Šta je novo?

Kako da klokujem Q6600?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U pitanju je C1 i EIST kao dodatak (kao što si naveo) i svakako da treba koristiti pomenutu tehnologiju. Isključivanje i jedne i druge tehnologije samo kod "sportskog" overkloka pije vodu. U suprotnom, potrošnju (i zagrebanje) uvek treba smanjiti na minimum, stoga korisno je ostaviti kako C1, tako i u manjoj meri EIST, naravno uključeno.

P.S
To što čovek nema ok kuler (tj. ima grejalicu) to je njegov problem, to što je čovek 100% degradirao CPU isto njegov problem. :) Da li je velik napon i temp? Svakako da jesu i naravno da treba da pripazi! Ali nešto mi govori da negea to baš i ne interesuje mnogo :)

Poslednja izmena:
Kod njega ako CoreTemp ne gresi proc. radi na 3.87GHz, gde definitivno treba da iskljuci speedstep, da ne spominjemo nenormalno visoku voltazu.
Ali, i dalje mi nije jasno ocitavanje CPUz-a, ako su C1 i EIST ukljuceni onda mu obara multiplier na x6 i kako je to 6*430 = 2400 ..

Kod njega ako CoreTemp ne gresi proc. radi na 3.87GHz, gde definitivno treba da iskljuci speedstep, da ne spominjemo nenormalno visoku voltazu.
Ali, i dalje mi nije jasno ocitavanje CPUz-a, ako su C1 i EIST ukljuceni onda mu obara multiplier na x6 i kako je to 6*430 = 2400 ..

Core temp ne greši! Pa sve zavisi šta ti je volja, neko smatra da varitanje takta FSB-a ( a samim tim i procesora) predstavlja dobar odabir, neko smatra da variranje takta procesora na osnovu množioca predstavlja pravu stvar. I jedna i druga tehnologija (EIST I C1) su napravljene sa razlogom (koji je u ovom slučaju smanjenje potrošnje u IDLE-u). Sad i shvatam šta te zbunjuje, a to je da C1 i EIST nije isto. Tj. gore sam obrazložio šta radi jedan, a šta drugi... Kod nekih ploča isključenjem C1 isključuje se automarski i EIST. Ja kažem da je dobro isključiti samo EIST a ostaviti C1 (bar kada su okoreli oceri u pitanju), jer se na taj način ostvaruje max klok, a potrošnja biva smanjena...
Što se tiče njegove slike verovatno je uhvatio skrin u momentu delovanja EIST-a na FSB, dok CPU-z nije uspeo da registruje na vreme CPU clock...

P.S
slažem se definitivno sa svima da je napon "abnormalno" velik, ali nek se čovek javi sa prime95 slikom ili bilo kakvom drugom validacijom njegove priče :)

ae pusti orthos jedno 2 3 sata pa baci SS dok je pod load-om

Ortos se ne koristi kod C2Q procesora...

Poslednja izmena:
Sad i shvatam šta te zbunjuje, a to je da C1 i EIST nije isto. Tj. gore sam obrazložio šta radi jedan, a šta drugi... Kod nekih ploča isključenjem C1 isključuje se automarski i EIST. Ja kažem da je dobro isključiti samo EIST a ostaviti C1 (bar kada su okoreli oceri u pitanju), jer se na taj način ostvaruje max klok, a potrošnja biva smanjena...

Da upravo to, sada sam i ja shvatio sta je kod njega ..
Ja sam konstantno u glavi imao da iskljucenjem C1 se iskljucuje i EIST :)

Što se tiče njegove slike verovatno je uhvatio skrin u momentu delovanja EIST-a na FSB, dok CPU-z nije uspeo da registruje na vreme CPU clock...

