Šta je novo?

kako da instaliram nerolinux?

Učlanjen(a)
30.09.2005
Poena
320
Kako da instaliram nerolinux (ubuntu 7.10)? Skinuo sam fajl sa ekstenzijom tar.gz koji sadrzi dva foldera "etc" i "usr" sta da uradim posle otpakivanja? pozdrav

probaj da raspakuješ kao root u / folder. znači

su
cd /
tar xvzf /putanja/do/fajla/nerolinux.tar.gz

Mislim da je najbolje da skines deb paket nerolinuxa, i da ga instaliras sa komandom

Kod:
sudo dpkg -i imepaketa.deb

Ovako su malo manje sanse da ce nesto poci naopako pri instalaciji.

Kako da instaliram nerolinux (ubuntu 7.10)? Skinuo sam fajl sa ekstenzijom tar.gz koji sadrzi dva foldera "etc" i "usr" sta da uradim posle otpakivanja? pozdrav

Taj tar.gz fajl ti je spakovani izvorni kod programa zajedno sa skriptama za instalaciju. Da bi ga instalirao neophodno je da ga kompajliraš što u principu nije uopšte teško kao što zvuči, ali bih ti ipak preporučio da se ne smaraš time pošto Ubuntu 7.10 dolazi bez gcc kompajlera i mnogih potrebnih biblioteka, pa bi i to morao da svlačiš preko Synaptic-a.

Mnogo prostije ti je da instaliraš K3b koji ima sve žive mogućnosti koje ti Nero nudi u Windows-u. Idi u Add/Remove programs, nađi K3b i instaliraj. Par klikova, prosto ko pasulj.

Big up za K3B.

Zar K3b nije za KDE, a Ubuntu (klasicni) je na GNOMEu?

Inace, nimalo losa nije ideja da svuce gcc i zavisne biblioteke, zatrebace mu kad-tad opet (ako odluci da se duze zanima linuxom).

@ Razbojnik

Može da se instalira k3b i na Gnome, nije problem. kao i ostale aplikacije koje su pisane za KDE.

OK, ne znam, zadnji put kad sam ga pokretao, sistem je vozio KDE 3.0, a na sve strane stoji da je KDE neophodan...

sudo apt-get install k3b i apt-get ce da ti pronadje sve neophodne medjuzavisnosti i da ih instalira.
Takodje ti niko ne brani da pod KDE uradis sudo apt-get install gnomebaker i da koristis njega.
Sa nerolinux ima vise problema nego koristi.
Probao i obrisao.

Poslednja izmena:
Jel neko zna kako da narezem fajl od 4.3 GB na linuxu... k3b mi odbija poslusnost :mad: kaze da je 4gb max velicina fajla koji moze da nareze.

Stavi UDF za File System.

Instalirao k3b batalio nerolinux ali bi bilo lepo da neko ako zna napise kako se instalira aplikacija kao sto je u ovom slucaju nerolinux. Instalirao sam uspesno nekoliko aplikacija koristeci komande ./configure, make..... ali je u ovom slucaju potpuno drugacije jer arhiva sadrzi dva foldera a u ostalim slucajevima je bio jedan folder u kome se nalazi sve sto treba za instalaciju pa se instalacija svodi na kucanje 3 komande u terminalu. Verovatno je i u ovom slucaju nesto slicno ali nisam uspeo da provalim kako. poz

Nemoj skidati izvorni kod i ručno kompajlirati nego instaliraj direktno iz paket menadžera.

Pod broj 1 Nero nece da vam da source ni u ludilu.
To sto se nalazi u arhivi za nerolinux su binarni fajlovi razmesteni u direktorijume u kojima treba da se nalaze u vasem fajl sistemu.
Ako hoces da instaliras nero linux iz takvog paketa treba da kucas sudo tar zxfv(za tar.gz) (jxfv(za tar.bz2)) nerolinux.tar.gz / i arhiva ce da se raspakuje tamo gde treba, tj. biblioteke u /usr/lib binarni fajlovi u /usr/bin prateci fajlovi u /usr/share.

Jel sad malo jasnije?

Pozdrav.

Jedni je problem što kod deinstalacije treba ući u trag svim fajlovima.

Zivota ti, kako da uradi uninstall ako nema install.
Zasto prvo ne procitas prethodne postove.
Resenje za kasnije deinstaliranje je da se sve to raspakuje u zaseban zirektorijum koji ce biti ubacen u globalnu PATH$ varijablu i u PATH$ varijablu za biblioteke.
Naravno da bi ovo resenje trebalo da bude samo premoscavanje a ne praksa, jer bi sa takvom praksom sistemske varijable narasle, bespotrebno, i doslo bi do usporenog rada sistema i jos nekih problema.

Zivota ti, kako da uradi uninstall ako nema install.
Zasto prvo ne procitas prethodne postove.
Resenje za kasnije deinstaliranje je da se sve to raspakuje u zaseban zirektorijum koji ce biti ubacen u globalnu PATH$ varijablu i u PATH$ varijablu za biblioteke.
Naravno da bi ovo resenje trebalo da bude samo premoscavanje a ne praksa, jer bi sa takvom praksom sistemske varijable narasle, bespotrebno, i doslo bi do usporenog rada sistema i jos nekih problema.

Istina, pricao sam o obicnoj sors instalaciji, nevezano za nero. Zar je moguce da u toj arhivi ne postoje instalacioni/deinstalacioni skriptovi?

I nije da nema uninstall ili install nego nema Makefile.

Kod Debian based distroa nije problem jer se sa alien-om binarna tar arhiva može pretvoriti u deb paket. Lista fajlova se može dobiti i zaobilaznim putem, npr.
gzip -dc nero.tar.gz |tar tvf -

Istina, pricao sam o obicnoj sors instalaciji, nevezano za nero. Zar je moguce da u toj arhivi ne postoje instalacioni/deinstalacioni skriptovi?

I nije da nema uninstall ili install nego nema Makefile.

Ajde objasni ako nema make fajla i ne moze da uradi make install, kako da posle toga uradi make uninstall.

Pa vec sam rekao, mislio sam na klasicnu sors instalaciju. Pogledaj malo sta si citirao.

edit: da ne pravim jos jedan post:

Kod Debian based distroa nije problem jer se sa alien-om binarna tar arhiva može pretvoriti u deb paket.

Evo najboljeg resenja u nedostatku instalacionih i deinstalacionih skripti (NE mejkfajla, nego shell skripti koje fajlove smestaju/brisu na potrebna mesta u sistemu - kao napr kod vmware-a).

Poslednja izmena:
Kod Debian based distroa nije problem jer se sa alien-om binarna tar arhiva može pretvoriti u deb paket.

Nisam znao za ovo, mislio sam da alien samo služi da pretvara jedan tip paketa u drugi. Znači može da pravi i deb pakete od tar arhiva?

Ima li u repoima neki front-end za alien, takav alat zaslužuje GUI.

Pretpostavljam da je ova funkcionalnost za Slackware pakete koji u biti jesu gzipane binarne tar arhive.
tgz

Note that when converting from the tgz format, alien will simply generate an output package that has the same files in it as are in the tgz file. This only works well if the tgz file has precompiled binaries in it in a standard linux directory tree. Do NOT run alien on tar files with source code in them, unless you want this source code to be installed in your root directory when you install the package!

Pod broj 1 Nero nece da vam da source ni u ludilu.
To sto se nalazi u arhivi za nerolinux su binarni fajlovi razmesteni u direktorijume u kojima treba da se nalaze u vasem fajl sistemu.
Ako hoces da instaliras nero linux iz takvog paketa treba da kucas sudo tar zxfv(za tar.gz) (jxfv(za tar.bz2)) nerolinux.tar.gz / i arhiva ce da se raspakuje tamo gde treba, tj. biblioteke u /usr/lib binarni fajlovi u /usr/bin prateci fajlovi u /usr/share.

Jel sad malo jasnije?

Pozdrav.

Cista radoznalost me naterala da ponovo probam da instaliram nerolinux po tvom uputstvu (da napomenem da sam u prethodnom pokusaju koristio naredbu "tar xvzf" jer je tako pisalo u uputstvu za instalaciju) i evo sta se dogodilo: ukucao sam u terminal sudo tar zxfv nerolinux.tar.gz (fajl sam iskopirao u home folder da nebi kucao path u terminal), naredba mi je otpakovala arhivu u taj isti folder (home) gde se nalazila sama arhiva ali ovoga puta folderi su bili zakljucani tj. u uglu ikonice foldera je stajao katanac. Kako nisam nikako uspeo da pokrenem nerolinux pokusao sam da obrisem ta dva foldera ali bezuspesno jer navodno nemam odobrenje (permission), obrisao sam ih iz terminala uz pomoc komande sudo. Posle ovoga sam definitivno odlucio da vise ne pokusavam. Posle restarta vise ne mogu da se ulogujem jer kada ukucam username i password pokaze mi upozorenje "user's $home/.dmrc file is being ignored. This prevents the default session and language from being saved. File should be owned by user and have 644 permissions. User's $home directory must be owned by user and not be writable by othe users" a posle toga upozorenje "The gnome session manager was unable to lock the file '/home/srdjan/.iceautority' please report this as a gnome bug. Somethimes this error may occur if the file's directory is unwritable......" posle ovog upozorenja me ponovo vrati na pocetak gde treba da ukucam username i tako u krug.

Poslednja izmena:
Problem je bio u tome sto sam nekako (ni sam neznam kako) promenio permission /home/user foldera u root :wall: pa nisam mogao da se ulogujem kao user.

Vrh Dno