Šta je novo?

Kako da napravim program za knjigovodstvo u DOS-u?

infomen

Cenjen
Učlanjen(a)
06.09.2012
Poena
159
Da li neko zna kako, i kojim alatom se prave oni standardni programi za knjigovodstvo ili za fiskalne kase koji su uglavnom u DOS-u (terminal)?
I da li ima neko neki jednostavna tutorijal za to?
Najprostiji što može.

Reči 'jednostavno' i 'napraviti program' retko kad idu zajedno, a još manje u ovom slučaju. Nije ti ovo posao za jedno popodne da prelistaš kratak tutorijal i završiš posao. Misliš li da su firme tipa 2D Soft i Pexim stigli tu gde jesu sa jednostavnim tutorijalima? Za ovakav projekat bi morao godinu dana da guliš Clipper ili Turbo C++, a čak i onda bi napravio nešto što je daleko inferiornije od postojećih rešenja. Drugim rečima, mani se ćorava posla.

Razmisli o nekom drugom enterprise resenju a da pri tom koristis savremene tehnologije i da mozes prodati globalno

Programiranje je sve samo ne jednostavno

Zar nije lakše kupiti savremen kompjuter i na njega postaviti neku C# aplikaciju za knjigovodstvo ?

Džaba, ovo je opet investicija koja se isplati. Jer ovako previše vremena izgubi dok nauči to iskodirati, a s druge strane, ako mu prođe volja morat' će opet platiti nekoga da mu to uradi.

Džaba, ovo je opet investicija koja se isplati. Jer ovako previše vremena izgubi dok nauči to iskodirati, a s druge strane, ako mu prođe volja morat' će opet platiti nekoga da mu to uradi.

To sam i ja napisao u prvom postu. Svi koriste gotov softver, ne vidim razlog zašto bi se baš u ovom slučaju morao praviti od nule.

Programiranje samo po sebi nije lako, a kamoli još i knjigovodstvo pride. Nije to posao koji se može završiti za jedno-dva popodneva, treba tu guliti i guliti.

Ne znam stvarno ... Evo ja ulazim u treću godinu od kako radim C++ a uz to na fakultetu imam i jedan ekonomski predmet koji obuhvata računovodstvo i knjigovodstvo. Znao bih sada uraditi aplikaciju za to, ali bi mi opet trebalo barem 2-3 mjeseca da bi to ličilo na nešto. Ne smijem ni pomisliti na to da moram učiti novi jezik i raditi aplikaciju za tako štur interface kao što je DOS i sve strpati u njega. Noćna mora ...

Nije ovo devedeset osma pa da razlika između DOS-capable računara i Windows-capable računara iznosi hiljadu maraka. Ako je radnicima teško da se prešaltaju sa postojećeg DOS programa na novi Windows program, onda nek gazda nađe druge radnike. Ako u firmi računari nisu menjani 15 godina i imaju problema sa recimo Windowsom 98 ili 2000 na kome bi se sasvim fino vrtela knjigovodstvena aplikacija pisana u Delphiju, onda je*o takvu firmu.
Poenta, ne vidim nijedan razlog za insistiranjem na DOS programu za računovodstvo, jer se ako ništa masa vremena izgubi samo na interfejs.

Poslednja 2-3 meseca učim Python i SQL onoliko koliko mi treba za aplikaciju koju sam zamislio. Uz veliku pomoć foruma, stackoverflow sajta, sati i sati čitanja tutorijala i pre sve isprobavanja sam uspeo da aplikaciju završim.

Zašto je ovo bitno? Zato što je aplikacija mnogo prostija od iole ozbiljne knjigovodstvene, uz milion propisa, usklađivanja, zavrzlama itd. Pored toga, navedene jezike znam na nivou amatera, kod je užasan, ali radi.

Programiranje nije lak posao, osim ako si genije.

Ruku na srce, Python mi ne bi bio prvi izbor da razvijam takvu aplikaciju.

I mene to zanima. Zašto ne C# ? Nekako mi djeluje optimalno za ovo.

Da li neko zna kako, i kojim alatom se prave oni standardni programi za knjigovodstvo ili za fiskalne kase koji su uglavnom u DOS-u (terminal)?
I da li ima neko neki jednostavna tutorijal za to?
Najprostiji što može.

Trebaju ti dvoje knjigovodja, dobro upucenih u materiju, 6 meseci za razvoj, 3 developera i jedno 60 000 EUR za taj poduhvat.

Trebaju ti dvoje knjigovodja, dobro upucenih u materiju, 6 meseci za razvoj, 3 developera i jedno 60 000 EUR za taj poduhvat.

Manje vise.

Inace cim pitas, znaci da je "out of your league" i mani se toga i bilo kakvog programiranja.

Inace ja sam u 7mom razredu osnovne napravio caletu jednostavan program za knjigovodstvo i neke njegove potrebe za njegovu firmu. Doduse cale me je upucivao sta je sta kako funkcionise, sta je faktura, kalkulacija, roba, magacin, kepu knjiga, itd.
Ali sve sto se tice programiranja sam sam iskopao iz knjiga, bez interneta. I ako sam ja mogao sa 13-14 godina sa odradim sve u ono vreme kada nisi imao sve na internetu, onda mozes i ti.

Tako da ako ne mozes sam da provalis kako da napravis, nemoj

Inace ako stvarno zelis da uradis to, uzmi prvo i napravi aplikaciju za telefonski imenik, sa time ces savladati dosta pricipa i tehnologija koje ti trebaju. Unos, cuvanje, pretraga, izmena podataka.

Ne mogu bas da verujem da neko u 2012 godinu, kad su mobilni telefoni jaci vec od PIII, razmišlja o aplikacije sa interfejsom u teminalu (DOS) :hair:. Svako ko je gulio malo programiranje, zna da za rapid development gde je poželjno da se što manje prčka GUI koristi Java/C#/Delphi ili bilo koji jezik koji ima dobru GUI biblioteku.

Ovi što koriste te programe u teminalu (DOS-u) koriste ih zato jer su ih kupili još tamo 2000-te, rade im posao pa zašto bacati pare na nešto novo kad staro radi OK.

Bar ovde kod mene još imaju podršku čoveka koji je to napravio devetesetih u Clipper-u, i posle sa još par ljudi napravio i program za kase... i u svim prodavnicama vidim te iste aplikacije.

Vrh Dno