Šta je novo?

Kako da instaliram Windows 7 na SSD

hamvas

Cenjen
Učlanjen(a)
24.06.2013
Poena
170
Poručio sam konfiguraciju sa SSD 120GB i Hard disk 1TB.Zanima me pošto pre nisam koristio SSD šta da uradim pre instalacije Windows 7?Dali će mi trebati neka podešavanja u BIOS-u za SSD.Negde sam pročitao da Hard disk povežem sa matičnom pločom tek nakon instalacije Windows 7 na SSD.Molim za pomoć jer neznam skoro ništa o SSD

Instalacija je identicna kao i sa obicnim hard diskom...samo izaberi u biosu ahci mod ako vec nije podeseno...i ne moras otkacivati zbog toga dodatni hard disk.

U biosu ukljucis AHCI , i bilo bi pozeljno da iskljucis drugi hard jer se desi da se prilikom instalacije pogubi particija rezervisana za sistem ili kako se vec zove i desi se da je win prebaci na taj drugi hard pa moze da ti se desi da ti ponekad zabaguje win zbog toga.

Edit: Evo imas i ovde neke osnove kako da posle instalacije Windowsa podesis ssd itd http://pcpractic.rs/strana/ssd-podesavanje . Poz i srecno :)

Poslednja izmena:
KOliko su ove preporuke sa PC practic sajta dobre. Jer oni isključiše gomilu opcija bez opravdanja zašto

Sve je kako Zexx reče samo još pazi da je SSD uključen u prvi SATA slot a HDD i DVD na što dalji od njega po mogućnosti na drugi kontroler. Posle možeš da priključiš HDD, da ga particionišeš itd. Takođe je dobra ideja da svakoj particiji daš neko ime da posle ne bude zabune. Ako imaš SATA 2 i 3 priključe DVD na SATA2, neki ne vole trojke.

KOliko su ove preporuke sa PC practic sajta dobre. Jer oni isključiše gomilu opcija bez opravdanja zašto

Ja od kad sam kupio prvi ssd podesio sam po tom uputstvu i do sad nisam imao nekih problema, a to stoji i ja se pitam zasto je pola poiskljucivano, verovatno su sa nekog sajta skidali uputstvo pa prevodili, nesto bas nisam sklon da verujem da su sami smisljali al ajde :D

Dali da pravim page file na RAMDisk-u sa obzirom da ću koristiti SSD za sistem a imam 16GB ram-a?Kako da sa RAMDisk-om napravim page file?

Samo isključi PF sa toiko memorije i vidi dali će neki program da se buni. Ako ne, dobro ako da onda napraviš neki manji i to je to. Ni sa 8GB nisam naleteo ni na jedan problem bez PFa.
Kako je ramdisk ionako u memoriji to je samo džabe komplikacija a može i da uspori stvari naročito pri bootovanju.
KISS princip je najbolji.

Poslednja izmena od urednika:

Sve je to ok, to je gomila podesavanja koje mozes naci na netu, to mu dodje lepo spakovano na jednom mestu. Mada uvek ima polemika trebali PF iskljuciti, Superfetch i slicno. Objasnjenja nisu nudili jer su svi ti twikovi vec postali " Sticky " na svim forumima koji se bave problematikom.

Ne mora da trazi na netu, evo napisao sam ja skriptu i jedan reg fajl koji ce da odradi sve auto.

Prvo se pokrene reg fajl koji gasi prefetch i superfetch,
zatim desni klik na bat fajl 2 i run as admin, kada zavrsi pauzirace i dace vam obavestenje o statusu TRIM i sta je sve ugaseno, klikom na enter sledi automatski restart sistema.

Podesavanja u bat fajlu
-superfetch servis (disabled)
-disk defragmenter (manual)
-windows search index (disabled)
ugasena hibernacija
fsutil status

Download

Meni licno ovo mnogo pomaze po instalaciji sistema, stedi vreme.

PS
Nisam hteo da gasim System protection i System Restore, ukoliko vam i to treba samo javite.
U bat fajlu mozete dodatno dodavati servise koje ne zelite da se pokrecu sa sistemom ukoliko vam ne trebaju
primer (IP Helper, BITS, Print spooler i dr)

Poslednja izmena:
Hibernaciju nisi trebao da diraš

Uf, tako je teško skloniti ovo pomoću notepada.
Kod:
powercfg -h off

Ma da jednostavno je, desni klik pa edit i promenis
powercfg -h off
u
i sacuvas podesavanja.

