Šta je novo?

Kako da oporavim WIN?

pajam24

Čuven
Učlanjen(a)
09.08.2006
Poena
620
Imam jedno opusteno pitanje, nije neki problem ali me malo nervira pa bi voleo da ga resim.
Naime masina mi radi svaki dan 24h, tj ne gasim je uopste. Sluzi mi za skidanje i gledanje filmova, slusanje muzike, klasika! Sve radi OK. Ali recimo kad se probudim ujutru i sednem za masinu, odziv joj je prilicno sporiji! Kao da istrosi resurse! Znaci ukljucim recimo pesmu i hard disk ne pocne odmah da ucitava vec prodje jedno 10ak sekundi cak! Pa tek onda krene da cita.. Dok kad ga resetujem potpuno ga oporavi, nema cekanja, kolko god programa da radi odziv je momentalan. Nije meni problem da ga svako jutro resetujem, al bi voleo da znam dal je to normalno i dal ima nekog resenja mozda? Imam SP2 i masinu iz potpisa... HVALA!

Zato što kada ga restartuješ "isprazne" se RAMi. Onda je PC svežiji. 😉 Inače, iz mog iskustva, Windows dosta lošije puni i prazni RAM memoriju nego recimo Mac OS X...

U Power Schemes staviš Turn off hard disks : Never

To je vec stavljeno... Hvala

A sto se memorije tice znam da je XP shit sto se toga tice, valjda ce u Visti to da poprave!
Sta mislite da probam sa nekim programom za oporavljanje memorije.. Inace probao sam sa CachemanXP-om ali ne pomaze bas.

Meni je to bas cudo - ja racunar retko gasim i obicno ga spustam u hibernaciju. Nisam primetio da se usporava ili bilo sta slicno. Meni to vise lici da se neki power management aktivirao pa ugasio diskove - mozda da vidis podesavanja u BIOS-u. Ili da mozda ne pocinje da radi nesto u pozadini pa ga ti prekidas - defragmentacija, virus scan itd.?

Meni je to bas cudo - ja racunar retko gasim i obicno ga spustam u hibernaciju. Nisam primetio da se usporava ili bilo sta slicno. Meni to vise lici da se neki power management aktivirao pa ugasio diskove - mozda da vidis podesavanja u BIOS-u. Ili da mozda ne pocinje da radi nesto u pozadini pa ga ti prekidas - defragmentacija, virus scan itd.?

I meni je cudno zato sto ga ne opterecujem nesto specijalno.. Hard disk se ne gasi sto posto, na to bas uvek pazim.. I u XP-u je namesteno never a u biosu ne znam tacno mislim da i tu nije namesten. U svakom slucaju ne moze da ga ugasi zato sta postepeno skida sa neta non-stop, i ne radi nista intenzivno u pozadini sigurno sve je iskljuceno a i cuo bi ga..
Kad ujutru ukljucim media player recimo krene da ga ucitava pojavi se prozor i tu stane na jedno 10ak sek ni hdd ne cita i onda tek krene i pusti pesmu.. A kad je svez to radi naravno bez zastoja...

Koliko mu bude zauzece memorije ujutru kad ti se to desava? Mozda se neka aplikacija rasiri vise nego sto bi trebalo, posto je ipak upaljena dugo, npr. neki p2p program ili slicno.

@voodoo_nbgd: Da, verovatno i Linux bolje to radi. Nego, sigurno sam jedini member koji nikada nije koristio nijednu distribuciju Linuxa. 😛

Koliko mu bude zauzece memorije ujutru kad ti se to desava? Mozda se neka aplikacija rasiri vise nego sto bi trebalo, posto je ipak upaljena dugo, npr. neki p2p program ili slicno.

Hmm.. Sad kad si pomenuo, ukljucih cashemana XP i pokazuje kao 480mb free memorije, a peak je oko 800 bio, znaci nije do toga, ali zato pokazuje non stop zauzece procesora zakucano na 100 posto! WTF? Inace sa svim ukljucenim programima koje koristim kad tek upalim komp zauzecee je oko 30-40 posto! Znaci to je! XP DAMN U!!!!😡

Pogledaj koji od procesa ti zakuca procesor na 100%, pa se lepo razračunaj sa njim!

I jesi li identifikovao "zlikovca"?

Moguce je da ti antivirus radi full scan ujutru kao sheduled task..Ako nije to mozda si zakacio neki virus..to obavezno proveri. A XP ne upravlja lose memorijom, ne znam odakle ti to.

I jesi li identifikovao "zlikovca"?

Nisam!:S: Sad cete da mi se smejete ali ne znam kako, odnosno ne znam cime da pogledam koji program kolko zauzima cpu.. U cashmanu se vidi samo koji program kolko rama uzme. Mala pomoc?🙂

e da zaboravih: od programa koristim u isto vreme AVG, OPERU, EMULE, WINPATROL I NETLIMITER..

Poslednja izmena:
Koristi Windows Task Manager. Kada ga startuješ klikni View> Select Columns i štikliraj CPU Usage.

evo ti hint 😀
klikni na "cpu" da bi ih sortirao kako treba

Prilozi

• New Bitmap Image.webp
    New Bitmap Image.webp
    39.1 KB · Pregleda: 69
Auuuuuuuuu SUNCE LI MU NJEGOVO!:S: Znaci gledam ovo i ne verujem! Krivac je Opera! Zauzima konstantno 90+ cpu usage i oko 110mb mem, znaci strasno!😡
Zbog nje mi se usporava sistem ocigledno..
E sad mi nije jasno sto odmah na pocetku ne zauzme tolko nego tek posle 10ak, 15 sati?
Sta da joj radim ima li pomoci jel to bug? Opera je 9.01.
HVALA VAM STO STE ME PROSVETLILI🙂

to nije nista novo, ja te probleme imam i sa operom 8.5x i 9.0x, jednostavno izbaguje se nekad, i to primetio sam najcesce kad otvoris puno strana sa flash sadrzajima.
medjutim meni je ukljucen hyperthreading, pa mi ne zauzme 90+, vec je ogranicena na 50%, pa mi i ne smeta toliko, teram je na silu dok se ne zabode potpuno ,) :smoke:

Poslednja izmena:
Mozda Opera ima problema sa SP2. Ja imam istu verziju Opere i SP1 i do sad mi nije pravila probleme.

to nije nista novo, ja te probleme imam i sa operom 8.5x i 9.0x, jednostavno izbaguje se nekad, i to primetio sam najcesce kad otvoris puno strana sa flash sadrzajima.
medjutim meni je ukljucen hyperthreading, pa mi ne zauzme 90+, vec je ogranicena na 50%, pa mi i ne smeta toliko, teram je na silu dok se ne zabode potpuno ,) :smoke:

Bice da je to! Posto su mi uvek jedno 15ak stranica koje pratim otvorene ukljucujuci i bench😀 , pa se verovatno zbog toga izbaguje tako, skinuo sam i ovu najnoviju isti slucaj! Nego sapni ti meni sta je to hyperthreading, kako da ga ukljucim i ja, to bi mi znacilo..

@pajam24
Koliko imas ti RAM-a?

@pajam24
Pa pitam, poredim sa mnogm. Imam isto tako 1g rama pa sam gledao. Meni je 78kb bilo zauzece opere.Nego ja nikad ne ostavljam komp preko noci. Ostaje dugo upaljen, ali to je sve. Nije mi se desilo da mi se tako ukoci komp.
Stvarno interesantna situacija.
Ne mogu da se setim kako se bese zove program za optimizaciju radne memorije, cini mi se da je sistem mechatnic. Nisam siguran.

@pajam24
Pa pitam, poredim sa mnogm. Imam isto tako 1g rama pa sam gledao. Meni je 78kb bilo zauzece opere.Nego ja nikad ne ostavljam komp preko noci. Ostaje dugo upaljen, ali to je sve. Nije mi se desilo da mi se tako ukoci komp.
Stvarno interesantna situacija.
Ne mogu da se setim kako se bese zove program za optimizaciju radne memorije, cini mi se da je sistem mechatnic. Nisam siguran.

Jeste system mechanic se zove program i imam ga na hdd nego ga nikad nisam instalirao, ma ce da bude instaliran sad!🙂 Cekaj ti se salis za 78kb pa to je nemoguce! Meni cim se upali opera se rasiri na 100+mb ram, kazem opet verovatno zbog svih otvorenih stranica..
I zauzece joj je 30posto a kasnije se zakuca na cpu zauzece 100posto i nemoze nista da se radi..
Nego taj hyperthreading koji ogranici cpu usage sta je to? Ako neko moze da mi objasni?

@pajam24
IZVINI, 78mb. ali mi je usage jako mali.

Cini mi se da mozila nema takvih problema
ima 😀 😀 😀
ja probao mozilu po prvi put, i posle 24h isti problem. to je bio kraj njene price na mom kompu :d
a recimo ie6 nikad ne pravi takve probleme, pa makar otvorio 15 prozora.
uopste, opera i ff su mi jedine aplikacije sa takvim problemom

inace izgleda da nije do rama, jer ja imam samo 512, usage je do 150 u ekstremnim slucajevima
problem je bas u upotrebi cpu.
izgleda da ga trose toliko jer opera i ff prikazuju stranicu i pre nego sto se ucita; nekoliko stranica sa flashom ti ostane poluotvoreno, i to je izgleda dobitna kombinacija. mozda je i zbog prespore veze- dial-up; ne znam ni ja vise sta bi moglo biti.
ali dok je opera 8 cesce pucala skroz, opera 9 obicno samo optereti cpu, ali i dalje radi.

od hyperthreadinga nazalost nista za tvoj komp, sorry 🙁
celeron ne podrzava to.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno