Šta je novo?

Kako da instaliram XP

• Začetnik teme Začetnik teme symbad
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

symbad

Čuven
Učlanjen(a)
23.08.2004
Poena
619
OK, ljudi, nikada nisam reinstalirao Windows, uvek sam nosio komp u servis, e sada sam odlucio da naucim kako se formatira HDD i kako se od nule instalira WIN-XP.
Sada na kompu imam XP Professional, komp je poceo da radi sporo, iz Add/Remove Programs nece nista da se izbrise itd, mislim da je Win zreo za reinstalaciju. Dakle objasnite mi, (uzmite u obzir da pojma nemam sa instalacijom Windowsa), ali po svaku cenu hocu to da naucim, kako da instaliram WIN-XP. (diskove za instalaciju imam).
Imam HDD od 40GB, C i D particije, na D mi je samo muzika, to pretpostavljam mogu da sacuvam, a da samo C formatiram posto mi je citav Program Files na C.
Bio bih vam veoma zahvalan, pozdrav i hvala.

Da si malo pogledao FAQ sve bi ti bilo jasno >>> KLIK

Prvo, odesh u bios i da namessh da ti rachunar butuje sa CD-ROM drajva. Ulazish u BIOS pritiskanjem tastera Del na startu rachunara.U BIOS-u pokushaj da nadjesh First Boot Device, Boot priority, Boot order ili slichno.Namesti first boot device da bude CD-ROM drive. Ubaci WINXP disk u cdrom i sachuvaj podatke u BIOS-u sa Save and Exit. Po restartu, dobicesh ovakav screen...

wxp_sg_clean_001.gif

Pritisak na "any key" (samo nemoj kao Homer) te dovodi u na pochetak instalacije.

NAPOMENA: Ako instalirash Win na S-ATA disk, a pritom morash da load-ujesh driver za S-ATA kontroler, bitno je da ruka i dalje bude na tastaturi. (trebalo bi da primetish, ako si dobio disketu sa plochom, to je u pitanju). Po pojavljivanju plavog ekrana, na donjoj liniji ce reci da pritisnesh F6 za instalaciju dodatnog SCSI ili RAID kontrolera. Pritiskash F6 dok se taj natpis ne skloni (chisto da budesh siguran). Po load-ovanju svih potrebnih stvari, trazice da ubacish disketu sa driver-om, ubacish disketu, enter i kraj priche. Ispod je slika koja objashnjava...

wxp_sg_clean_003.gif

Po zavrshetku dolazi sledeci screeen

wxp_sg_clean_007.gif

Enter iii.......

wxp_sg_clean_009.gif

F8 - prihvatish ugovor, morash...

Posle toga, pojavljuje se sledeci screen, na kome idesh na Escape, jer instalirash fresh copy...Rachunar je prepoznao prethodnu instalaciju Win-a

xprepair05.gif

Sledeci screen koji se pojavljuje je onaj koji pokazuje particije na tvom disku
Obelezish particiju C, i na tastaturi jedno za drugim kucash D, pa Enter, pa L (brisanje particije, pa upozorenje, pa "dobro, jeste li sigurni da hocete da skrshite tu particiju?")

wxp_sg_clean_010.gif

Dobicesh screen na kome ti prikazuje da je C particija sada Unpartitioned space. Kliknesh na C, zveknesh Enter i kreirao si particiju. Opet na Enter i dolazish do screen-a gde cesh biti priupitan kojim file system-om hocesh da formatirash particiju? NTFS - preporuchljivo.

Posle formata, krenuce da kopira file-ovi koji su mu potrebni da bi nastavio instalaciju. Na kraju sledi restart mashine (odradice on to sam) i ulazak u jedan malo lepshi graf. interface....

wxp_sg_clean_023.gif

Malo ce da potraje, stoga imash vremena da popijesh

290.jpg

Idemo dalje....Po zavrshteku dosadne faze dolazimo do regional options

wxp_sg_clean_025.gif

Ovde generalno nemash shta da zabrljash, samo sledi uputstva. Posle toga dolazimo do...

wxp_sg_clean_026.gif

Imena i organizacije....

wxp_sg_clean_027.gif

Ukucavanja serial-a...

wxp_sg_clean_028.gif

Krshtenja rachunara i dodeljivanja password-a administratorskom nalogu....

wxp_sg_clean_029.gif

Odredjivanje vremena i vremenske zone...

Malo sachekash, pa te pita da li da zadrzi default setovanja za plochu, ispod je taj screen

wxp_sg_clean_032.gif

Zatim i screen gde odredish tim mreze ----> domain ili workgroup...Po default-u je obelezen workgroup, pa neka tako i ostane

wxp_sg_clean_033.gif

Onda josh malo prichekash, mashina se restartuje i ti dolazish do ovog screen-a (vec u ovom momentu, posle ovog prethodnog restart-a mozesh uci u bios i vratiti First Boot Device na Hard Drive)

wxp_sg_clean_040.gif

Posle toga te smori kako je on automatski podesio rezoluciju i bla, bla...Slichica dole

wxp_sg_clean_041.gif

Zatim malo pratish uputstva....

wxp_sg_clean_044.gif

wxp_sg_clean_047.gif

...I INSTALACIJA WIN-a JE GOTOVA

wxp_sg_clean_home_02.gif

Neka neko objasni choveku shta posle, mene konkretno mrzi vishe da kucam 😛

Stvorenje, brishi tvoj post da ti ne dodjem tamo...Sad sam ovoliko pisao za dzaba...Nisam davno pogledao FAQ

mitnick je napisao(la):
Stvorenje, brishi tvoj post da ti ne dodjem tamo...Sad sam ovoliko pisao za dzaba...Nisam davno pogledao FAQ
Ej, nemoj bre tako oštro, ocekle mi se noge. 😀 Tako ti i treba kad si neinformisan. ,)

Super su ti ove fotke sa sve propratnim objašnjenjem, didaktički nema šta.

Pre nego sto krenes u reinstalaciju zgodno bi bilo da sacuvas sa podatke sa C: particije (sve koji su ti vazni - adresar, favorites...) - prebaci ih na D: ili narezi na cd. 🙂

Znaci ako sad ne bude znao da instalira ... pa ne znam 🙂 Ovo bi i amerikanac ukapirao koliko je prosto 😀 😀

A kada drivere instaliraš obavezno prvo instaliraj za MB(ne pivo),pa onda za Grafičku.

Mitnick: SVAKA CAST. Kako te samo nije mrzelo? Ovo treba da ide kao sticky zajedno za tutorialom u FAQu!
P.S.
Ovaj link saljem devojci da me ne davi svaki cas kad jos pade sys!!! :d

Nazad
Vrh Dno