Šta je novo?

kako da instaliram system na lap top?

benchaman

Slavan
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
319
a u pitanju acer aspire, sa Linuxom, danas treba da ga kupim, pa me interesuje, posto nisam nikada instalirao system na lap top da li postoji neka caka ili je sve isto kao kada se instalira system na obican desktop racunar?
naravno instalirao bih winXP Home sa SP2

Poslednja izmena:
instalacija ide najnormalnij kao na pc-u
Srecno

Moze da ti se desi da windows ne prepozna hdd (ukoliko je sata2), pa ces onda morati da pravis windows instalaciju uz pomoc nlite programa i da u nju ubacis sve potrebne drajvere. Nadam se da ti se ovo nece desiti kao sto se meni desilo.

...a ako je u pitanju Windows koji je dosao uz laptop onda su obicno ti drajveri vec ubaceni u sam instalacioni disk...

U vecini slucajeva nema potrebe za *******cijom sa sata drajverima na laptop-ovima, ne znam ni sam kako ali u vecini slucajeva ih winodws prepozna...a i masa novih laptop-ova nema flopi :)

Pa ako je linux predinstalirani (zbog cijene) onda ništa od Windowsa. Ako mašina ima noviji čipset od onda ćeš morati sa nliteom integrirati drivere za čipset i storage (disk kontrolere) u Win XP (SP2) image da bi windows uopće mogao prepoznati disk. Nemojmo zaboraviti da laptopi danas ne dolaze sa floppyem. Drugi je problem linux filesystem i hoće li instalacija windowsa moći staviti novu particijsku tablicu. Ovaj dio se može odraditi iz bilo koje linux instalacije.

Poslednja izmena:
ACER Aspire 5101ANWLMi Turion MK36 (2GHz) 512MB/60GB/DVDRW/15.4"W/ATI/LINUX

AMD Turion MK36 (2GHz/512kB), ATI Radeon Xpress 1100 chipset, 512MB DDR II, 60GB HDD, DVD-RW DL, 15.4" WXGA 1280x800 CrystalBrite, ATI Mobility Radeon X1100 128MB shared, LAN, WLAN, Modem, 5-in-1 card reader, 3xUSB, 1xPCMCIA, 6 cell battery, LINUX

ovo je tacan model, pa mi recite jeli da pocnem instalaciju? Imam original CD WinXP Home sa SP2

samo rokaj, imam ja isti..
kao za desktop, samo posle idi na acer sajt, i skini acer empowering software za njega.....naravno, posle instalacije win-a, sa cd-a instaliraj sve potrebne drajvere....i podesi u power options da ti je laptop, ne secam se prepozna li sam ...

ok, imam jos jedno pitanje, nadam se da nece biti potrebe da smaram oko instalacije kasnije, a interesuje me posto ce lap top stalno stajati na struji znaci nece raditi na bat. da li da uopste i stavljam bat u lap top?

Koliko znam za baterije nije zdravo ni da stoje negde pored, tj. da se nekoriste. Znači ili je prodaj/pokloni nekom ili gledaj bar ponekad da je ubaciš, isprazniš i napuniš.

uf uf uf uf....kad tad ce ti zatrebati baterija :)

Ili je isprazni do nekih 30-70%, pa izvadi i drzi na nekom tamnom i hladnijem mestu (shto veca temperatura, snizava se vek baterije), ali ne morash bash u frizider...jednostavno, dalje od radijatora..Mada, mozesh da je drzish i na punjachu, nije nikakav problem...ako odluchish da je vadish, na svaka 3 meseca izvadi bateriju, isprazni je koriscenjem, ponovo dopuni i opet svedi na nekih 30%...na tebi je da izaberesh, u principu, baterija propada tako shto se chesto puni/prazni, tj eksploatishe...

ok hvala za sve, instalacija prolazi cini mi se, jos ~ 20tak minuta i eto operativnog lap topa:)
marko_84 gledao sam malo acerov sajt ali nije mi bas jasno kakav je to empowering software i sta da skinem, za cega sluzi,...?
da li imas tacan link za download tog softwera?
hvala!

To ti je skupina acer softvera za power management i sl...uzmi upustvo od laptopa, na samom pochetku je deo o empowerning technology....

Najbitniji ti je ePower, preko njega podeshavash modove rada kada je na bateriji, kada na punjachu da bi ti baterija shto duze drzala..

Poshto ces kako si rekao koristiti rachunar na punjachu, tada ti je max performance (nek` me neko ispravi ako greshim) pa neces imati neku svrhu, ali ipak prochitaj upustvo koje si dobio uz laptop, bice ti sve jasno, mozda ti neki segment toga treba :)

http://global.acer.com/ , idi na downloads, i obrati paznju da morash TACHNO IZABRATI MODEL 5100 DA BI SKIDAO DRAJVERE I EMPOWERING SOFTVER! To je skup vishe programa...Shta god da skidash, bilo drajveri ili to, mora biti tachno za 5100 (izaberesh iz menija...)

Poslednja izmena:
ok, hvala! Inace lap radi savrseno, jos samo da skinem programe i voila!

pozz

Poslednja izmena:
Vrh Dno