Ovo sam i ja pomislio :)

Da upravo to, sada sam i ja shvatio sta je kod njega ..
Ja sam konstantno u glavi imao da iskljucenjem C1 se iskljucuje i EIST :)
Pa to sam i napisao, tj. ajde biću još precizniji, u većini slučajeva je tako... :)

...ništa ostaje "mag" da se javi pa da vidimo kako proc radi na 1.8V :)

Poslednja izmena:
Ovo me podseti na neke prosle dane:d;)

Da ne bi išli dalje u off, jednostavno nek ti ovo ide u nauk. Mladi članovi su eto uzeli zdravo za gotovo tvoj način testiranja beše Q9550 :) pa sad misle da ortosom možemo da testiramo quad core procesore :d

Evo je poslednja verzija Quad Prime95 programa :)
KLIK

Poslednja izmena:
ljudi izvinajvam se sto nisam pre odgovorio nece te zameriti,zasto toliko napon?
pa na manjim naponima ne mogu da dobijem velik clock,primer na 1.50v ne mogu da izvucem vise od 3.4ghz zbog toga toliki napon,drugo komp mi radi bez problema na velikom naponu desise neki put da zabode ali retko,ploca nije nista specijalno ali radi,samo sam hteo da pokazem da granica napona nije 1.5v moze i vise da se cepa.Clock za svaki dan je 3.5 sa naponom od 1.6v.DRUGO, sa kulerom kojii ternutno koristim sam prezadovaljan kod mene je spustio temerature za 15 stepeni>I Nakraju Prime ortos su takve gluposti da nemam reci ja vas samo pitam kada cete optereti quad 100%....U normalnu radu tesko.

Pa ako ga neces opterecivati i ne treba ti 100% njegove snage onda spusti klok i napon. Glupo je drzati tako procesor cisto da bi rekao da imas quad sa 3,5 GHz.

Nise me lepo razumeo rekao sam da se tesko moze operetiti 100% osim u Primu ovo sam uradio za one koji nisu verovali da moze da radi,a iskremo da ti kazem razlika izmedju 3ghz i 3.8ghz je vrlo mala.

ljudi izvinajvam se sto nisam pre odgovorio nece te zameriti,zasto toliko napon?
pa na manjim naponima ne mogu da dobijem velik clock,primer na 1.50v ne mogu da izvucem vise od 3.4ghz zbog toga toliki napon,drugo komp mi radi bez problema na velikom naponu desise neki put da zabode ali retko,ploca nije nista specijalno ali radi,samo sam hteo da pokazem da granica napona nije 1.5v moze i vise da se cepa.Clock za svaki dan je 3.5 sa naponom od 1.6v.DRUGO, sa kulerom kojii ternutno koristim sam prezadovaljan kod mene je spustio temerature za 15 stepeni>I Nakraju Prime ortos su takve gluposti da nemam reci ja vas samo pitam kada cete optereti quad 100%....U normalnu radu tesko.

Imaš zilion aplikacija koje bi mogle Quad da opterete 100%. To su u većini slučajeva render alati. Najatraktivniji benchmark program je svakako Cinebench 10R. Isto tako Prime koji sam ti postavio može da optereti Quad 100% ...

Poslednja izmena:
Pa poenta tih programa i jeste da ti maximalno mogucje opterete procesor(a i ostale komponente)kako bi znao kako cje se isti ponasati u datoj situaciji.Tako da ako ti sistem "prodje" sve te testove ,ti mozes biti skoro sto posto siguran ,da, ma sta god radio na racunaru tvoj HW cje mocji to da isprati bez problema (ogradjujem se od pojedinaca koji rade 24/7 renderovanje,tu je svasta mogucje:))

Poslednja izmena:
lik(miljan) prica kako gemini 2 pri voltazi od ~1.8v drzi cpu na oko 90 stepeni a nikako da pokrene prime...epilog cele price bice jedan mrtav q6600 koji je napustio ovaj svet radeci na def. [email protected] :d :D

e *** brate radi kao besan vazno mi je da mi crysis radi bez problema nema retstart probaj isteraj svoj pa ga sprzi,a za prime i reneder aplikacije me ne interesuje jel si time ne bavim.Fore je sto se svi ovde pravite da ste neki strucanjici svaka cast izuzecima.

Evo jos jednom,sta da radim kada je tako, opterecenje kao sto vidite.:banana:

Prilozi

• *** 1.jpg
    *** 1.jpg
    334.1 KB · Pregleda: 60
taj ce bas dugo da radi :)

nego koliko ti je NB napon? i cime hladis chipset?

Poslednja izmena:
e *** brate radi kao besan vazno mi je da mi crysis radi bez problema nema retstart probaj isteraj svoj pa ga sprzi,a za prime i reneder aplikacije me ne interesuje jel si time ne bavim.Fore je sto se svi ovde pravite da ste neki strucanjici svaka cast izuzecima.

kako divno sroceno...poezija :d
...i rest my case :D

Ček bre ne radiš sa Quad aplikacijama, a uzeo si Quad Core, ovo je zabrinjavajuće :)
Šala kraju! :) Za tvoje potrebe, tj. ocovan E8500 bi bio keva za game. Sa druge strane za OC Quada i proveru stabilnosti postoje fore, a to je Quad prime 5-6 sati i to isključivo blend stres, a dok radi uradiš 6-10 ponavljanja CPU testa recimo 3D Mark o6 programa i eto miline. Mislim nećeš imati brige da li imaš nestabilan sistem. Što se tiče napona, problem je taj što možda imaš dobar CPU, ali za to još ne znaš jer gemin je odavno prevaziđen. O čemu pričam? Intel procesori što su bolje rashlađeni to je i moguće ostvariti i veći klok. Primera radi, imaš dva hlađenja jedno može da ti hladi procesor na 50°C i ne daje mu da probije tu vrednost, a drugo hlađenje ne dozvoljava da pređe temp preko °75C. Zašto sam naveo dva hlađanja (nek prvo bude vodeno, a drugo vazdušno)? Pa lepo, sa gotovo identičnim podešavanjima (znači svi naponi sve sito na oba hlađenja) na vodenom sistemu ćeš samo povećanjem FSBa izvući 200 MHz više… Mogli smo priču da zaokružimo i sa aspekta potrošnje (disipacije temp) ali to bi te verujem još više zbunilo. Znači ti bi napravio dill i to odličan da imaš recimo Thermal Take BG 745 vodeno, tek onda bi osetio čari procesora koji ima odlične overklok sposobnosti. Evo i jednog dobrog podešavanja za vodu (upravo na pomenutom hlađenju), ali podešavanja svakako mogu da posluže i za vazduh. http://www.sx-team.com/forum/index.php?showtopic=645&hl=Q6600+vodeno
P.S
Što se tiče neznanja, uveravam te da si u velikoj zabludi, te bolje da pokupiš još po koju foru, da bi imao bolju sliku o celoj oc priči :)
Pozzz

Isključi EIST u BIOS-u, isključi C1 u BIOS-u, zatim kad uđeš u win pokreni nekoliko cpuz prozora sa primeom, tj. evo ti jedan primer za to http://spacemaster.sx-team.com/Test...45-T2RS/oveclock test/Velike/Q9400_resize.JPG i sve to okači ovde da vidimo gde je problem :)

Poslednja izmena:
ma ok je sve to postavi sam screens i u cemu je problem sprzio sam procesor haha,nervirujem pojedni ljudi koji lupaju gluposti,ma ukljucen mi je EIST u biosu zbog toga mi core speed pokazuje 2400mhz,pozabavicu se sa PRIME-om posle nove godine,pacu napraviti SS.pozz

Baltazar :d

Da procesor nece stabilno sa nizim naponima je prica koja nesto ne pije vodu ..
Pre bi rekao da tu treba malo vise sekundarnih podesavanja. A sada verovatno i nije vazno vise, jer sudeci po naponu verovatno je vec debelo degradiran.

BTW Koliki mu je drop/droop na toj voltazi ? ( razlika izmedju bios-a i idle/load napona )

Ah da dodam, @miljan736, Skini QuadPrime sa njime mozes opteretiti 4 jezgra.

Poslednja izmena:
Hmmm koliko pisanija uzalud. Da zatvaramo temu onda kolega OCz? :) Učini mi molim te :D

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno