Šta je novo?

Kako da kontrolisem rpm kulera?

cofi31

Zapažen
Učlanjen(a)
06.04.2024
Poena
1
Imam maticnu MSI B550M-A PRO i kulere antec prizm 120 argb i zanima me da li je moguce da promenim rpm ili da namestim da se automatski menja.Od kako se upali kompjuter kuleri rade istim intezitetom.Pokusao sam pomocu afterburnera ali mi tu kontrolise samo kulere od graficke,a ovi u kucistu ne menjaju brzinu.

Moraš da namestiš krivu u BIOS-u, baci pogled na uputstvo od ploče ili pogledaj na Antecovom sajtu (imaš par predloga za krive u zavisnosti od potreba).

Kod mene na Gigabyte ploči ima u biosu i u windowsu aplikacija gde možeš da podesiš krivu svakog od ventilatora, u zavisnosti od temperaturnog senzora koji izabereš. Sigurno ima nešto slično i za MSI, ako ne onda ovo što su i ostali rekli Argus monitor (koji se plaća čini mi se) ili nešto treće.

Koristi neko FanControl? Ima neki dobar preset mozda kao sugestiju za CPU i Case Ventilatore? :D

Ne vredi da se mnogo fino nameštaju obrtaji, ni kontroler niti ventilatori nisu mnogo osetljvi ni precizni. Nađeš najnižu temperaturu u leru i najvišu u radu i povućeš pravu crtu između te dve tačke. Ako ima opcija u BIOS-u namestiš pra sekundi zadrške da nebi skakkao gore-dole ko lud.

Koristi neko FanControl? Ima neki dobar preset mozda kao sugestiju za CPU i Case Ventilatore? :D
Bas sam pre neki dan namestao fan control na 7950x sistemu.
Najbolje mi je bilo za case fan da namestim minimalnu snagu 20-25% a maksimalnu 80% i povezem sa temperaturom procesora.
Za AIO sam stavio minimalnu snagu 0% a maksimalnu 100%. Minimalna temperatura 35c a maksimalna 90c.

U cinebenchu r24 multicore na nekih 75% brzine daje temperature oko 75c.
U igrama daleko manje a PC je maltene necujan nakon ovoga.

Ja podesio u BIosu krivu, ali kako cpu krene malo, tako case fans polude. Instaliriao sam Fan Control, i podesio case fans onako na prvu loptu na 30% non stop, a CPU fan na 50% non stop da radi. Komp necujan. Planiram danas da namestim krivu za CPU da idem gore dole kako ide temperatura, a ove case fans da povezem ili na gpu, ili na cpu, ali da ne prelaze 50% jer nista ne menja. Juce testirao, cak i temp u cinebenchu za cpu na limitu, a cpu ventilatori radili na 50% ili na 100% dodje mu na isto. Mozda spusti malo kad je na 100% ali ne vidim razlog da ide toliko kad su temp. smesne. Tek u igrama da ne pricam. Case fans pogotovu ne menjaju nista a radili na 30% ili na 100% na temperaturu procesora. GPU je tek posebna prica, njeni se i ne pale dok ne dodje 60c, a i kad se upale, graficka necujna, jer su temperature nikakve. Igracu se ovih dana, namesticemo u sitna crevca. A i sve testirano sa upaljenom klimom koja greje odmah tu pored kompa. :D

mozes da namestis da se menja kriva posle recimo 3-4sec ako je toliko dugo visoka temp, da ne luduju ako skoci na sekund

ja sam pravio rpm krive :) naravno nije 100% precise, ali jako blizu. podesavao i gledao koje su rpm vrednosti da mi prija za usi i tako podesio u FC, u BIOS je mislim Quiet mode, a to je glasnije od ovoga. ventilatori su Phanteks T30 na AIO, a ujedno i jedini u kucistu :)

cpu.png pump.png

Fan control za sada odličan, krene tutnjava kad se startuje PC i nakon login, tišina.

Ignorise.

s’tim kada ga ugasis aktivna su BIOS setovanja

Upravo tako, meni je bio aktivan, ali sam malo bolje podesio u Bios-u i sada radi perfektno, komp ladan, necujan, milinka. FanControl je ok, ali sam hteo da imam jos jedan manje program u pozadini, zato sam se posvetio sitnim podesavanjima u Bios-u.

imas 64GB RAMa :D

Vrh Dno