Šta je novo?

Kako da pocnem sa programiranjem?

nDiablo

Slavan
Učlanjen(a)
06.12.2005
Poena
309
Imam par pitanja :Kako da pocnem sa programiranjem,sta mi je potrebno od literatura,programa idr?I da li je moguce da se uopste nesto nauci preko tih literatura?Naglasavam da sam imao iskustva sa programom Visual Basic koji je najlaksi za te "male programcice",i krs je od programa!
Nabavio sam pr. Bloodshed Dev-C++ 4.9.9.2 i koja mi literatura treba za ovaj pr.?
Hvala
Pozzz :wave: :)

Kao prvo VB uopšte nije krš i možeš da napraviš izuzetno moćne aplikacije s njim samo treba znati kako. Ne možeš ga koristiti za programiranje drajvera itd. al za sve ostalo je odličan. Sad ti reci šta to nisi mogao da napraviš u VB-u, a misliš da bi mogao da napraviš u C#.
Što se tiče programiranja, prvo i najosnovnije ti je da savladaš C.
Moja preporuka ti je Richijeva knjiga za C.
Google mi je dao ovo:
http://pelusa.fis.cinvestav.mx/LaSumA/LaSumA2_archivos/Supercomputo/The_C_Programming_Language.pdf
Savladaj dobro C, posle pređi na c++ pa c#.
Iz ebook-ova može strašno mnogo da se nauči. Samo treba čitati prave knjige.

edit:

Ja koristim VS 2003. Koristio sam Dev-C++ ali mi se ovaj prvi malo više svideo.
Navika valjda, nemam pojma.
Inače Dev-C++ ti je odličan, a uz to i besplatan.
Koristi njega i nećeš imati problema.
Naravno pričamo za C.
pOz

Poslednja izmena:
Slazem se sa Pharos-om 99%. Onaj 1% se odnosi na prelazak sa C++ na C# koji mislim da treba izostaviti. Ako naucis dobro C, pa isto tako dobro naucis i C++, i ako nadjes ozbiljan posao u ozbiljnoj firmi (kao recimo ja :)), nece ti pasti na pamet da ucis C# ili Javu.

Da naravno.
Svako ima neko svoje iskustvo.
Ali ja sam čuo od likova koji se baš baš bave C# da postoje stvari u C# koje se mnogo brže i lakše nego u C++-u. Takođe su mi ti isti ljudi rekli da je najbolje naučiti C++ pa onda preći na C# jer onda najbolje sagledaš koje su mane C++-a, a preko C++-a najbolje ćeš savladati objektno programiranje. Dok ima ljudi po raznoraznim forumima koji tvrde da je posle učenja C-a najbolje preskočiti C++ i odmah krenuti na učenje C#.
Sad sve zavisi kako će se čovek snaći i na šta će ga muka naterati.
Ima poslodavaca koji isključivo traže da im se programira u C++, neki traže da im se isključivo programira u C# dok recimo taj isti posao najbrže možeš odraditi u VB-u, al eto jedan forsira jedan jezik, drugi drugi.

Posle ovog i ovakvog pitanja savetujem da ne pocinjes sa programiranjem. Bolje vidi neku drustvenu nauku, sebe radi, ustedeces puno vremena koje bi inace potrosio na ono sto ti ne stoji.

Poslednja izmena:
Freelancer je napisao(la):
Posle ovog i ovakvog pitanja savetujem da ne pocinjes sa programiranjem. Bolje vidi neku drustvenu nauku, sebe radi, ustedeces puno vremena koje bi inace potrosio na ono sto ti ne stoji.

Eh, nemojte čoveku da ubijate volju. Ja sam nedavno počeo da učim C#, imam elementarno poznavanje C-a, kupio sam knjigu VisualC#.Net edicija Majstor izdavač Komjuter Biblioteka Čačak, nije loša knjiga http://www.kombib.co.yu/

Da covek ima volje, talenta i zelje, ne bi pitao ovakva pitanja. Isto kao da je pitao a kako da nauci engleski jezik? Pa brate, uzmes kopas sam, shvatis osnove, pre svega sta zelis, pa onda upises skolu, kupis neku knjigu... a za to vec mozemo da dajemo savete.
Sit sam likova na ovom forumu koji ocekuju da im se sazvakano znanje istovari u dubine njihovih mozgova bez njihove preterane angazovanosti.
Da ne bude da je flame, izlazim iz ove diskusije.

Mislim da nebi trebalo tako pricati, bez uvrede. Treba pomoci svakome kome je pomoc potrebna a lepo to zatrazi. Mozda covek vec ima neke ideje ali ipak zeli da poslusa savete ljudi koji imaju iskustva sa time. Meni je ovaj forum dosta pomogao, i u to ime se svima zahvaljujem, a mozda sam i ja nekada postavio glupo pitanje.
Posto sam jos uvek "mala" riba u programerskim vodama, dobro znam kako je komplikovano poceti. To je i najteze, bar ja tako mislim, a kasnije sve ide mnogo sigurnije i bojle.

Mislim, kao i mnogi drugi, da je pametno prvo poceti strukturnim programiranjem npr. Pascal ili C, pa onda preci na objektno. Ako neko planira ozbiljno da se bavi programiranjem nema razloga da zuri. Tako ce mnogo bolje razumeti sta se desava i kako program radi a i kasnije ce mnogo brze nauciti ostalo.

Poz.

Sa jedne strane razumem freelancera, zato shto nije tajna koje su dobre knjige, i to nisu od juche, vec su godinama dobre... ali opet, nekome ko do sada nije nishta chitao vezano za tu tematiku, verovatno treba "odsochna daska" u vidu pve literature...

Na svoju literaturu dodaj i "Thinking in ..." seriju knjiga Bruce Eckel-a, koju mozesh besplatno skinuti sa http://www.mindview.net/Books/

Inache, ne razumem da svi prichaju samo o jezicima.
Treba uchiti principe... Posle se jezici se lako uche.
Naravno, kad krecesh, uglavnom kreces sa imperativnim jezicima, i tu principe imperativnih jezika uchish najcesce na PASCALu ili Cu.
Posle nastavljash sa OO imperativnim jezicima tipa C++,C#,JAVA.
Kad savladash osnovne principe OOP uz bilo koji od ova tri jezika, ostala dva cesh savladati neuporedivo brze.
Posle ovoga mozesh da uchish python, moja preporuka.
Naravno, to je sve bilo u svetu imperativnih jezika...

Onda (kroz par godina), ako lepo zagrizes, mozesh da krenesh sa principima funkcionalnog programiranja.
Za pochetak preporuchljivo sa Haskell-om, retkim cisto Funkcionalnim jezikom, a posle imash SML, OCAML, Microsoft-ov F#...

Ovo ti je lista dovoljna za par godina uchenja...

Pre nego sto se prione na ucenje programiranja, prvo se izvezba malo skrolovanje misem, posto se na ovom podforumu ovakva ista diskusija pojavi cirka svake dve nedelje (i onda opet slusamo jednu te istu pricu i meni onda dodje da zatvorim podforum programiranje, posto od njega neke vajde i nema, ako cemo pravo).

|) zatvaraj ;)
Upravo ono sto je Jox rekao hteo sam ja, mozda me niste razumeli. Prvo osnove, procitas koji jezici postoje, sta je aktuelno, interesantno, onda uzmes pa vidis mozda tutorijal iz necega sto ti se dopalo i tako krene. Sam od sebe moras otkriti. A posle ucenje krene.
No, koliko vidim nDiabla ovo "jako" interesuje, sudeci po ucestvu u diskusiji... tako da sam u prvom postu bio prilicno u pravu.

pozdrav

Da vas na samom pocetku sve lijepo pozdravim
Ja se po prvi put nalazim na ovom forumu,a kako vidim ima tu osoba koje redovno posjecuju isti.
Ja sam inace da napomenem slucajem okolnosti poceo studirati informatiku,ne da me ne interesira,bas naprotiv,ali da budem iskren nisam nisam nikad ni pomislio da studiram bas info.
I sta se desava,kao i vecina ostali imao sam osnovno predznanje sto se tog podrucja tice,ali u medjuvremenu pocinje me jaki interesirati informatika i programski jezici.
No slijedeci problem,na vecini foruma se pominju c,c++,c#,java itd... ,a ja se upravo hrvem sa Ocaml-om.
Pa eto reko kad sam vec tu da postavim jedno pitanje:
"Dali neko od vas razumije taj jezik,i bili mi htio pomoci da ga i ja bolje razumijem".
Hvala unaprijed...

Vrh Dno