Ne znam moze li se postici konsenzus oko swap file size. Da li je to 2gb, da li treba biti veci od toga, da li ga treba skroz ugasiti ili ga uopste ne treba dirati?
Prosek kod nas je ajde da kazemo 2gb medju korisnicima koji koriste Vista, 7, 8 pa bi 2gb swap bio dovoljan da se ustedi prostor i izbegnu problemi koji mogu nastati ukoliko bi bio ugasen.

wmic pagefileset where name="C:\\pagefile.sys" set InitialSize=2048,MaximumSize=2048

Eventualno ubaciti jos i tu komandu u bat i tu bi bilo sve sto treba a da se ne mora objasnjavati ljudima svaki put sta je to computer management konzola i sta i gde treba da podese.

Podesavanje Power scheme:

381b4222-f694-41f0-9685-ff5bb260df2e (Balanced)
8c5e7fda-e8bf-4a96-9a85-a6e23a8c635c (High performance)
a1841308-3541-4fab-bc81-f71556f20b4a (Power saver)

powercfg -setactive 8c5e7fda-e8bf-4a96-9a85-a6e23a8c635c

Poslednja izmena:
Nije teško nego je stvar šta je poželjnije ili bolje a ne da li je teško d ase uključi ili ne

Ja ne znam sta imate protiv superfetcha uopsteno gledano jedan od boljih MS servisa. Ostavio bi ga on samo zbog harda osim ako ne idete na cisto SSD sistem :) A ako imate cisto SSD sistem blag vama :)

Poslednja izmena:

Na poslu sam ne mogu da pogledam ovu tvoju skriptu.

Imas u njoj ubacena podesavanja za shutdownkillproces timer? Na sedmici je 12 sec na osmici 5, realno treba da bide 1 maksimum 2 sekunde:)
menushowdelay isto nesto sa 400 na 30-50ms.

I da li je moguce dodati podesavanje za noGUI boot i use all CPU cores on boot?

Ubacio sam samo osnovne stvari za pocetnike, sve ostale f-je koje sam dodavao u prethodnim postovima mozes sam da ubacujes u .bat fajl po zelji/potrebi. Desni klik na bat/edit
Komandu kopiras i ubacis je bilo gde izmedju pocetka "@ECHO" i "pause" koja se nalazi na samom kraju, naravno postojece f-je ne diras vec udaris enter (novi red) i paste.

Kada pricamo o Shutdown sistema tu postoji veliki broj scenarija za servise, procese, app-ove i njihov status.
Moja pretpostavka je da si mislio na "HKLM/SYSTEM\CurrentControlSet\Control" WaitToKillServiceTimeout 5000 (5 sekundi)

U elevated cmd komanda:
REG ADD "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control" /v "WaitToKillServiceTimeout" /d "2000" /f

Dalje, (MenuShowDelay):
REG ADD "HKCU\Control Panel\Desktop" /v "MenuShowDelay" /d "30" /f

Moguce je, za korisnike Vista, 7
bcdedit /set quietboot on

Za korisnike Windows 8
Do not use the quietboot option in Windows 8 as it will prevent the display of bug check data in addition to all boot graphics.

Nadam se da sam ti pomogao, poz. ;)

Poslednja izmena:
Pre par meseci sam bio instalirao sistem na SSD sa ukljucenim AHCI modom u biosu.

I nesto mi se bio shebao komp, i uradim Clear CMOS na ploci, i jelte vrate se fabricka podesavanja, ozivi komp al nece da udje u Windows.
Potpuno sam bio zaboravio da su default podesavanja sa iskljucenim AHCI modom za SSD.
I instaliram nov sistem Win 7 X64 isti kao prosli put, al sad bez AHCI ukljucenog, nemam pojma zasto, zablentavio bio i u zurbi.

I sad racunar u SSD testovima daje dosta losije rezultate. Secam se da sam imao oko 400 poena u jednom testu, a sad imam 250.
I uzmem recimo neki veci fajl il fajlove da prebacim sa jednog kraja SSD-a na drugi i prebacuje brzinom 50MB/s, sto je skoro na nivou obicnog hard diska. Instalacije su i dalje brze, mada imam utisak da svuda na pocetku malo zapne. Ulazak u foldere, pokretanje vise programa, to je kao i ranije.

Dakle, AHCI mod je obavezan za SSD.

Kad mi se napajanje vrati sa popravke, mislim da cu da srusim Win i da instaliram opet, al sa AHCI modom.

Da li je moguce prebaciti trneutni Win 7 na SSD i time izbeci ponovnu instalaciju od nule?

Da, acronis true image ili tako neki alat...

to ima smisla samo sa legalnim windowsom, ako ti se ne radi cela procedura oko aktivacije itd... inace bolje lepo cist format.

Bolje je cist format i instalacija da bi se siburno dobilo pravilno "poravnanje particije".

Vrh Dno