo instaliram forum pa da ubacim backup baze ili postoji drugo rešenje?

Poslednja izmena:
Sve fajlove mozes da kopiras rucno... znaci cak i brisanje celog sadrzaja /forum direktorijuma i ponovno kopiranje.

Backup baze vracas iz foruma - admin panel ili preko phpmyadmin paketa. U prvom slucaju moras da instaliras forum ponovo, u drugom mozes samo da vrnes bazu i da kopiras fajlove.

pa samo vrati te fajlove sto ti fale.
Bazu kako si izgubio ako ti je /forum dir ostao citav nije mi jasno? Anyways, ako imas .SQL ili .GZ bekap na hardu, probaj da ga nakacis preko admin panela - Restore database... mada ako ti je velika baza bolje idi sa phpmyadmin-om kako rece milanbb.

Moze li mi neko objasniti kako se upgraduje phpBB forum? Konkretno, drzim phpBB 2.0.7 a posto je "hakerisanje" uzelo maha ovih dana, kako da upgradujem na 2.0.11 (poslednju verziju). Posetio sam phpbb.com ali nekako se nisam snasao.
Hvala unapred.

Pazi, ja sam koristio 2.0.8 (odrzavao sam outlawu forum 🙂 posto je ceo folder forum bio izbrisan, ftp klijentom sam se zaakacio na prostor prezentacije, napravio dir forum i u njega kopirao ceo nov program koji skines sa phpBB sajta. To bi bila verzija 2.0.11 zatim odes do internet browsera (ne gasi ftp klijent trebace ti) i udjes u folder forum. Pokrece se stranica install.php u koju moras da ubacis sve relevantne podatke tipa ime baze & ostalo. Kliknes na ikonu install i to je to. On zavrsi i prebaci te u admin index i kaze ti da obrises dir install i contrib (ili tako nesto) iz dira forum. Ti ftp klijentom to obrises et voila! Zavrsio si.
E sad, to bi trebalo da radi u praksi. Medjutim, ukoliko pocne nesto da zeza probaj da otvoris fajl update_to_2011.php iz install dira. Mozda to profunkcionise. Jos uvek gledam da vidim zasto je to drugacije...
Poz, A.

Love Hunter je napisao(la):
pa samo vrati te fajlove sto ti fale.
Bazu kako si izgubio ako ti je /forum dir ostao citav nije mi jasno? Anyways, ako imas .SQL ili .GZ bekap na hardu, probaj da ga nakacis preko admin panela - Restore database... mada ako ti je velika baza bolje idi sa phpmyadmin-om kako rece milanbb.

Nene, u drugom slučaju nisam izgubio bazu, samo ta dva fajla, tako da ću da ih iskopiram naknadno. U prvom slučaju mi je baza oko 30Mb, ali nije problem, prevućiću je sa posla...

Ponovo problem: poslao sam bekap baze preko stranice u Admin panelu, na kojoj je pisao da će ceo proces možda dugo trajati i da ne zatvaram stranicu. Na kraju me je obavestio da je proces gotov, ali nisam dobio ništa od starog foruma! Sve je isto kao i ranije! Ima li to veze što je bekap baze iz verzije 2.0.8 a novopostavljeni forum 2.0.11.?!

proveri config.php sta koristi, odnosno koju bazu i koji prefix tabele.

djpaan je napisao(la):
Pazi, ja sam koristio 2.0.8 (odrzavao sam outlawu forum 🙂 posto je ceo folder forum bio izbrisan, ftp klijentom sam se zaakacio na prostor prezentacije, napravio dir forum i u njega kopirao ceo nov program koji skines sa phpBB sajta. To bi bila verzija 2.0.11 zatim odes do internet browsera (ne gasi ftp klijent trebace ti) i udjes u folder forum. Pokrece se stranica install.php u koju moras da ubacis sve relevantne podatke tipa ime baze & ostalo. Kliknes na ikonu install i to je to. On zavrsi i prebaci te u admin index i kaze ti da obrises dir install i contrib (ili tako nesto) iz dira forum. Ti ftp klijentom to obrises et voila! Zavrsio si.
E sad, to bi trebalo da radi u praksi. Medjutim, ukoliko pocne nesto da zeza probaj da otvoris fajl update_to_2011.php iz install dira. Mozda to profunkcionise. Jos uvek gledam da vidim zasto je to drugacije...
Poz, A.

