Šta je novo?

Kako da napravim forum?

• Začetnik teme Začetnik teme Rapt_1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Rapt_1

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
19.01.2005
Poena
319
Zeleo bih da probam da napravim forum.

Interesuje me sta je sve potrebno za tako nesto.

Da li negde mogu besplatno da skinem softver koji je potreban za to, na primer softver na kojem zivi ovaj forum jer je jedan od najlepsih? Ili neki drugi.

Da li je to user-friendly softver, u smislu da je jasan i lak za koriscenje i pocetnicima, na primer da li se radi u fazonu "klikni ovde, klikni onde" ili mi treba neko posebno znanje, na primer nekog programskog jezika, html-a ili tako nesto?

Koliko prostora fizicki (na HD-u servera) zahteva jedan prosecan forum i da li mogu forum da ga hostujem na domacim provajderima tipa Verat itd. ?

Mislim da to nije ono sto sam trazio.

Ti si u stvari poslao sajt koji ti iz tri klika "napravi" forum, je l' tako? I onda ga imas na toj adresi?

Ja bih hteo, ukoliko se to naravno tako radi, da taj softver skinem na svoj HD, sve lepo na svom kompjuteru uradim, dizajniram kako ja hocu i onda kada sve to zavrsim da odnesem u neku firmu koja se bavi hostovanjem, tipa Verat i kazem im "evo doneo sam svoj "sajt" ", oni ga postave na adresu www.djoka.co.yu i to je to.

Kazem, UKOLIKO se tako radi.

Raptor je napisao(la):
Mislim da to nije ono sto sam trazio.

Ti si u stvari poslao sajt koji ti iz tri klika "napravi" forum, je l' tako? I onda ga imas na toj adresi?

Ja bih hteo, ukoliko se to naravno tako radi, da taj softver skinem na svoj HD, sve lepo na svom kompjuteru uradim, dizajniram kako ja hocu i onda kada sve to zavrsim da odnesem u neku firmu koja se bavi hostovanjem, tipa Verat i kazem im "evo doneo sam svoj "sajt" ", oni ga postave na adresu www.djoka.co.yu i to je to.

Kazem, UKOLIKO se tako radi.

Pa principijelno se ne radi tako. Npr bench ti je powered by vBulletin - i kao i mnogi drugi forumi funkcionise na bazi slicnog ili potpuno istog principa i ima isti ( doduse delimicno izmenjiv ) izgled itd. Jednostavno kao za sajt neophodan je neko da ti uradi hosting a od toga sta izaberes zavisi sve ostalo.

Vidi - idi na google i kucaj free forum hosting ili slicno i ceprkaj dok ne naidjes na odgovarajuci. Nece biti kratko ali ako se ne mucis neces ga ni voleti. :d

Skini phpBB, vBulletin ili IPB pa chitaj manual. U svakom paketu imash detaljna uputstva kako ga postaviti i shta sve treba da se odradi. Koristi google i kucaj ovo shto sam ti rekao...
Tebi bi najbolje bilo da prvo uplatish hosting pa tek onda da se zezas sa instalacijom i podeshavanjima jer koliko vidim nisi upucen da ako hocesh sve na kompu treba ti PHP i SQL. Lakshe ti je da platish i da "izgubish" 10ak dana i sve to podesish kako treba. Ako dobro znsh engleski i pratish uputstva mozesh sve da sredish za sat ako ranije nisi radio i onda se zezaj sa dizajnom. Moja topla preporuka!

http://forum.snitz.com/ ili http://www.phpbb.com/downloads.php
phpbb ti je najjednostavniji.
Host ti je najbolje,naravno,da platis.Svi koji su free su jakoo spori.
A da sam pravis forum od nule je smesno.Em sto bi ti oduzelo mesece zivota,a pogotova ako ne znas ni html,sa php i sql neces imati nikakve sanse.

Ali sto bi uopste pravio forum?Videces da ce ti ionako propasti,sem ako nemas neki extra sajt pored foruma.

PHPBB je najjednostavniji, najsiromasniji i najgori forum ikada napisan... zaobici ga u sirokom luku.

A koji drugi board da valja i da je pritom free?

Jeste, Vbulletin je free kao što sam ja marsovac. 😉

Ne nameravam da pravim konkurenciju benchmark-u, bar za sada, niti za to trenutno imam vremena. Ovo sam pitao vise informativno, dakle, zelim da skupim sto vise korisnih informacija.

Neko je pitao zasto bih pravio forum, pa pravio bih ga zbog toga sto ljubav prema konferencijskim nacinom pisanja i druzenja gajim jos iz vremena kada su BBS-ovi bili "internet".

Kada sam rekao da pravim novi forum nisam mislio da ga pravim u bukvalnom smislu reci, da ga programiram, nego da uzmem "kostur" a da ga ja dizajniram i postavim opcije koje zelim.

Apropo toga, nije mi jasno da li ja mogu da sve to isprobavam na svom racunaru, znaci da simuliram rad foruma kod sebe na kompjuteru i pre nego sto ga dam na hostovanje, na primer kao kada bih imao ovaj benchmark forum na svom HD-u i bio jedini korisnik, i imao SVE opcije na raspolaganju? I onda kada sve ispodesavam, dam ga na hostovanje.

Da li podloznost upada hakera zavisi iskljucivo od softvera na kojem se nalazi forum ili od jos nekih faktora koji eventualno iziskuju neko dodatno znanje "programiranja" ili tako necega?

Znaci, ovaj forum nije free, da li se on onda kupuje preko net-a i koliko kosta? Phpbb jeste free?

Poslednja izmena:
DA phpBB je free a ovaj se placa chini mi se oko 80$ ali nisam siguran. Uostalom dao sve inf. imash na oficijelnim sajtovima.

ma dajte ljudi i phpbb je free i ipb je free i vbulletin je free a ja imam sva 3 na kompu i to najnovije verzija a po meni ipb je zakon nema boljeg

Koliko sam ja primetio samo phpbb je free, ostala dva nisu, a vbulletin cak ne moze ni da se skine sa oficijelnog sajta jer trazi log in a nema nigde opcija register. Sada vidim da je i kod IPB-a tako i cini mi se da ne moze ni da se skine (sa oficijelnog).

Dajte mi neki link nekog IPB i PHPBB foruma da vidim kako izgleda.

Poslednja izmena:
Vlada_PA je napisao(la):
ma dajte ljudi i phpbb je free i ipb je free i vbulletin je free a ja imam sva 3 na kompu i to najnovije verzija a po meni ipb je zakon nema boljeg

Jel ti to Miki Panjkovic rekao? :d
Aj idi na sajtove pa mi objasni kako su free?
Samo da napomenem da to shto ti imash tamo neke krekovane vrezije ne znachi da je forum free. To je ilegalno a i piraterija je na ovom forumu zabranjena. Zanchi taj tvoj "free" definitivno nije free! Samo je phpBB free. Ostali se placaju!

Raptor je napisao(la):
Dajte mi neki link nekog IPB i PHPBB foruma da vidim kako izgleda.
A da ti batališ sve ovo i nastaviš da komuniciraš sa ljudima na već postavljenim forumima? 😀

BTW vidim da si editovao post, tražio si IPB link a sad... nema veze. ,)

Nazad
Vrh Dno