Hvala na savetima, ali...evo sta kaze uputstvo:

7. Upgrade from previous stable (released) versions of phpBB 2

If you are currently using a stable release of phpBB 2 updating to this version is straightforward. You would have downloaded one of three packages and your choice determines what you need to do. Please Note: That before upgrading we heavily recommend you do a full backup of your database and existing phpBB2 source files! If you are unsure how to achieve this please ask your hosting provider for advice.

MySQL Users Please Note: Changes introduced in 2.0.4 may increase the size of your database, more specifically the search_wordmatch table. There are other changes in that release which are designed to reduce the database size. However these additional changes may not apply to all types of forum (particularly non-English boards). While any increases will be relatively small compared to the overall database size it may be an issue for some users. In particular users on hosting plans which limit database size and where the database is near that limit.
7.i. Full package

If you have downloaded the full package you should follow the same general upgrade path as for "Upgrade from previous Release Candidate versions of phpBB 2". The exception to this being the need to switch or update styles. In addition there is generally little need to visit the admin panel (though it is adviseable).
7.ii. Changed files only

This package contains a number of archives, each contains the files changed from a given release to 2.0.11. You should select the appropriate archive for your current version, e.g. if you currently have 2.0.10 you should select the phpBB-2.0.10_to_2.0.11.zip/tar.gz file.

The directory structure has been preserved enabling you (if you wish) to simply upload the contents of the archive to the appropriate location on your server, i.e. simply overwrite the existing files with the new versions. Do not forget that if you have installed any Mods these files will overwrite the originals possibly destroying them in the process. You will need to re-add Mods to any affected file before uploading.

As for the other upgrade procedures you should run install/update_to_210.php after you have finished updating the files. This will update your database schema and data (if appropriate) and increment the version number.
7.iii. Patch file

The patch file is probably the best solution for those with many Mods or other changes who do not want to re-add them back to all the changed files. To use this you will need command line access to a standard UNIX type patch application.

A number of patch files are provided to allow you to upgrade from previous stable releases. Select the correct patch, e.g. if your current version is 2.0.10 you need the phpBB-2.0.10_to_2.0.11.patch. Place the correct patch in the parent directory containing the phpBB 2 core files (i.e. index.php, viewforum.php, etc.). With this done you should run the following command: patch -cl -d [PHPBB DIRECTORY] -p1 < [PATCH NAME] (where PHPBB DIRECTORY is the directory name your phpBB Installation resides in, for example phpBB2, and where PATCH NAME is the relevant filename of the selected patch file). This should complete quickly, hopefully without any HUNK FAILED comments.

If you do get failures you should look at using the Changed files only package to replace the files which failed to patch, please note that you will need to manually re-add any Mods to these particular files. Alternatively if you know how you can examine the .rej files to determine what failed where and make manual adjustments to the relevant source.

You should of course delete the patch file (or files) after use. As for the other upgrade procedures you should run install/update_to_210.php after you have finished updating the files. This will update your database schema and data (if appropriate) and increment the version number.
7.iv. All package types

If you have non-English language packs installed you may want to see if a new version has been made available. A number of missing strings have been added which, though not essential, may be beneficial to users. Please note that at this time not all language packs have been updated so you should be prepared to periodically check for updates.

E sad, zakomplikovase ga ama bas...
Izgleda da bilo koji nacin od ova 3 upgrade-a dovodi do toga da se mod-ovi pogube i ko zna kakve jos probleme. Posto nemam iskustva sa upgrade-om, molim da neko napise sta je najbezbolnije.

Hvala i pozdrav !

modovi se uvek izgube i nazalost moraju da se urade ponovo, jedini nacin da se to ne desi je repair iz kozole - koji mozes odmah da zaboravis jer nemas pristup, a verujem ni znanje da to uradis 🙁

najjednostavniji upgrade (pesaka 100%) ako je baza ostala nedirnuta je sledeci:

- obrises sve fajlove iz /forum direktorijuma OSIM config.php, uploadujes fajlove iz COMPLETE arhive 2.0.11 - pazis da ne obrises stari config.php, pokrenes www.url.com/forum/upgrade_to_2011.php, pobrises install i contrib direktorijume na serveru. Na kraju sve modove i ostalo uradis ponovo.

postoje mogucnosti da ti modovi ostanu, pod uslovom da su menjani samo skriptovi koji ne sadrze mod - ali je to toliko brljanja po fajlovima da je jednostavnije i sigurnije uraditi sve od nule pa uraditi modove ponovo - sto je i sigurnije jer i mod moze biti rupa.

Hvala Milanbb

eto ja te ne razumem 🙂... kako mislis 'ni traga od novog foruma' ? lepo pise 2.0.11 ? jel treba da ti vrati stari forum ? da li si prefix tabela ostavio isti kao i kod 2.0.7 ?....

garant nisi re-editovao config.php da mu kazes koji prefix da koristi!

Upravo tako. Nisam reeditovao config.php i ne znam kako to da uradim. Citao sam postove, ali mi i dalje nije jasno. Odakle da skinem phpmyadmin i kako da editujem.

I da ne zaboravim da kazem. Restorovao sam bazu, cekao oko sat vremena i na kraju mi izlazi poruka "no file was uploaded". Kako sad pa to.

Poslednja izmena:
Mislim da je pomalo neozbiljno od tebe da radis restore baze i foruma a da ne znas neke osnovne stvari oko toga... ali ajde 😉

Kod:
<?php

//
// phpBB 2.x auto-generated config file
// Do not change anything in this file!
//

$dbms = "mysql";

$dbhost = "mysql.neki_host.net";
$dbname = "ime_baze";
$dbuser = "korisnik_baze";
$dbpasswd = "password";

$table_prefix = "phpbb_";

define('PHPBB_INSTALLED', true);

?>

ovako treba da ti izgleda config.php u /forum (ili phpbb2) direktorijumu, njega editujes tako sto se ftp konektujes na server, svuces fajl i editujes ga (to je ipak samo txt fajl sa ekstenzijom php) - i na kraju ga vratis na server.

www.phpmyadmin.net ti je url za phpmyadmin 😉.... tamo imas detaljno upuststvo za instaliranje i podesavanje... phpmyadmin ti sluzi za IZMENE NA BAZI a ne na fajlovima foruma...

Evo sta meni pise

---
<?php

$dbms = 'mysql4';

$dbhost = 'localhost';
$dbname = 'nixylive_phpbb1';
$dbuser = 'nixylive_phpbb1';
$dbpasswd = 'password';

$table_prefix = 'phpbb_';

?>
---

Samo da naglasim da mi je na originalnoj bazi user name paranom, a ne nixylive. Mislim da je tu doslo do problema. Sta mislis. Promenio sam user name, ali nista ne radi. Umesto mysql.paranomia.net stoji localhost. Jel moze tako.

Poslednja izmena:
Huh, koliko vidim ti si vratio forum i on radi. E sada, potrebno je da pogledas u .sql fajl iz backupa baze i da vidis koji su ti prefiksi za tabele i to da promenis u config.php, na kraju samo uradi restore, da li preko foruma ili preko phpmyadmina.

i pozuri cekaju te ljudi tamo na forumu 😉

Poslednja izmena:
Problem je sledeci. Na starom hostu mi je user name bio parnom, a sada je nixylive i kad instaliram forum on u mysql upise nixylive, a meni treba paranom. Mislim da je ovde problem. Ako nije onda ne znam ni ja vise, mlatim se vec mesec dana oko ovoga, a mozda ima samo neki bug. Restorovao sam bazu jedno 5 puta (20 mb). Mozda je problem sto je restorujem preko sajta pa admin panel. Mozda bi trebalo iz control panela pa phpMyAdmin. Zamislite da tako unedogled postavljate po 20 mb i za to treba oko 40 minuta. Gubljenje vremena. A kad recimo u config.php promenim ime baze sa nixylive na paranom onda se ne ucitava forum. Sta da radim.

Jos nesto. Forum radi, ali samo ona instalirana verzija. Dakle kad restorujem bazu, ona se ustvari i ne restoruje.

Poslednja izmena:
Probaj ovde da upises ime domena gde je MySQL server: $dbhost = 'localhost';
Ovo je kljucno, mora da ti bude isti table prefix od starog foruma. Npr. ako ti je stari upisan u bazu pod prefixom forum_ a novi phpBB si instalirao na novi server koji ima default: $table_prefix = 'phpbb_'; onda samo u config.php promeni ovo na forum_ koji sam ja iskorisio kao primer starog foruma..

<?php

$dbms = 'mysql';

$dbhost = 'localhost';
$dbname = 'nixylive_phpb1';
$dbuser = 'nixylive_phpb1';
$dbpasswd = 'xxxxxxxxx';

?>

a ovo je stari config

<?php

$dbms = 'mysql4';

$dbhost = 'localhost';
$dbname = 'paranom_xmb2';
$dbuser = 'paranom_xmb2';
$dbpasswd = 'xxx';

?>

Evo ovo pise. Sta ovde konkretno da prepravim. Mozda bih se i sam snaso, ali da li sam pravilno postavio znacu tek posto postavim 20 mb, pa reko bolje da mi ti ispravis posto si vec radio. Problem je sto se razlikuju baze.

Hvala.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno